Subota, 31.08.2013.

12:21

Putin:Žalosno da SAD napadne Siriju

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će biti "izuzetno žalosno" ako bi SAD pokrenule jednostranu vojnu akciju protiv Sirije.

Izvor: Tanjug

Default images

Putin je rekao da su optužbe da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje "potpuno besmislene".

"Sirijska vojska je u ofanzivi i opkolila je opoziciju u više oblasti (u toj zemlji). U tim uslovima, obezbediti takav izgovor onima koji pozivaju na vojnu intervenciju, bilo bi potpuni apsurd", kazao je Putin novinarima u Vladivostoku.

Ruski predsendik pozvao je Vašington da obezbedi dokaze za te tvrdnje i dodao da "bilo kakvi presretnuti razgovori ne mogu poslužiti kao osnova za donošenje suštinskih odluka, poput, pre svega, upotrebe sile protiv jedne suverene države".

Američki predsednik Barak Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, morao bi da razmišlja o potencijalnim žrtvama udara na Siriju, rekao je Putin.

"Povodom stava naših američkih prijatelja, koji tvrde da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje i tvrdnji da za to imaju dokaze - dakle - neka ih pokažu istraziteljima UN i Savetu bezbednosti", rekao je Putin.

"Ako to ne učine, znači da ih i nemaju", dodao je on.

Putin je kazao da bi SAD trebalo Savetu bezbednosti UN da predoče dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, prenela je agencija Rojters. Predstojeći samit G20 u Senkt Peterburgu mogao bi da bude platforma za raspravu o sirijskoj krizi, dodao je Putin. On je naveo da je izuzetno iznenađen što je britanski parlament glasao protiv napada na Siriju.

Ovo je prvo javno obraćanje Putina povodom izveštaja američkih tajnih službi u kojem se navodi da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska 21. avgusta, u kojem je poginulo više od hiljadu ljudi.

Moskva optužuje sirijske pobunjenike da su oni koristili hemijsko oružje da bi diskreditovali vladu u Damasku.

Pretnje jednostranom vojnom intervencijom protiv Sirije od strane Vašingtona su neprihvatljive, istakao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksander Lukašević.

On je apelovao na SAD da sačekaju rezultate istrage UN u vezi korišćenja hemijskog oružja u Siriji.

Svaka jednostrana vojna akcija, koja bi zaobišla Savet bezbednosti UN, bez obzira koliko ona bila ograničena, predstavljala bi direktno kršenje međunarodnog prava i minirala bi mogućnost za pronalaženje političkog i diplomatskog rešenje konflikta u Siriji, te bi vodila u novu rundu konfrontacija i žrtava, upozorio je Lukašević u izjavi "Raša tudej".

On je ukazao da čak i saveznici SAD žele da sačekaju završetak rada istražitelja UN kako bi dobili pravu sliku stanja onoga što se desilo, i odluče o daljim koracima u sirijskoj krizi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom ocenivši da su te zemlje svojim delovanjem oslabile UN.

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi mogle biti usmerene protiv Sirije.

Stručnjaci UN, koji su sprovodili istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, napustili su Damask i stigli su jutros u Liban. Spekuliše se da je time otvoren prostor da se napadne Sirija.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger očekuje da će narednih dana biti izvršena vojna intervencija zapada protiv sirijskog režima.

Džon Keri je rekao sinoć da je sirijski režim nasilno ubio 1,429 ljudi u hemijskom napadu u Damasku prošle nedelje, dok je predsednik SAD Barak Obama saopšto da još nije doneo konačnu odluke o vojnoj intervenciju u Siriji.

Sirija saopštava da su optužbe državnog sekretara SAD Džona Kerija da je režim koristio hemijsko oružje lažne i neosnovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: