"Počinje nastava na bosanskom"

Nastava na bosanskom jeziku počeće 2. septembra, uprkos birokratskim problemima, kaže predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

14:53

Default images

Prema njegovim rečima, više od 68 odsto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Čekaju se još udžbenici, pravilnici, mada se za nastavu na bosanskom opredelilo 4.088 đaka od oko 6.000 u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, rekao je Džudžević na konferenciji za novinare.

Džudžević je naveo i da u nekim prijepoljskim školama postoji opstrukcija i da su odbile da sprovedu anketu među roditeljima.

"U ovim opštinama nastava na bosanskom kreće 2. septembra i to u 1. i 5. razredu osnovne i 1. razredu srednje škole", rekao je on.

Međutim, kako kaže, ceo proces je usporen zbog redukcije kapaciteta u Ministarstu prosvete i zbog činjenice što nadležni zavod još nije dao pozivitno mišljenje na pravilnik o stručnoj spremi i vrsti obrazovanja nastavnika.

Takođe, još nisu odobreni ni svi predlozi nastavnih planova i programa, kao ni udžbenici. Za sada 19 udžbenika čeka na odobravanje, rekao je Džudžević i naveo da će, ukoliko budu prinuđeni, morati da uvezu udžbenike iz BiH.

Kako je rečeno na konferenciji, u Veću su pripremili i 14 prevoda za opšteobrazovne predmete za osnovnu školu, ali nema odogvora iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da li su odobreni.

Predsednik Odbora za obrazovanje pri Veću prof. Elijas Rebronja rekao je da u veću čine sve u saradnji sa izdavačkim kućama da udžbenici stignu na vreme.

"Ako kasni štampa, to nije razlog za odlaganje početka nastave", rekao je Rebronja i naveo da će u tom slučaju nastavnici deci diktirati lekcije.

U Bošnjačkom nacionalnom veću ukazuju i na, kako kažu, problem koji stvara razjedinjena islamska zajednica.

Imamo dve islamske zajednice, pa se ne zna sa čije će liste biti nastavnici veronauke, rekao je Džudžević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: