Ruski avioni nad Sredozemljem

Ruska mornarica saopštila je danas da su njeni monarički avioni počeli vežbu iznad Sredozemnog mora.

Izvor: B92

Petak, 14.03.2014.

16:58

Default images

Portparol mornarice Vadim Serga rekao je agenciji Interfaks da su avioni poleteli sa nosača aviona Admiral Kuznjecov, koji se prošle sedmice usidrio na Kipru, i da manevri uključuju taktiku za borbu protiv meta u vazduhu i druge borbene tehnike.

U vežbama učestvuju mlazni avioni Suhoj SU-33 i protivpodmornički ofanzivni helikopteri Kamov Ka-27.

Prema rečima portparola, vežba će biti nastavljena ako vreme bude pogodovalo.

Serga u saopštenju nije spomenuo krizu između Rusije i Ukrajine oko poluostrva Krim.

Američka mornarica uputila je u Crno More razarač sa navođenim projektilima USS Trukstun, navodeći da je reč o rutinskom raspoređivanju koje je dogovoreno pre izbijanja krize u Ukrajini.

Ruska vojska juče je nedaleko od granice sa Ukrajinom počela manevre u kojima učestvuje više od 8.000 vojnika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se vežbe, koje će trajati do kraja marta, odrzavaju na području Rostova, Belgoroda i Kurska i da će u njima biti korišćena i artiljerijska sredstva, poput raketnih bacača i protiv-tenkovskog oruđa.

Rusija je, takođe juče, na zahtev beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiju uputila šest mlaznih lovaca Suhoj 27 i tri transportna aviona, koji će biti stacionirani na aerodromu u Bobrujsku, na istoku zemlje.

SAD su prethodno u Poljsku poslale 12 borbenih lovaca F-16 i 300 pripadnika vazduhoplovnog osoblja, a sa šest aviona F-15 su pojačale i vazduhoplovno prisustvo u baltičkim državama, koje graniče sa Rusijom i Belorusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: