Kremlj: Diktatorske metode u Kijevu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je "veoma upitan legitimitet novih vlasti u Kijevu, koje su do moći došle posle oružane pobune".

Izvor: B92, AP

Ponedeljak, 24.02.2014.

13:46

Default images

Nakon te izjave iz Moskve je stiglo i oštro saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u kome se izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini.

Ocenjuje se da se ukrajinski mirovni sporazum koristi kao paravan za otimanje vlasti i da novo ukrajinsko vođstvo koristi "terorističke metode" u primeni pritiska na neistomišljenike, uključujući one na Krimu i istoku Ukrajine.

"Oni su počeli da diskriminišu ljude u različitim delovima Ukrajine koji se sa njima ne slažu, koristeći diktatorske, a ponekad i terorističke metode", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a, prenele su strane agencije.

Rusko ministarstvo optužuje i Zapad da deluje samo iz svojih geopolitičkih interesa. Kritikuje podršku Zapada održavanju prevremenih predsedničkih izbora, nakon što je ukrajinska Vrhovna rada pre dva dana izglasala opoziv dosadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča.

U saopštenju je istaknuto da su ustavne reforme na brzinu usvojene u ukrajinskom parlamentu, umesto da se o njima debatuje i da o njima odlučuje narod na referendumu.

Ruske vlasti su takođe ukazale na to da neki novouvedeni zakoni imaju za cilj da "ograniče humanitarna prava Rusa".
Foto: Beta, AP
"Ne razumemo šta se dešava tamo. Postoji velika pretnja našim interesima i pretnja po bezbednost naših građana koji žive tamo. Veoma je upitan legitimitet niza organa koji sada funkcionišu u Kijevu", rekao je prethodno ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Istovremeno, rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi da se u Ukrajini ne poštuje sporazum potpisan 21. februara, već da se nasilje nastavlja i da militanti i ekstremisti ne samo da nisu razoružani, već da kontrolišu zgrade administracije.

Zvanični Kremlj navodi i da "radikalni ekstremisti" ruše spomenike u Ukrajini i da se pod "izgovorom revolucije usvajaju 'odluke' i 'zakoni' koji krše ljudska prava".

"Mogu se čuti pozivi na potpunu zabranu ruskog jezika, zatvaraju se nepodobni mediji, traži se ukidanje restrikcija na promociju neonacističke ideologije", piše u saopštenju.

Ističe se da poslednja dešavanja podrivaju potpisani sporazum vlasti i opozicije, diskredituju sve koji su u procesu pregovora učestvovali, ali i predstavljaju pretnju miru, stabilnosti i bezbednosti u Ukrajini.

"Dužni smo da istaknemo i da ponašanje nekih zapadnih partnera ne pokazuje iskrenu zabrinutost, već želju da se deluje iz geopolitičkih interesa. Ne postoji osuda kriminalnih radnji esktremista, među kojima su i ispadi neonacizma i antisemitizma. Oni se čak i ohrabruju", piše u saopštenju.

Iz Kremlja se poručuje i da "spoljni sponzori ubrzavaju smenu režima bez brige o nacionalnom konsenzusu".

Ovo su dosad najdirektnije i najoštrije zvanične poruke iz Rusije od trenutka kada je potpisan sporazum između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i predstavnika opozicije, posle čega su demonstranti u potpunosti preuzeli kontrolu nad Kijevom.

Nakon postizanja dogovora vlasti i opozicije, čemu su posredovali i ministri EU, demonstranti su u potpunosti preuzeli kontrolu nad Kijevom, a odluke u parlamentu su usvajane bez predsedničkog potpisa.

Tako je Janukoviču izglasano nepoverenje, raspisani su vanredni izbori, Julija Timošenko je izašla na slobodu, imenovani su novi funkcioneri, a danas su novi zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova izdali i poternicu za Janukovičem.

Na drugoj strani, Janukovič i njegove pristalice na jugoistoku zemlje ne priznaju odluke koje se donose u Kijevu.

Janukovič je rekao i da "nema nameru da ode".

Rusija je ranije povukla svog ambasadora iz Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: