Đilas: Izbori do kraja godine

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da očekuje vanredne parlamentarne izbore do kraja godine

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

21:48

Default images

Đilas je ocenio da je Srbija zemlja paradoksa u kojoj je 1.400 dece pre dva dana polagalo maturski ispit, iako se isti ne računa.

''Dva meseca bezuspešnih pokušaja pronalaženja rešenja za maturske ispite predstavlja neozbiljnost'', ocenio je Đilas u Čačku koji je, kako je rekao, posetio zbog analize stanja u kojem se Srbija nalazi, trenutnog i budućeg rada stranke, kao i onoga što nas očekuje u narednim mesecima.

Komentarišući rekonstrukciju vlade, Đilas je rekao da od rekonstrukcije ne očekuje ništa, jer, kako je objasnio traje već pet meseci.

"Najpre smo slušali tvrdnje da je ovo najbolja Vlada u istoriji Srbije, potom smo čuli da od pojedinih članova ima boljih, a već pet meseci se priča o njihovom dolasku", rekao je predsednik DS i ocenio da je Srbija izgubila u proteklih trinaest meseci na mnogim poljima poput ekonomije, privrede, obrazovanja i zdravstva.

Đilas očekuje vanredne parlamentarne izbore do kraja godine, nakon završetka izbora na Kosovu i Metohiji, oko kojih, kako je rekao, još postoje nejasnoće.

Prema njegovom mišljenju, trebalo je pre pet meseci poslušati DS kada su rekli da ''Briselski sporazum nije dobar i narodu je trebalo reći pravu istinu".

On je rekao da se izbori u južnoj srpskoj pokrajini ne sprovode po srpskim zakonima ocenivši da je to realnost koju Srbija mora da prihvati.

Predsednik demokrata smatra da je finansijska decentralizacija uslov razvoja zemlje i da se sa ministara mora skloniti božanski oreol od čije volje zavisi raspodela sredstava, a ovlašćenja preneti na lokalne samouprave.

''Što se tiče gradonačelnika, predsednika opština i odbornika mora se uvesti red jer se sve pretvorilo u pijacu i nema nikakvog smisla", naglasio je Đilas.

Prema njegovim rečima, DS se već devet meseci nalazi u procesu reformi, jer je nakon prošlogodišnjih izbora prešla u opoziciju na republičkom nivou.

"Menjali smo Statut, neka stranačka tela rade drugačije, a ovo je prava prilika da se upoznam sa stavovima članova partije", naveo je on.

Govoreći o osipanju članova DS, Đilas je rekao da deo ljudi odlazi jer su pristupili dok je DS bila u vlasti, drugi zato što se ne slažu sa nekim političkim stavovima.

On je ocenio da je to realnost svake stranke, naročito kada pređe u redove opozicije.

''Oni koji ostanu, kako kaže, zaista dele ideologiju za koju se DS zalaže 20 godina''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: