"Vreme je za odluke o Žutoj kući"

Tužilac Vladimir Vukčević kaže da je istraga o Žutoj kući došla do kraja i da sada treba da se odluči da li se podiže optužnica ili će se odustati od nje.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

13:26

Default images

Slučaj Žuta kuća i nalazi istrage o trgovini organima na KiM biće deo izveštaja tužioca Klinta Vilijamsona, koji bi trebalo da bude uskoro objavljen. Vilijamson je danas razgovarao o tome s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a istovremeno su prištinski mediji objavili da će biti optužnica zbog zločina OVK, ali ne i zbog trgovine organima.

Vukčević je naveo da dokazi koje ima Srbija potvrđuju postojanje ratnih zločina.

"Dokazi koje smo prikupili govore da je bilo ratnih zločina, ali nismo došli do izvršilaca. Mi smo definisali postojanje krivičnog dela ratnih zločina, ali nismo mogli da utvrdimo da li je baš došlo do trgovine organima", rekao je Vukčević.

"Vidim da je istraga došla do kraja i sad treba da se odluči da li će da se podigne optužnica ili da se odustane od istrage", kazao je Vukčević.

On je dodao da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokušalo s albanskim kolegama da ostvari saradnju i pristupi lokacijama za koje je postajala sumnja da su na njima sahranjene žrtve, ali da nisu imali pristup terenu.

Vukčević je, novinarima u Specijalnom sudu, rekao da očekuje da će glavni tužilac specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na KiM 1999. godina Klint Vilijamson, koji danas boravi u Beogradu, u narednim danima objaviti rezultate istrage o tom slučaju.

Vukčević je rekao da je tužilaštvo za ratne zločine došlo do podatka da je na tom prostoru nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti, kao i da je tokom istrage saslušalo više od 400 svedoka.

Na pitanje novinara da li zna šta se nalazi u Vilijamsonovom izveštaju Vukčević je rekao da ne zna, ne želeći da pomene nijedno ime eventualno osumnjičenih do kojih je došlo srpsko tužilaštvo.

"Ja nijedno ime neću da pomenem, to neka uradi Vilijamson", rekao je Vukčević.

Na pitanje novinara da li ima saznanja o navodima prištinskih medija da u izveštaju nema dokaza da je vršena trgovina organima, Vukčević je kazao da je još na prvom sastanku u Briselu s Vilijamsonom dogovoreno da se do zvaničnog predstavljanja izveštaja ne daju nikakve izjave o njemu.

Vukčević je odao priznanje Vilijamsonu na radu na ovom slučaju na kojem je, kako je istakao, radio protekle tri godine. Kaže da je slučaj "žuta kuća" počeo nakon objavljivanja knjige nekadašnje haške tužiteljke Karle del Ponte "Lov", u kojoj se govori o trgovini ljudskim organima na KiM.

Nakon te knjige, kako je dodao, Tužilaštvo je započelo istragu, a izveštaj koji su načinili predali su specijalnom izvestiocu Saveta Evrope za trgovinu ljudskim organima Diku Martiju.

Na Martijevom izveštaju je zasnovana istraga Vilijamsona, a Vukčević je ponovio da se nada da će rezultati njegove istrage biti poznati javnosti u narednim danima.

Vukčević i Vilijamson će se sastati danas u 14.30 u Specijalnom sudu.

Ranije danas, Vilijamson se sastao s premijerom Vučićem, koji je poručio da je njegov izveštaj veoma značajan za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: