Petak, 30.08.2013.

11:03

Francuska stala uz Obamu

Bez obzira na Britaniju, Francuska može uzeti učešće u bilo kakvom napadu na Siriju, izjavio predednik Franosa Oland. Takvom odlukom SAD nisu ostale usamljene.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Podsetimo, Britanija je morala da "spusti loptu" nakon što parlament nije podržao predlog britanskog premijera za intervenciju u Siriji. U jednom momentu je izgledalo da je Amerika ostala sama u insistiranju da se na navodni napad hemijskim oružjem mora odgovoriti.

Iz SAD su nakon odluke Britanije stizale vesti da Amerika neće odustati od svojih namera, ali danas već mogu da odahnu. Francuski predsednik je izjavio da ta zemlja, bez obzira na odluku Britanije, može da učestvuje u bilo kakvom napadu na Siriju.

Oland je u intervjuu pariskom listu "Mond" kazao da bi vojni napad na Siriju mogao da bude pokrenut do srede, 4. septembra i da iznenađujuća odluka britanskog parlamenta da odbaci vladin predlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika neće uticati na stav vlade u Parizu po tom pitanju.

Francuska želi da protiv režima u Damasku bude primenjena "oštra i proporcionalna" mera kao odgovor na napad koji je izazvao "nepopravljivu štetu" sirijskom narodu, kazao je on, a prenela agencija AFP.

Na pitanje da li bi Francuska mogla da započne napad bez Britanije, Oland je odgovorio: "Da. Svaka zemlja ima pravo da učestvuje ili ne učestvuje u nekoj akciji. To jednako vredi za Francusku kao i za Britaniju."

U francuskom parlamentu bi u sredu, 4. septembra, trebalo da bude održano vanredno zasedanje na temu Sirije, ali Oland ne mora da dobije odobrenje parlamenta da bi intervenisao u Siriji i to bi mogao da sprovede i pre zakazane vanredne sednice u parlamentu, navodi Rojters.

Lider sirijske opozicije, koju podržava Zapad, Ahmed Džarba izjavio je danas da to što je britanski parlament odbacio vojnu intervenciju u Siriji ne može da spreči ostale saveznike da intervenišu.

On je za radio "Frans-Inter" rekao i da nije iznenađen glasanjem u britanskom parlamentu kojim je Britanija praktično izašla iz zapadne koalicije koja pokušava da kazni Bašara Asada vojnom intervencijom zbog navodne odgovornosti za napad hemijskim oružjem izvršen 21. avgusta. Za Džabara vojna akcija je moralna odgovornost koja može potpuno promeniti situaciju. On je objasnio da "napadi mogu paralizovati veliki deo režima i podići moral na strani opozicije", prenosi AP.

Dok zapadni saveznici razmišljaju o eventualnom napadu, Raša tudej javlja, pozivajući se na TV Al Arabiju, da je režim u Damasku već počeo da izmešta svoje kancelarije u škole i univerzitete, kako bi zvaničnici režima Bašara al Asada bili na bezbednijim mestima, ukoliko Sirija zaista bude napadnuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

16 h

Podeli: