Nedelja, 19.01.2014.

11:19

Fondacija "Slavko Ćuruvija"

Fondacija "Slavko Ćuruvija" koja će se baviti podrškom nezavisnim medijima i istraživačkom novinarstvu uskoro će početi sa radom, piše današnja "Politika".

Izvor: Politika, Tanjug

Default images

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija Đurica kaže za taj list da će 20. januara na sajtu fondacije biti objavljen konkurs za lokalne medije, a da će 27. marta biti predstavljena fondacija i dobitnici grantova na tom konkursu.

Sticajem okolnosti početak rada fondacije poklopio se s hapšenjem osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije koje je izvršeno 11. aprila 1999. godine, ali Ćuruvija Đurica navodi da na osnivanju fondacije radi godinu i po dana.

"Fokusiraćemo se na podršku lokalnim medijima, jer mislimo da su najugroženiji, pomagaćemo im kroz edukaciju ili finansijsku pomoć. Pomagaćemo istraživačko novinarstvo kroz grantove za projekte i nagradom koja će nositi tatino ime za najbolji projekat", objasnila je ona.

Kako je dodala, oni koju konkurišu za nagradu moraće da zadovolje visoke standarde koje fonadacija postavi, a nagrada se neće obavezno dodeljivati svake godine.

Takođe, predvidjen je i rad sa studentima četvrte godine žurnalistike, a najbolji će dobiti stipendiju fondacije s kojom bi tri meseca radili u inostranstvu, a onda šest meseci u nekoj domaćoj redakciji.

"Tek smo krenuli, malo nas je, petočlani upravni odbor, izvršni direktor i ja. Radimo svi mnogo na ostvarenju ove ideje u koju verujemo. Ono što me raduje je da su mnogi prepoznali ovo kao zaista dobru ideju, ali i neophodnost. Želim da se na ovaj nacin nastavi tatin pristup poslu i nastavi rad na njegovoj viziji o tome kakvo novinarstvo treba da postoji", rekla je Ćuruvija-Đurica.

Ona je dodala da je za sada podršku dala Fondacija "Braća Rokfeler" iz Njujorka.

Fondaciju su osnovale Jelena Ćuruvija Đurica, Vukosava Crnjanski Šabović, a njoj će se pridružiti i Slavkov sin Rade Ćuruvija kada se vrati iz SAD gde trenutno živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: