Ponedeljak, 24.03.2014.

10:05

Šarić: Nisam kriv, sve je laž

Optuženi Darko Šarić negirao je krivicu za šverc kokaina i u svom prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom optužio bivši režim da mu smešta.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Ne osećam se krivim ni po jednoj optužnici. Sve to je laž", rekao je on.

Danas je, naime, nastavljeno suđenje narko-bosu koji je, nakon više godina bekstva, uhapšen 18. marta i pripadnicima njegove kriminalne grupe koji se terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu 2008. i 2009. godine.

"Optužnicu smatram lažnom, sve je to dimna zavesa bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke. Ovoj zemlji nisam ništa uradio, ni mrava zgazio, zato me čudi sva ova haranga. Ja sam se viđao i sarađivao sa uticajnim ljudima na položajima i bogatim, oni su tamo, ja sam ovde. Sve izgleda kao u američkim filmovima kada vam nameste, ali se nadam da će se film završiti i da ću dokazati da sam nevin", rekao je Šarić, prilikom izjašnjavanja o krivici.

Na pitanje sudije da li je osuđivan, on je rekao da nije, a kada ga je sudija pitao šta poseduje od imovine, Šarić je rekao: "Više ništa ne posedujem." Na pitanje kako se onda izdržava, on je rekao da ga sada izdržava država i da hoće, tom prilikom, "da pohvali zatvorskog kuvara".

Sudija je Šarića pitao i da li je primio optužnice, a on je rekao da jeste. "Primio sam sve, ali stvarno ih je toliko da su mi dva stražara trebala da ih unesem u ćeliju", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je razumeo optužnicu i ono za šta se tereti, Šarić je rekao da razume, ali i da "samo što nije još i zemljotres stavio".

Rekao je i da je srpski državljanin, da je imao slovačko državljanstvo pet godina, ali da ne zna da li ga još ima.

Šarić je "bivši režim" okrivio još jednom tokom obraćanja sudiji, kada je naveo da "tužilac izigrava Šerloka Holmsa" i da je "sve namešteno od strane bivšeg režima".

"Smešno. Nijedna zemlja me nije optužila za šverc kokaina, samo Srbija. Ni Brazil, ni Italija, ni Argentina, niko, samo Srbija. Tužilac izigrava Šerloka Holmsa, droga nije moja, sve je to namešteno od strane bivšeg režima. Imao bih mnogo toga da kažem, ali neću odgovarati na pitanja u ovom trenutku. Tužilac hvata svedoke po ulici, neću nikada da potpišem priznanje. Dovedite ljude koji su potpisali da pitamo, od mene prave državnog neprijatelja", rekao je Šarić.

Pre nego što ga je sudija opomenuo da ne govori o pranju novca, jer se izjašnjava o optužnici za narkotike, Šarić je rekao da su "sramotne priče o milijardama" i spomenuo bivšu ministarku pravde Snežanu Malović i nekadašnjeg državnog sekretara tog ministarstva Slobodana Homena.

"Priča se o milijardama, a tužilac nas je optužio za 22 miliona, pa to je sramota. Nas desetoro 22 miliona, a priča se da imamo milijarde, kako to?! Drugarica Malović i drug Homen su spominjali te milijarde, to je sramota", rekao je Šarić.

Pred početak suđenja Šarićeva nevenčana supruga Lana Popović odnela mu je u pritvorsku jedinicu, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, garderobu. U sud su, osim Popovićeve, stigli i Šarićevi brojni prijatelji i rodbina, koji suđenje prate iz sudnice, tako da je nastala velika gužva. U publici je i jedan od optuženih za pranje Šarićevog novca, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz detinjstva.
Tanjug
Novinarske ekipe suđenje prate iz medija centra, a hodnik sudske zgrade okupiran je brojnim foto-reporterima, snimateljima, advokatima optuženih...

Šarić, koji je pristao da se slika u sudnici, danas, shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, izjasniće se o krivici - o tome da li priznaje krivično delo ili ga ne priznaje, a biće upitan i da li je razumeo šta mu se stavlja na teret po čak šest spojenih optužnica u ovom postupku.

Nakon toga sud će mu predočiti njegova prava kao okrivljenog u postupku i pozvati ga da, ako želi, izloži odbranu u slobodnom izlaganju, a da potom odgovara na pitanja tužioca, advokata i optuženih i suda.

Osim Šarića, danas će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila, Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.
Advokat Darka Šariæa (Tanjug)
Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića, svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih su pravosnažno osuđena na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet slilo više od milion evra.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je počelo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je mnogo nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.
Tanjug
Najtraženijem narko-bosu iz Srbije crnogorskog porekla izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog šverca kokaina i pranja novca sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, takode pripadnika Šarićeve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: