Blogeri B92 za fond za bolesnu decu

Grupa blogera B92 je pokrenula inicijativu da se formira fond za pomoć i podršku teško bolesnoj deci i njihovim porodicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2013.

10:52

Default images

Podršku njihovoj inicijativi pružio je profesor Dušan Milisavljević, predsednik Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu.

Nakon sastanka grupe blogera sa Milisavljevićem, predsednik Odbora je pozvao nadležne da nađu sistemsko rešenje za lečenje bolesne dece i ocenio da je zdravstveni sistem u kolapsu.

"Blogeri B92 zahtevaju osnovanje fonda za teško bolesnu decu, koji će biti mesto gde će ljudi moći da se obrate za svaku vrstu pomoći, da se upute na pravo mesto ako ne mogu da dobiju dijagnozu, da se edukuju, da roditelji dobiju psihološku pomoć kada nisu sposobni da sami rešavaju probleme – sve ono što sada nedostaje", navodi se u inicijativi i dodaje to će biti fond koji mora da podrži i onu decu koja nikada neće ozdraviti. Milisavljević je novinarima u parlamentu, posle razgovora sa blogerima B92, koji su pokrenuli inicijativu da se pomogne teško bolesnoj deci i njihovm porodicama, rekao da će u parlamentu zastupati njihove stavove i nastojati da se bolesnoj deci pomogne.

"Ako država nema novca za lečenje dece, za šta onda ima?", upitao je Milisavljević, navodeći da se ne radi o politici, već borbi za život dece u Srbiji.

On je zahvalio humanim ljudima koji su uvideli probleme u zdravstvu i njegovom funkcionisanju, a koje, kako je ocenio, resorno ministarstvo ne vidi.

Evo i zahteva blogera B92:
  • Da do 1. januara 2014. RFZO donese podzakonski akt kojim definiše dijagnoze retkih i teških bolesti dece u Srbiji i novac za njihovo lečenje, lekove i podršku porodice.
  • Da do 1. januara 2014. Ministarstvo zdravlja utvrdi protokole za lica u lokalnim samoupravama, zadužen, na osnovu Zakona o pravima pacijenata i posebnih protokola, kojima se brine o ostvarivanju prava teško bolesne dece i njihovih roditelja.


Milisavljević je o ovom problemu govorio i ranije na RTV, gde je oštro kritikovao zdravstvenu administraciju i nadležni Fond zbog, kako je naveo, bahatog odnosa prema procedurama lečenja teško obolele dece.

On je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine nadležne institucije posebno osudio zbog toga što su odbili da snose troškove transplantacije pluća za šesnaestogodišnju Nevenu Janković iz Žitorađe.

"Administracija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstvo postala je ohola i bahata. Ovo dete je ugroženo i izveštaj Fonda, u kojem se njenoj porodici sugeriše da sačeka još dve godine kako bi im država platila troškove transplantacije, skanadalozan je", rekao je, između ostalog, Milisavljević.

Komentare o akciji pročitajte na Blogu B92.

RFZO: Nevena ide na transplantaciju

Povodom informacije da je RFZO odbio da finansira lečenje 17-godišnje Nevene Janković, reagovali su iz tog fonda i naveli da je ona u potpunosti netačna.

"RFZO je čekao definitivnu ocenu Lekarske komisije za upućivanje na lečenje u inostranstvo, a čija je dužnost da zaštiti sigurnost pacijenta i koja je u ovom slučaju morala detaljno da razmotri da li medicinske indikacije dozvoljavaju da Nevena Janković bude u ovom trenutku upućena na transplantaciju, pre svega radi sigurnosti njenog zdravlja i života. Stav je i svetskih medicinskih stručnjaka da je transplantacija pluća kod pacijenata mladjih od 18 godina visokorizična i ima znatno lošiji uspeh i znatno lošiju prognozu pa je preporuka da se sačeka završetak fizičkog razvoja pluća. U skladu sa procenama svetskih stručnjaka i naši su vrhunski stručnjaci želeli da se ustanovi da li je kod Nevene završen fizički razvoj pluća i grudnog koša kako u protivnom ne bi bio ugrožen ishod transplantacije i njen život. U skladu sa svim navedenim drugostepena savetodavna Komisija preliminarno je razmotrila ceo slučaj I donela ocenu da se Nevena Janković može uputiti na transplantaciju", navodi RFZO.

Kako se navodi u reakciji, lekarska komisija koju sačinjavaju naši vrhunski stručnjaci postupala je i u skladu sa Pravilnikom koji je usvojen pre dve godine i na koji je tada saglasnost dala Vlada Srbije.

"RFZO ne može administrativnim merama da menja stavove stručnih komisija već je u obavezi da ih poštuje i sprovodi", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: