"Zatvori prepuni i zapušteni"

Opšte uslove smeštaja u zatvorima ne možemo oceniti kao zadovoljavajuće, kaže za Danas Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

22:36

Default images

"Najveći broj pritužbi zatvorenika odnosi se na pružanje zdravstvene zaštite. Zatvori su suočeni sa nedostatkom lekara i problemom u obezbeđivanju lekova i terapije", kaže Miloš Janković.

"Lekarski pregledi po prijemu u zatvor su uglavnom paušalni, ne postoje jedinstveni protokoli, po pravilu se ne obavljaju periodični lekarski pregledi zatvorenika, niti lekari bolesne pregledaju svakodnevno. Uslovi za lečenje u stacionarima nisu zadovoljavajući", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, poseban problem je što su u redovnom zatvorskom režimu osuđeni sa teškim mentalnim poremećajima, jer, kaže on, tu ne samo da ne postoje uslovi za njihovo lečenje i tretman već je to i problem sigurnosti kako za njih, tako i za njihovo okruženje, a ujedno predstavlja i neprimeren teret za osoblje.

"Najveći problem svih zatvora, kao i drugih ustanova „zatvorenog tipa“, upravo je u tome što su „zatvoreni“, odnosno nedostupni očima javnosti. Lica koja su u njima smeštena u vlasti su zatvorskih čuvara i u velikoj meri su zavisni od njihove volje. Zato ohrabruje to što su srpski zatvori, shodno važećim propisima, potpuno otvoreni za nadzore koje vrši zaštitnik građana postupajući po pritužbama zatvorenika, kao i za posete koje obavlja u okviru Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture. U cilju unapređenja transparentnosti zatvora potrebno je intenzivirati aktivnosti nevladinih organizacija i drugih predstavnika civilnog sektora unutar zatvora, jer su one značajni indikatori položaja zatvorenika", navodi Janković.

Usrpskim zatvorima trenutno se nalazi oko 10.200 lica, dok je broj onih koji kazne izdržavaju na alternativni način izvan zatvora - radom u javnom interesu, uslovnom osudom sa zaštitnim nadzorom - 492, odnosno oko 4,8 odsto. Najveći broj osuđenika izdržava kaznu od tri do pet godina, dok kazne od 40 godina zatvora služi oko 70 osoba, a oko 80 između 20 i 40 godina zatvora. Inače, broj osuđenika je u novembru prošle godine smanjen za više od 1.000 i to zahvaljujući primeni Zakona o amnestiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: