"Suspendujemo vojne vežbe s Rusima"

Kanadski premijer Stiven Harper danas je naložio suspenziju zajedničkih vojnih vežbi s Rusijom zbog intervencije ruskih snaga na Krimu.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

23:52

Default images

"Ja sam jutros naložio - i to odmah stupa na snagu, da sve planirane bilateralne aktivnosti između kanadskih oružanih snaga i armije Ruske Federacije budu suspendovane", naveo je Harper u saopštenju.

To se odnosi na godišnje vojne vežbe u kojima su prošle godine bombarderi Rusije, Kanade i SAD presretali oteti komercijalni avion.

U toj simulaciji su učestvovali ruski "tupoljev", A-50 "berijev" i "suhoj", kao i američki AVAKS i kanadski CF-18 "stršljen".

Harper je, u međuvremenu, ponovo kritikovao Rusiju zbog intervencije u Ukrajini, uporedivši je sa nacističkom Nemačkom, navodi AFP.

"Ono što se dogodilo, kao što znamo, bila je odluka velikih sila da praktično izvrše invaziju i okupiraju susednu zemlju na osnovu neke vrste ekstrateritorijalne jurisdikcije nad etničkim manjinama", rekao je Harper.

"Ovakvu vrstu ponašanja nismo videli od Drugog svetskog rata. Jasno je da je to neprihvatljivo i mi smatramo da će međunarodna zajednica izolovati Rusiju kada razmisli o ovim postupcima", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: