Ponedeljak, 04.11.2013.

21:16

CIK saopštila rezultate, bez severa

CIK saopštila da su od 30 opština u njih 10 u prvom krugu izabrani gradonačelnici, dok se u 6 opština sa srpskom većinom južno od Ibra ide u drugi krug izbora.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Ove, preliminarne rezultate objavila je večeras na konferenciji za novinare predsednica CIK Valjdete Daka i dodala da njima nisu obuhvaćeni glasovi iz četiri opštine na severu.

Daka je saopštila da je na juče održanim lokalnim izborima u Štrpcu kandidat Samostalne liberalne stranke Bratislav Nikolić dobio 38,69 odsto, dok je kandidat Građanske inicijative Srpska Ivan Ređić dobio 36,14 odsto glasova.

U opštini Gračanica kandidat Građanske inicijate Srpska Branimir Stojanović dobio je 48,91 odsto, a kandidat Saveza kosovskih Srba Bojan Stojanović 35,02 procenta.

U opštini Ranilug kandidat Građanske inicijative Srpska Gradimir Mikić je dobio 39,94 odsto, a kandidat Srpske narodne partije Kosova Milan Aritonović 36,72 odsto.

U opštini Parteš kandidat Samostalne liberalne stranke Nenad Cvetković dobio je 45,81 odsto, dok je kandidat Građanske inicijative Srpska Dragan Nikolić dobio 33,97 odsto glasova.

U opštini Klokot kandidat Građanske inicijative Srpska Srećko Spasić dobio je 35,39 odsto, a kandidat Samostalne liberalne stranke Saša Mirković 29,17 procenata.

U opštini Novo Brdo kandidat Građanske inicijative Srpska Svetislav Ivanović je dobio 25,30 odsto, a kandidat Demokratske stranke Kosova Bajruš Imeri 32,57 procenata.

Drugi krug izbora biće održan 1. decembra.

Izborni materijal s tri glasačka mesta u severnoj Mitrovici je poništen i nije mogao da se preda CIK-u, potvrdio je za B92 portparol OEBS-a

"Biračke kutije iz opština sa severa u centru za brojanje"

Daka je rekla da glasovi iz četiri opštine na severu Kosova nisu obuhvaćeni preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, ali da se biračke kutije sa izbornih mesta u tim opštinama nalaze u centru za brojanje i da će procedura ići zakonskim putem.

Daka je, govoreći o opštinama na severu, rekla da će nakon procene i analize CIK doneti odluku koja uključuje jednu od tri varijante: da izborni materijal iz severne Mitrovice može biti objavljen kao regularan, da se ide na ponovno delimično glasanje u centrima gde su upala neovlašćena lica ili da se organizuje ponovno glasanje na čitavoj teritoriji severnog dela Kosovske Mitrovice.

"Koliko je nama poznato, u severnom delu je napadnuto samo jedno glasačko mesto, to je u školi Sveti Sava", izjavila je Daka.

"Nakon što će se saznati faktičko stanje, mislim da će CIK doneti odluku, da kažemo uslovno da će izabrati jedno od rešenja, da li će izborni materijal sa severa Mitrovice biti prihvaćen i proglasiti rezultate o ovom izbornom procesu, da li će trebati da se organizuje novo delimično glasanje, samo u centrima gde je oštećen materijal, ili da li će trebati da se organizuje ponovno glasanje u celoj opštini severne Mitrovice", izjavio je Florijan Duši, član CIK-a.

Preliminarni rezultati ukazuju na rapidan pad Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, povećanje glasova Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pad popularnosti pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Što se tiče srpskih političkih subjekata, na nivou Kosova evidentno je da je Građanska inicijativa Srpska dobila najviše glasova.

Kostić: Nadamo se da Gračanica ne ide u drugi krug

Vladeta Kostiæ (Foto: Tanjug)
Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić rekao je da se u Srpskoj nadaju da neće biti drugog kruga za izbor gradonačelnika Gračanice, bez obzira na to što je drugi krug večeras najavio CIK.

Kostić je rekao Tanjugu da je CIK zvanično saopštio da je kandidat GI Srpska Branimir Stojanović na izborima za gradonačelnika osvojio 48,91 odsto glasova, ali da nisu izbrojani uslovni glasovi.

"Verujemo da će naš kandidat, s obzirom da se radi o samo jednom procentu, nakon prebrojavanja uslovnih glasova imati potrebnih više od 50 odsto glasova, te da neće biti drugog kruga", rekao je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: