"Ne odričemo se ni dinara na KiM"

Direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da će se prvi sledeći sporazum sa Prištinom odnositi na imovinu ili crkvu i kulturno nasleđe Srba na Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.07.2013.

09:43

Default images

Vulin je na skupu u Privrednoj komori Srbije rekao da se Srbija neće odreći "nijednog dinara ni fabrike" na Kosovu, i da ne priznaje privatizacije u kojima nije učestvovala.

"Srbija ulaže stotine miliona evra na Kosovu i Metohiji i to mora da bude priznato", rekao je Vulin i dodao da je predviđeno da Zajednica srpskih opština ima svoju imovinu, i da se mora videti šta od imovine država može da prenese Zajednici.

Vulin je dodao da Srbija godinama nije znala šta ima i čime raspolaže na Kosovu i dodao da je vreme da se ti podaci prikupe i da se iznese konkretan zahtev za zaštitu te imovine.

On je kazao da očekuje konkretne predloge privrednika za zaštitu imovine na Kosovu i da su prihvatljivi svi koji su statusno neutralni.

"Srbija neće da prizna Kosovo, ona insistira na zaštiti ekonomskih interesa i interesa svog naroda", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da Srbija ne priznaje privatizaciju koja je spovedena na KiM jer je monoetnička i ocenio da će prvi sledeći sporazum biti oko imovine ili kulturne baštine Srba na KiM.

Vulin je rekao da je jedan od razloga što se prošle godine započelo sa prikupljanjem svih podataka o tome "koliko na Kosovu imamo, šta je oteto i kako i kada je prodato", jeste to što se o imovini mora razgovarati.

"Država Srbija ne priznaje privatizaciju koja je sprovedena na KiM. Ona jer spovedena monoetnički, po nacionalnoj osnovi", rekao je Vulin.

On je dodao da je svako potraživanje važno i da naš pregovarački tim mora sve to da zna, kako bi znao šta može da potražuje i šta bi mogao da dobije.

Vulin je ponovio da u privatizaciji na KiM Srbija nije učestvovala i da ne priznaje njene rezultate privatizacije koje ne priznaje nii Unmik.

Prema njegovim rečima, o svemu tome raspravljaće se u Briselu, a mora da se "videti koliko je Srbija uložila na KiM do 1999.", uz napomenu da je na stotine miliona dolara ulagala i posle tog perioda.

Vulin je naveo da će Zajednica srpskih opština imati svoju imovinu i da treba da se vidi šta će od imovine Srbija preneti na Zajednicu i pozvao privrednike da iznesu svoje predloge mera pošto je njihov patriotski zadatak da kažu i pomognu da država i njeni građani zaštite svoju imovinu na Kosovu.

Vulin je podvukao da će Srbija insistirati na svojim ekonomskim interesima kao i interesima svog naroda, uz napomenu da je sve što je statusno neutralno - prihvatljivo i može biti predmet razgovora.

Sertić: Boriti se za imovinu na KiM

Predsednik PKS Željko Sertić kaže da državne institucije zajedno sa privrednicima treba da se bore kako bi se zaštitili interesi srpske privrede na KiM.

Kancelarija za KiM i Privredna komora Srbije organizovali su danas sastanak posvećen zaštiti imovine i potraživanja privrednih subjekata iz Srbije na području Kosova. PKS se zalaže za objedinjavanje svih institucija i kapaciteta, kako bi se zaštitila srpska privreda i imovina na Kosovu, rekao je Sertić na skupu sa direktorom Kancelarije za KIM Aleksandrom Vulinom.

On je naveo da je Republika Srbija u prethodnom periodu uložila milijarde i milijarde na Kosovu, a da se ne zna kako je prodavana ogromna imovina.

Procesom privatizacije na Kosovu i Metohiji, prethodnih godina, bukvalno je oteta imovina države Srbije i građana i prodata po bagatelnim cenama, rekao je Sertić.

"PKS će dati svu podršku i logistiku, i sve što je potrebno u onim delovima pregovaračkog postupka, u koje je uključena", poručio je Sertić.

On je istakao da se na zna gde je i kako imovina prodata i da ne postoji drugi način nego da se sve državne institucije zajedno sa privrednicima bore na legalan način, kako bi se utvrdile činjenice i zaštitili interesi srpske privrede.

"Vulin i ja smo se složili da postoji ogroman prostor da to uradimo, ali samo ako smo složni", rekao je Sertić.

On je kazao da ne postoji važnija stvar za buduće generacije nego da se sada odbrane naši nacionalni interesi, kao i da je Kancelarija za KIM pravi primer kako se treba boriti.

On je ranije rekao za RTS da posle niza godina postoji institucionalni okvir koji će omogućiti da se konkretizuju svi zadaci.

"Situacija se bitno promenila otvaranjem Srbije prema svetu i početkom pregovora sa EU. Na taj način otvorio se prostor da Srbija kaže - ovde imamo probleme, ali mi moramo da imamo adekvatne spiskove i dokaze za sve što tvrdimo, što je u nekim slučajevima teško postići, jer nema adekvatne dokumentacije", rekao je Sertić.

Procenjuje se da srpska nepokretna imovina, koja čini 58 odsto imovine na KiM, vredi 1,5 milijardi evra.

Upitan o najavljenoj rekonstrukciji vlade, on je rekao da "privrednicima nisu bitna personalna rešenja", već da se omogući politička stabilnost.

"Ako se svi mi fokusiramo, i ako agenda vlade bude zaista fokusirana na ekonomske teme, što očekujemo, to će biti najveća dobit za našu privredu. Neće biti dovljno da se ispuni samo ono šo se traži poglavljima u okviru pretpristupnih pregovora, mi moramo da uradimo znatno više da bi imali konkurentnu privredu", rekao je Sertić.

Prema najavi Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tema sastanka je predlog mera pravne zaštite imovine privrednih subjekata na teritoriji pokrajine.

U saopštenju je navedeno da će se o tome razgovarati jer je "u dosadašnjim kontaktima sa PKS, Fondom za razvoj i drugim državnim institucijama, konstatovano da nisu rešena pitanja imovine i potraživanja privrednih subjekata na teritoriji KiM".

U tim razgovorima "zaključeno je da je neophodno preduzeti hitne mere i aktivnosti na pravnoj zaštiti imovine i potraživanja privrednih subjekata na KiM, što je i u skladu sa briselskim sporazumom".

Na sastanku će učestvovati direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i predsednik PKS Željko Sertić, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su na sastanak pozvani predstavnici privrednih društava koja imaju imovinu i potraživanja na teritoriji Autonomne pokrajine KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: