"Zakon o obnovi uskoro u Vladi"

Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević izjavio da će sutra predstaviti Vladi izveštaj o proceni potreba za sanaciju šteta od poplava.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.07.2014.

12:07

Default images

Blagojević je takođe naglasio da je nacrt Zakona o obnovi završen, da će uskoro ići na vladu, a potom i u skupštinu.

Blagojević je poručio lokalnim samoupravama da imaju rok do ponedeljka da dostave izveštaje o kategorizaciji štete.

"Juče smo ponovo opštinama podneli zahteve da nam sve te podatke dostave do ponedeljka. Ko dostavi podatke ući će u obračun, jer mi više nemamo vremena za čekanje", rekao je Blagojević na sednici Stalne konferencije gradova i opština.

Prema njegovim mrečima, opštine se vrlo opušteno odnose prema tome i već dve nedelje traje proces prikupljanja informacija.

"Dokle nemamo te informacije, ne možemo da utvrdimo ni koliko takvih objekata ima, ni koliko će po kategorizaciji biti isplaćeno materijalne pomoći", istakao je Blagojević.

"Ako govorimo o srušenim i kućama za koje je inspekcija utvrdila da su za rušenje, tu je situacija čista. Prva informacija je bila da su 1.653 kuće srušene ili su za rušenje, drugi krug je pokazao da ih ima 1.000 manje, a naši timovi su utvrdili da ima 200 kuća manje u odnosu na drugi krug, što znači da ih ima 400", kazao je Blagojević.

Govoreći o nacrtu zakona o obnovi, on je rekao da će vrlo brzo ići na vladu i da se paralelno radi i na programu obnove. Objasnio je da će jako puno kuća biti izgrađeno iz donacija po sistemu "ključ u ruke", a zatim će iz donacija EU biti izgrađeno oko 120 kuća.

Istakao je da će i drugi poslovi kao što je renoviranje objekata krenuti jako brzo, ali imamo situaciju da nemamo prave informacije. "Nama stižu informacije da je neophodno obnoviti škole u centru Beograda kojima su oštećeni krovovi. Ne znam kako je to poplava oštetila krov, a nije prizemlje", istakao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu će dobiti materijalnu pomoć ili kao nadoknadu za ono što je već potrošilo ili za ono što će tek uložiti u renoviranje i taj novac će biti deljen na osnovu kategorijazije štete - odnosno na osnovu veličine objekta.

On je rekao da će neko dobiti manje od 250.000 dinara, neko više.

Upitan šta očekuje od donatorske konferencije i da li su tačni iznosi koji se pominju u medijima, Blagojević je odgovorio: "Ne znam odakle medijima iznosi, ako ih ne znam ni ja".

Direktor Kancelarije za obnovu je istakao da je pripremna konferencija prošla bolje nego što je očekivao i da ćemo sigurno moći da dobijemo veću podršku od one koju smo planirali.

Pred Vladom sutra izveštaj o proceni

Blagojević je rekao da će sutra u Vladi Srbije predstaviti izveštaj o proceni potreba za sanaciju šteta od poplava, najavila je danas Kancelarija.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, taj izveštaj je radjen od 10. juna do 10. jula po zvaničnoj metodologiji za procenu potreba Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svetske banke.

Izveštaj su sačinile mešovite radne grupe resornih ministarstava Vlade Srbije i ekspertskih timova medjunarodnih organizacija kojima je koordinisala Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Direktna šteta od poplava koje su sredinom maja pogodile Srbiju procenjena je na 810,1 milion evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra.

Blagojević će sutra na konferenciju za novinare govoriti i o donatorskoj konferenciji, zakazanoj za 16. jul u Briselu, na kojoj će se prikupljati pomoć za sanaciju šteta od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Blagojević očekuje 250 miliona evra od donatora

Srbija može da očekuje 250 miliona evra bespovratne medjunarodne pomoći za obnovu od poplava, ocenio je Marko Blagojević.

On je na sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) izrazio zadovoljstvo pripremnim sastankom za donatorsku koferenciju, ističući da ide bolje nego što je očekivao, ali da je iznos koji se može na taj način dobiti ipak znatno manji od procenjne štete.

"Sigurno ćemo moći da dobijemo veću podršku od one koju smo planirali", rekao je Blagojević, ukazujući da je da medjuarodne donacije treba pažljivo koristiti jer će biti znatno manje od vrednosti štete od poplave.

"To je znatno manje od štete koja je procenjna na ukupno 1,7 milijardi, od čega je oko pola direktna šteta, a pola gubici koji su nastali ili će nastati kao posledica poplava", rekao je direktor Kancelarije za obnovu.

Blagojević je istakao da će najveći deo pomoći doći iz Evropske unije.

Dodao je da su ga na pripremnom sastanku pozitivno iznenadili Švajcarka i Nemačka, koji su najavili pomoć veću od očekivane.

On je rekao da je nacrt zakona o obnovi završen i da će će uskoro pred Vladu, a potom u Skupštinu.

Blagojević je rekao da je se pojedine opštine "vrlo opušteno odnose" prema zahtevu da dostave poodatke o šteti i naveo da je do
sada podatke dostavilo 20, a 20 nije.

"Juče smo ponovo opštinama podneli zahteve da nam sve te podatke dostave do ponedeljka. Ko dostavi podatke, ući će u obračun jer više nemamo vremena za čekanje", rekao je on.

Blagojević je ukazao da, bez podataka o kategorizaciji štete, nije moguće utvrditi kolika će pomoć biti isplaćena.

Blagojević je naveo da je situacija čista s kućama koje su se srušile ili će biti srušene - ima ih 400, a istakao je da će obnavljanje više od polovine biti plaćeno medjunarodnim dinacijama.

Izgradnja ostalih kuća će biti plaćena od 29 miliona evra donacija koje su stigle na račun Vlade Srbije, a koštaće pet do šest miliona evra.

Ostatak od 25 miliona evra donacija će biti za nadoknadu štete domaćinstvima od poplava, kojih, po nepotpunim procenama, ima oko 17.000.

Po rečima Blagojevića, svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu dobiće materijalnu pomoć ili kao nadoknadu za ono što je već potrošilo, ili za ono što će tek uložiti u renoviranje. Taj novac će biti deljen na osnovu kategorizacije štete, odnosno na osnovu veličine objekta.

Udovički: Pored obnove, važne su i lekcije

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je novinarima da pozdravlja činjenicu što se Predsedništvo SKGO sastaje i razmatra temu kapaciteta opština da odgovori na vanredne situacije.

"Mislim da je vrlo važno da sad već dok radimo na pripremi planova za obnovu zemlje i prvim merama obnove zemlje, da se isto tako upitamo koje su lekcije koje možemo da ponesemo iz vanredne situacije", rekla je Udovički.

"Nema sumnje da je pre svega problem bio u prirodi, jača sila, da su dimenzije katastrofe i kiše prevazilazile ono što bi bilo koja spremnost mogla da predupredi, ali isto tako ulaganju u prošlosti nisu bila srazmerna onom što nam je potrebno", navela je ona.

Udovički je ukazala da se pristupanje i harmonizacija sa EU u najvećoj meri, oko 70 odsto, dešava na lokalnom nivou i prema tome veliki posao je na jedinicama lokalne samouprave.

Ona je u tom smislu najavila karavan Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji će obilaziti opštine.

"Ići ćemo svake nedelje da razgovaramo sa nekoliko opština o pitanjima kapaciteta, šta možemo da radimo kao ministarstvo da ojačamo kapacitete jedinica lokalnih samouprava, i da iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju", istakla je Udovički.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić kazao je da se stanje u toj opštini polako stabilizuje.

"Ostale su jako velike posledice koje iziskuju velika finansijska sredstva. Trstenik je pretrpeo štetu od preko pet miliona evra, velika je šteta na infrastrukturi, domaćinstvima, isto tako i na poljoprivrednim uslovima", napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, pred Trstenikom je veliki posao, sanacija izvorišta koje je potpuno uništeno usled poplava i to će se teško uraditi bez pomoći Republike.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić očekuje da će se iskoristiti kapaciteti SKGO koja je ovom prilikom pokazala da može da odgovori zahtevima vremena.

"Vanredna situacija je pokazala da postoje propusti, problemi, ali sam siguran da se mogu prevazići", rekao je Perišić.

Sednica Predsedništva SKGO sazvana je danas povodom vanredne situacije zbog poplava koje su pogodile Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: