Vranić:Godišnjica četničkog zločina

U Vraniću su davne 1943. godine, pre tačno 70 godina, pripadnici četničkog pokreta za samo jednu noć ubili skoro više desetina ljudi, uglavnom žene i decu.

Izvor: B92

Subota, 21.12.2013.

16:43

Default images

Njihove porodice ne žele da se pomire sa novim shvatanjem istorije. Deset članova porodice Pantić našlo se na spisku 68 žrtava u samo jednoj noći. Pripadnici Avalskog korpusa koji je bio deo četničkog pokreta Draže Mihailovuća su za samo nekoliko sati ubili članove 14 porodica.

Kao uspomenu na žrtve, ali i da se zločin ne zaboravi, preživeli u porodici Pantić su posle rata napravila spomen sobu. Od slika do kolevke, ali i svedočenja četnika koji su počinili zločin.

"Među preživelima je bio i moj pokojni otac koji je tada imao 12 godina. On je govorio da je bolje da su i oni stardali s obzirom kakav su pakao preživeli od pokolja pa do kraja rata", kaže Vladan Pantić, iz Udruzenja "20. decembar".

U centru Vranića je Spomen dom za nastradale. Okupljaju se u njemu u decembru, na godišnjicu zločina. Priča o izjednačavanju četnika i partizana za potomke žrtava je neprihvatljiva.

"Za mene lično to je novi zločin. Ja sam iz porodice u kojoj je desetoro stradalo i za mnoge ljude to je skandal. Nažalost naša drzava, a i skupstina je izglasala ravnopravnost dva pokreta", stav je Pantića.

Sećanje na Drugi svetski rat je devedesetih i sa raspadom Jugoslavije padalo u zaborav pa su posetioci ovog Spomen doma bili uglavnom članovi boračkih organizacija.

Iako je prošlo 70 godina, kažu da ne zaboravljaju i da neće dozvoliti da neka ulica u Beogradu dobije ime Avalskog korpusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: