Smeštaj za 7 dana, put prohodan

Nakon odluke ministarstva da se za sedam dana svi azilanti premeste na lokacije koje je odredila Vlada, prekinuta je i blokada azilanata u selu Vračevići.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.11.2013.

15:17

Default images

Put je prohodan i slobodan za dostavu hrane i lekova.

Blokada u selu Vračević kod Lajkovca prekinuta je danas nakon apela državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimira Božovića meštanima koji su blokirali lokalni put od tog mesta ka Lajkovcu zbog smeštaja, kako kažu, više od 100 azilanata u dve kuće u njihovom selu.

Na sastanku Božovića i predstavnika opštine Lajkovac, zaključeno je da se za sedam radnih dana nađe smeštaj za sve tražioci azila, na lokaciji koju je odredila Vlada.

Tu informaciju Tanjugu je potvrdio i Božović koji je danas razgovarao sa predstavnikom opštine Lajkovac, zamenikom predsednika te opštine Goranom Milovanovićem, a koji ga je upoznao sa aktuelnom situacijom i argumentovao probleme sa kojima su suočeni meštani mesnih zajednica na području opštine Lajkovaca gde su smešteni tražioci azila i iregularni migranti.

Vlada Srbije juče je za privremeni smeštaj azilanata odredila prostor obrenovačkog preduzeća za ugostiteljstvo i trgovinu "Sava-Tent" i objekte na teritoriji opština Sjenica i Tutin.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Božović, na zahtev predstavnika Lajkovca, razgovarao sa zamenikom predsednika opštine Goranom Milovanovićem, koji ga je obavestio o problemima meštana mesnih zajednica Lajkovca u kojima su smešteni tražioci azila.

Pošto se Božović potom konsultovao sa komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem, rešen je problem smeštaja tražilaca azila na području mesnih zajednica Vračević i Bogovađa.

Na sastanku je zaključeno da se hitno obustavi blokada sela Vračević, i da se u roku od sedam radnih dana svi tražioci azila i neregularni migranti koji su van prihvatnog centra u Bogovađi - u dve privatne kuće i na otvorenom prostoru, premeste na lokacije koje je odredila Vlada Srbije, navelo je Ministarstvo.

Inače, predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević sa saradnicima obišao je danas objekte preduzeća "Jelak" i novoizgrađene škole u naselju Velje Polje koji su predloženi za smeštaj azilanata u tom gradu.

Kučević je rekao novinarima da je Komesarijatu za izbeglice predložio rešenje za smeštaj azilanata i da sutra očekuje njihove predstavnike koji treba da se na licu mesta upoznaju sa uslovima u tim objektima.

"Predložio sam dva objekta koja nisu u potpunosti opremljena, ali bismo ih vrlo brzo opremili kako bi mogli da primimo 120 azilanata", kazao je Kučević.

On je dodao da je lokalnoj samoupravi potrebno nekoliko dana da ovaj prostor prilagodi adekvatnim uslovima života.

"Najvažnije je da ovim ljudima, koji su u teškoj situaciji, pomognemo u zimskom periodu", istakao je Kučević.

Predsednik opštine Tutin je siguran da će građani prihvatiti azilante, jer su i Bošnjaci često bili, kako je rekao, neka vrsta azilanata na Zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: