EU skida grb Kosova s listića?

EU traži od Prištine da na glasačkim listićima za lokalne izbore ne bude državnih obeležja, saznaju “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 23.08.2013.

22:06

Default images

Brisel vrši pritisak na Prištinu da odustane od štampanja grba samoproglašene države Kosovo na glasačkim listićima za novembarske izbore i to će evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton jasno poručiti i Hašimu Tačiju, na novom trojnom sastanku u utorak, saznaju "Novosti“.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo da na izbornom materijalu budu obeležja Kosova, jer to narušava statusnu neutralnost Briselskog sporazuma. U tom slučaju, jasna je bio premijer, Srbi na izborima neće učestvovati.

Kako tvrde izvori “Novosti“, u EU su svesni da oko ovoga sa Srbijom “nema pregovora“ i da je jedini način da se obezbedi učešće kosovskih Srba na izborima, da se Priština natera da odustane od simbola.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, kaže za “Novosti“ da je Briselskim sporazumom nedvosmisleno utvrđeno da su izbori statusno neutralni. “Opstrukcije Prištine oko listića dolaze iz straha od jačeg institucionalnog organizovanja i učešća Srba u odlučivanju posle izbora. Zato očekujemo da EU uloži svoj autoritet i obezbedi sprovođenje sporazuma“, poručuje Đurić.

Brisel ulaže velike napore da se glasanje na KiM održi i zbog toga se, prema saznanjima “Novosti“, u kabinetu Eštonove razmišljaju da EU, prvi put u svojoj istoriji, nadgleda jedne nacionalne izbore.

Cele protekle nedelje na Kosovu je boravila delegacija EU, iz Odeljenja za demokratsku podršku i izbore, koja je analizirala stanje na terenu i razgovarala sa svim relevantnim političkim subjektima, što je za “Novosti“ potvrđeno i u Kancelariji EU na Kosovu.

“Od rezultata njihove misije zavisiće i definitivna odluka da li će EU nadgledati kosovske izbore. U tom slučaju, OEBS će biti zadužen za njihovu organizaciju, a mi isključivo za monitoring“, rečeno je “Novostima“ u ovoj kancelariji.

Konačan dizajn glasačkih listića trebalo bi da bude utvrđen na sastanku Dačića i Tačija sa Eštonovom. Beograd će insistirati da na listiću budu samo nazivi izbornih lista učesnika, bez ikakvih pečata i grbova.

I u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova kažu da će izgled listića biti poznat tek sledeće nedelje, nakon sastanka u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: