Rad Vilijamsona značajan za Srbiju

Izveštaj glavnog tužioca Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima Klinta Vilijamsona biće od ogromnog značaja za Srbiju, kaže Vučić.

Izvor: Beta

Utorak, 22.07.2014.

12:48

Default images

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Vučić je na sastanku s Vilijamsonom istakao da će objavljivanje izveštaja potvrditi objektivnost institucija Evropske unije i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Vilijamson, koji je doputovao u Beograd uoči objavljivanja izveštaja Specijalnog tima o nalazima istrage o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji, zahvalio je srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka.

Srpski premijer je zahvalio tužiocu za "istrajnost" u rasvetljavanju počinjenih zločina.

"Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava", naglasio je premijer Vučić. Vilijamson je zahvalio srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka.

Vukčević je, uoči sastanka s Vijamsonom, izjavio da je istraga o trgovini organima na KiM - slučaju "žuta kuća" - došla do kraja i da sada treba da se odluči da li će optužnica biti podignuta ili će se odustati od nje.

On nije želeo da navede ime nijednog od osumnjičenih, rekavši da to treba da uradi Vilijamson, i nije želeo da komentariše navode prištinskih medija da u izveštaju Specijalnog tima nema dokaza o trgovini organima.

Vukčević je rekao da dokazi kojima raspolaže Srbija potvrđuju da su počinjeni ratni zločini, ali ne i trgovina organima, i da nisu doveli do izvršilaca, i dodao da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo pristup lokacijama u Albaniji za koje je postajala sumnja da su na njima sahranjene žrtve.

Prema podacima srpskog Tužilaštva, na KiM je nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti, a tokom istrage saslušano je više od 400 svedoka, rekao je on.

Vukčević je podsetio da je slučaj "žuta kuća" otvoren posle objavljivanja knjige nekadašnje glavne haške tužiteljke Karle del Ponte "Lov", u kojoj je ona pisala o trgovini ljudskim organima na KiM.

Srpsko Tužilaštvo je tada započelo istragu, a izveštaj je predalo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope za trgovinu ljudskim organima Diku Martiju, na čijem izveštaju je zasnovana istraga Vilijamsona.

Američki tužilac juče je boravio i na Kosovu, a, prema najavama medija, krajem meseca, najverovatnije 28. jula, u Briselu bi trebalo da obelodani izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Priština usvojila rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz Martijevog izveštaja.

Vilijamson je u Prištini razgovarao s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, zamenikom premijera Hajredinom Kučijem i ministrima unutašnjih poslova i odbrane, Bajramom Redžepijem i Agimom Čekuom, kojima je u kratkim crtama predstavio svoje nalaze.

On se, međutim, nije sastao s odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javila je agencija Indeks onlajn, bliska vladi Kosova.

Vilijamson je, prema navodima prištinske štampe, u martu ispitivao Tačija u vezi s istragom.

List "Koha ditore" tvrdi danas da je Vilijamson našao dokaze za odgovornost najmanje 10 bivših pripadnika OVK za ratne zločine nad civilima, uglavnom Srbima, ali ne i dovoljno dokaza koji bi podržali optužnicu za trgovinu organima.

Protiv nekih pripadnika OVK, uključujući i dva visoka oficira, biće podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca, ali po pojedinačnoj, a ne komandnoj odgovornosti, te se očekuje da Tači biti oslobođen krivične odgovornosti.

Optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: