Eštonova: Prvo vlada, pa pomoć

Ketrin Ešton izjavila u Kijevu, tokom razgovora sa liderima opozicije, da će Ukrajina dobiti svu nephodnu pomoć od Unije posle formiranja nove vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

20:32

Default images

Ešton je istakla da je novu vladu neophodno što pre formirati, prenela je "Raša tudej".

Kako je saopštila pres služba partije Udar, čiji je lider bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, lideri opozicije su, u razgovoru sa Ešton o aktuelnoj krizi u zemlji, naveli da je "svrgnuti režim nameravao da raščisti Trg nezavisnost akcijama kojima bi se kršila ljudska prava".

Ešton je razgovarala sa Kličkom, Arsenijem Jacenjukovim, bivšim šefom ukrajinske diplomatije, i Olegom Tjagnibokovim, parlamentarnim liderom partije Otadžbina Julije Timošenko.

Ranije je Ešton razgovarala sa predsedavajućim Vrhovne rade Oleksanderom Turčinovim, koji je privremeno preuzeo i dužnosti predsednika države, prenela je agencija Itar-Tass. Detalji tih razgovora zasad nisu poznati.

Ešton je po dolasku u Kijev prvo položila cveće u znak sećanja na žrtve nasilja u ukrajinskoj prestonici.

Portparol Evropske komisije Olivije Baiji je, najavljujući posetu, rekao da će Ešton razgovarati o finansijskoj pomoći Ukrajini.

Baiji je rekao i da Evropska unija najverovatnije neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom dok se u toj zemlji ne održe izbori i ne formira legitimna vlada.

U Kijevu je juče boravio i predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, koji je rekao da će, posle formiranja nove vlade u Ukrajini, EU najverovatnije biti spremna da da 20 milijardi evra za sprovođenje reformi u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: