Zapad da ostavi Ukrajinu na miru

Zapadne sile bi trebalo da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Ukrajine i da manipulišu "mišljenjem naroda" na temu sporazuma o pridruživanju sa EU.

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

13:28

Default images

To je ocenila kineska državna agencija Sinhua.

U komentaru te agencije, objavljenom samo nekoliko dana nakon što je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič posetio Kinu, izražava se kritika zapadnih lidera zbog izražavanja podrške hiljadama demonstranata koji se već više od tri nedelje okupljaju na glavnom kijevskom Trgu nezavisnosti, preneo je Rojters.

"Zapad mora da drži ruke podalje od unutrašnjih stvari jedne suverene zemlje. Izražavanje podrške antivladinim demonstrantima predstavlja ozbiljan udarac za demokratiju u Ukrajini, a mogao bi za zakomplikuje u situaciju u regionu", objavila je Sinhua.

Autor komentara optužuje Zapad za "podsticanje sukoba" i nerede u regionu, time što je Ukrajinu gurnuo prema Evropskoj uniji, "kao direktan izazov zvaničnoj Moskvi".

"Mešanje Zapada je prekinulo nezavisan dijalog izmedju ukrajinske vlade i opozicije i posejao seme buduće socijalne i političke podele u toj zemlji", istakla je Sinhua, čiji se komentari mogu smatrati odrazom stavova zvaničnog Pekinga.

U Ukrajini se već više od tri nedelje održavaju masovni protesti protiv odluke predsednika Viktora Janukoviča da se obustave pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: