Podsećamo na slučaj C marketa

Prodaja C marketa po mnogo čemu nije bila obična, između ostalog i zbog činjenice da se u nju umešao i sam premijer Vojislav Koštunica.

Izvor: B92

Subota, 12.04.2014.

16:10

Default images

Slučaj "C market" završio je na sudu, u okviru predmeta nazvanog "Stečajna mafija".

Bivši direktor C marketa Slobodan Radulović, koji je danas stigao u Srbiju posle osmogodišnjeg bekstva, osuđen je u odsustvu na pet godina zatvora zbog malverzacija u tom preduzeću. On će danas biti saslušan u Specijalnom sudu u Beogradu.

B92 je i ranije podsećao na hronologiju događaja vezanih za prodaju nekada najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji i načina na koji je to preduzeće postalo vlasništvo Miroslava Miškovića, iako zvanično nije bio učesnik tog procesa.

Podsetimo, Memorandum o razumevanju potpisan je 19. avgusta 2005. i njime su Miroslav Mišković, Slobodan Radulović i Milan Beko između sebe dogovorili način preuzimanja akcija malih akcionara C marketa.

Sastanak je inicirao premijer Vojislav Koštunica, a Memorandumom je bilo predviđeno da Primer C Slobodana Radulovića, koji je bio jedini zvanično prijavljeni učesnik u procesu preuzimanja, otkupi akcije malih akcionara. Potom je svoj Primer C Radulović, zajedno sa otkupljenim akcijama, trebalo da prenese na Milana Beka i Miroslava Miškovića, dok je Milan Beko svoj većinski paket od 60 odsto trebalo da preda Miškoviću nakon dve godine. Ubrzo posle postizanja takvog dogovora, Komisija za hartije od vrednosti odobrila je da se proces prodaje C marketa nastavi. Taj postupak je, podsetimo, godinu dana ranije bio zamrznut zbog sudske odluke o privremenoj meri zabrane raspolaganja akcijama na berzi.

Sve je dalje krenulo po Memorandumu. Slobodan Radulović je već u novembru preneo Primer C u vlasništvo Milana Beka.

"Ja sam Primer C oko 20. novembra 2005. preneo Novafinu, čiji je vlasnik bio Beko. Odmah nakon preuzimanja C marketa od strane Primera C, čiji je vlasnik tada bio Bekov Novafin iz Luksemburga, za Miškovića, za Beka i za predsednika Vlade Koštunicu ja postajem potpuno nepoželjna osoba pošto sam već obavio sve poslove koji su bili u njihovom interesu i počinje neviđena hajka protiv mene", rekao je bivši direktor C marketa.

Prema Radulovićevim rečima, njegov progon počinje kako bi bio isključen iz realizacije Memoranduma, čije odredbe, kako kaže, nisu poštovane. "Koštunica i Mišković su odlučili da Mišković odmah preuzme C market, a ne kako sam se ja bio izborio i što piše u Memorandumu - da preuzimanje može da bude obavljeno tek nakon dve godine"

Nakon potpisivanja Memoranduma, Beko menja stranu i postaje partner sa Miroslavom Miškovićem, a Radulović tvrdi da su ga Beko i Mišković lažno optužili kako bi ga smenili sa mesta generalnog direktora.

"Odmah su počeli sa pretnjama da su obavili razgovor sa ministrom Jočićem i ministrom finansija Dinkićem i da oni znaju o kriminalnim radnjama koje sam ja uradio sa firmama Agroživ, Eko produkt, Hil, Industrija mesa Topola, Bukulja i Sinalko. Tvrdili su da sam izvršio monetarni udar zato što sam plaćanja ovim firmama vršio izdavanjem menica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: