Ponedeljak, 22.07.2013.

09:43

"Ne odričemo se ni dinara na KiM"

Direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da će se prvi sledeći sporazum sa Prištinom odnositi na imovinu ili crkvu i kulturno nasleđe Srba na Kosovu.

Izvor: B92

"Ne odrièemo se ni dinara na KiM" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

mint

pre 10 godina

Za vreme srpske klonizacije Kosova u cilju menjanja etnicke slike stanovnistva, sprovodi se "agrarna reforma" radi opskrbe obradivom zemljom srpskih kolonista. Albanci znaju koja zemlja kada i kome je pripadala do pre 1912 g. i nasilnog etnickog ciscenja autohtonog stanovnistva i svaka prica o nekakvom srpskom "vlasnistvu" je bez ikakve pravne ili druge osnove te samim tim potpuno bespredmetna.
(Puska je moja tapija, 22. jul 2013 15:00)

Samo da te podsetim da se za vreme, kako kažeš kolonizacije Kosova, višestruko povećalo Albansko stanovništvo, dok je broj Srba višestruko smanjen. Tako da ispada da su žrtve srpskog etničkog čišćenja upravo Srbi. To što si napisao su neistine i gluposti, dovoljno je da pogledamo broj stanovnika od 1912. do 1999. godine činjenice su potpuno drugačije. Srbi su vekovima vlasnici većine zemlje na Kosovu, uprkos prodaji i nasilnoj predaji u zadnjih 100godina. Takodje SPC ima velike teritorije na Kosovu, još od srednjeg veka, koje su joj oduzeli komunisti. Mada je izgleda problem što još uvek ima Srba na Kosovu.

bez_cenzure

pre 10 godina

Turskim okupatorima i njihovim slugama u BiH (agama i begovima) nakon oslobođenja BiH od Osmanlija oduzimana je zemlja i djeljena je većinom Srbima čija je i bila prije otimanja. Tako da Srbi jesu do 1991. imali skoro 70% zemlje u svom vlasništvu.

alek

pre 10 godina

magda
Pa da razjasnimo ono sto je nejasno oko teritorije na KiM-u.Po svim relevantnim podacima Abanci su do kraja Drugog svetskog rata bili neznatna vecina na KiM-u,i onda je doslo do naglog porasta nataliteta gde je prosek bio 6,7 dece po porodici (nas vam je poznat) i proterivanja i napustanja Kosmeta u zadnjih 5 decenija ,,jer su lepo ziveli". Valjda ce vam sada biti jasnije.

dragan

pre 10 godina

Setimo se Vojvodine po poslednjem popisu iz Kraljevine Jugoslavije na toj teritoriji je bilo 30%srba, 30%madjara, 30%nemaca a kad udjemo u EU sva zemlja i imovina nemaca, madjara se mora vratiti. U Hrvatskoj su tako morali vracati imovinu Italiji.

ah, taj katastar

pre 10 godina

"Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana.
(bez_cenzure, 22. jul 2013 13:06) "
=====================

Tacno, ali ako kao polaznu godinu uzmes 1878 kada je Austrugarska anektirala Bosnu, jednostavnom uredbom oduzela zemlju agama i begovim i podelila je Srbima koji su mahom bili bezemljasi.

A recimo katastarki 1910 su Albaci bili vlasnici 90% zemlje na Kosovu a onda je Srbija nakon Balkankih ratova 1912, okupirala Kosovo i zemlju podelila Srbima.
Znaci, sve zavisi koliko 'duboko' ides u istoriju.
'Katastarski' u cetvrtom veku 0% zemlje je bilo u vlasnistvu Srba - nisu nista imali jer nisu bili ni doselili na Balkan.

probaj mozak da koristis umesto puske

pre 10 godina

@Puska je moja tapija

Ma sta naprica... Kakvog "autohtonog stanovnista"? Kolonizovali su vas Turci na zemlji Srba koje su oterali ili koji su sami otisli sa Kosova. Imas cak i turske popise stanovnstva gde se jasno vidi ko je vecina na Kosovu. Uostalom, zasto korsitite srpski naziv "Kosovo" ako ste tamo "autohtoni"? Niste bili u stanju ni svoj naziv da smislite za taj deo zemlje? Zasto niste nista izgradili na tom Kosovu a srpski "kolonizatori" tamo imaju crkve i manastire od pre Turaka? Mani se te vase albanske SciFI "istorije" i zabavljaj malu decu sa tim bajkama, mozda oni poveruju.

Bacvanin

pre 10 godina

A nesrpskog stanovnistva na Kosovu, jel' se njih odricete?
Tu i dolazi problem i razlog zasto je Zapadni svet reagovao kako je reagovao i 91' i 99', jer mnogima u Srbiji i van nje je stalo samo do teritorije i para, ali ljude koji nisu Srbi nekako nece ...
Pogledajte RS, ili nekadasnju SAO Krajinu, Slavoniju, itd

nije tebi lako

pre 10 godina

@Bucko razmisljam

Mnogo je zeznuto nemati zivot, porodicu, biti nerealizovan, frustriran, nikada prihvacen u novoj sredini, imati visoko misljenje o sebi a u realnosti biti tako prosecan... i onda sve to kompenzovati nekakvim komentraisanjem i izgravanjem veceg Albanaca od Albanaca, zar ne Bucko?

Бојче

pre 10 godina

A када ће наше две репке одиграти уз xимне меч на Маракани? Не још дуго остане ли Вучић и гарнитура на власти. Изд...це сви од реда!

Puska je moja tapija

pre 10 godina

Za vreme srpske klonizacije Kosova u cilju menjanja etnicke slike stanovnistva, sprovodi se "agrarna reforma" radi opskrbe obradivom zemljom srpskih kolonista. Albanci znaju koja zemlja kada i kome je pripadala do pre 1912 g. i nasilnog etnickog ciscenja autohtonog stanovnistva i svaka prica o nekakvom srpskom "vlasnistvu" je bez ikakve pravne ili druge osnove te samim tim potpuno bespredmetna.

visi

pre 10 godina

Svi Srbi koji su imali Zemlju u Opstini Pristina i Okolini su Bukvalno milioneri. Ar zemljesta je prodat i do 15.ooo hiljade evra pa racunajte npr. 1 hekter tojest 100 ari ravno je 1.5 miljona evra. Ovo je istina , i svako ko ne veruje moze da proveri. Zato se nemojte cuditi sto Srbi sa Kosova po Srbiji imaju najskuplje automobile ,najbolje stanove, najbolje kuce itd.

v.i.r.u.s.

pre 10 godina

Da li to pravilo važi i za imovinu slovenačkih i hrvatskih firmi u Srbiji?
(Uh, 22. jul 2013 13:11)

Ovo je pitanje koje tek treba da se resi, a u nekim slucajevima je vec i reseno. Isti je slucaj i sa imovinom firmi iz Srbije koja se sada nalazi u Sloveniji ili Hrvatskoj. Mozda su najreprezentativniji primeri vlasnistvo nad odmaralistima koje su nase firme posedovale u Dalmaciji ili npr. primeri decijih odmaralista.

Sto se tice imovine na KiM to nije uporedivo sa primerom koji si naveo/navela. Uporedivo bi bilo npr. da je doslo do potpunog osamostaljenja terotorija pod kontrolom Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj. Tada bi maticne Hrvatske firme mogle da potrazuju imovinu na teritoriji RSK.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Vulin je dodao da je svako potraživanje važno i da naš pregovarački tim mora sve to da zna, kako bi znao šta može da potražuje i šta bi mogao da dobije.

Ne znam šta sve "naš pregovarački tim može da potražuje" ali znam vec sada "šta bi mogao da dobije" al' necu da napisem posto ta rec spada u onu kategoriju reci koju B92 ne objavljuje na svom sajtu !

sa cenzurom

pre 10 godina

Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana.
(bez_cenzure, 22. jul 2013 13:06)
Kad iznosiš ovakve nebuloze iz srpske ratne propagande, bilo bi lijepo da to i potkrijepiš nekakvim linkom sa činjenicama.Prihvatam svu validnu dokumentaciju do peroda tzv.antibirokratske revolucije u Srbiju.Od tog trenutka laž je postala sastavni dio života ove zemlje...

slobo

pre 10 godina

Вулине како те бре није срамота да изађеш у јавност и плус и даље лупеташ, па поднео си оставку и гле чуда није усвојена а то значи да је ниси ни поднео, плачеш на ТВ еу за малом Милицом у Призрену која је сама пшитам те шта си урадио као велики кадар СНС да мала Милица не буде сама лажи једно име једну породицу коју си вратио, 99 сте предали србе јужно од Ибра Приштини а сада и србе са севера и то је за вас велики успех јер кажете како сте донели веома храбру одлуку да предате на тацни србе са севера Тачију, То је могао да уради свако пре вас али схватите већ једном да то Тадић никад није ни помислио да уради. Поднеси праву оставку.

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 10 godina

(Bucko razmisljam, 22. jul 2013 13:27)
bucili ajde molim te raspitaj se kolika je vrednost raznoraznih rudi po kosmetu i zasto su upravo te rudnike pokupovali vesli klark,olbrajtova i ostali?evo mala pomoc.preko sto milijardi evra vrednost rude lignita,a gde su rude zlata itd....e sad zamisli sta bismo mi mogli da uradimo nasoj zemlji da je to nase ostalo(vratice se kad tad)

Nelson

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko među ljudima koji komentarišu ima neznanja, kontriranja, zluradosti.

1991. g. Albanaca ima 81%, trenutne procena 88% - čisto informacije radi.

Pominje se "srpska imovina".
1. privatna imovina Srba
2. Srpska pravoslavna crkva
3. Državna imovina (republička tj Rebulike Srbije)
4. Društvena imovina
4b. naročito imovina preduzeća iz centralne Srbije na Kosovu

Istina da je SPC velike delove dobila 90-ih godina (ne 1998. g. kako neko reče) ne zbog toga što je Milošević nešto znao da gubi ili ne znam šta već u okviru denacionalizacije. Crkva je pre Drugog svetskog rata imala ogromne posede koji su joj nacionalizovani (možda se može reći da je iz političkih razloga revnosnije srpovođena na ovom primeru ali apsolutno postoji osnov)

Vlast Republike Kosova prodavala je sve i svašta, privatizovala, mimo prava, prozvoljno, jednostrano - u krajnjoj liniji čist kriminal i ako ni zbog čega drugog, barem zbog toga treba biti protiv načina na koji je sve rađeno, a sad da li je u pitanju 55% ili 35% ili 15% nečega i nečijeg vlasništva ostavite po strani.

I još jedna bitna stvar, kada su kosovske vlasti prodavili državne i društvene fabrike, institucije, objekte, davali pod zaku (koncesije) ..... novac je gotovo isključivo išao Albancima ne i srbima koji su na to imali pravo.

Petar

pre 10 godina

Srbija nazalost moze na KiM da potrazuje samo ono sto je privatizovano a od nekadasnje drzavne imovine nazalost moze da se pozdravi jer nas niko ne bi podrzao u nastojanjima da se borimo i za drzavnu imovinu. SPC takodje moze da trazi povracaj svoje imovine. Ne lazite i ne zamajavajte narod ovom pricom jer od toga nema nista.

bez_cenzure

pre 10 godina

@sarajlija

Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana. Na Kosovu a pogotovo u Metohiji taj procenat jeste i viši od 58%. To što si ti neinformisan je drugi par cipela.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Procenjuje se da srpska nepokretna imovina, koja čini 58 odsto imovine na KiM, vredi 1,5 milijardi evra.

I zbog te 1,5 milijardi evra Srbija NIKADA nece priznati Kosovo ?
Pa tih "pisljivih 1,5 milijardi evra" moze svaki "ugledni biznismen" sa Kosova ako treba da "POKLONI" toj GLADNOJ SRBIJI" samo da Srbija vise ne "ZAPOMAZE" za Kosovom !

v.i.r.u.s.

pre 10 godina

Ovo je pitanje svih pitanja - pitanje svojine.

Prave rezervnu drzavu na tudjoj teritoriji, a sada ce da nauce i da je svojina svetinja i da se to ne moze otudjiti bez pravnih posledica. Uskoro ce moci da rade u firmama u sopstvenom vlasnistvu, da seku sumu u sopstvenom vlasnistvu ili da napasaju stoku na livadama koje su iskljucivo njihove. Mozda na kraju shvate da braca u 'originalnoj' drzavi imaju mnogo vise slobode nego sto su oni mogli sebi da je daju na Kosmetu. Zivi bili!

decko sa barikada

pre 10 godina

Svaka firma koju su albanci uzurpirali posle 12 juna 1999 je opljackana i upropascena,npr,trepca u jusnom delu kosovske mitrovice i delovi termoelektrane obilic...

bez_cenzure

pre 10 godina

I više od 58% imovine je u srpskom vlasništvu što u privatnom što u državnom. Albanci su dosta imovine uzurpirali i nelegalno prodali ali sve će to morati vratiti.

Pristevac

pre 10 godina

58%, to je malo !
Za vreme Milosevicevog rezima vecina imovine Kosova je prepisana
U ime treceg. Najvise se to dogodilo 1998 kada je slobo znao da ce
Izgubiti Kosovo. Zamislite cak i objekat i dvoriste Univerziteta u centru
Pristine je 1998 poklonjen/prepisano vlasnistvo srbskoj pravoslavnoj crkvi.

pera

pre 10 godina

"U celom svetu imovina je neprikosnoveno pravo pojedinaca i organizacija."

Nije tačno. Ovo važi samo kada je u pitanju imovina nekog ko nosi "veliki pištolj". Ostala imovima nije ni pravo ni svetinja niti nešto bitno.

Na žalost, na Kosovu će se ovo pitanje rešiti tako što će nam biti ponuđen dogovor "ratna odšteta koju ćete platiti u iznosu je jednaka imovini koja postaje naša". I ako prihvatimo, idemo dalje. Ako ne, cena ratne odštete će porasti za cenu južnih opština.

sarajlija

pre 10 godina

Radovan Karadžić je svojevremeno provalio kako je 70% Bosne i Hercegovine pripada Srbima.On,koji u Bosni nema ni saksiju zemlje to tvrdi.
Međutim,stvarnost je sasvim drugačija.57,4 % planina,livada,šuma,potoka i rijeka pripada državnom vlasništvu a ostatak od 42,6 % pripada Srbima,Bošnjacima,Hrvatima ( i ostalim) tj. privatno vlasništvo.Kako onda 70% Bosne može biti srpsko?
Tako i ova glupost kako je XY % teritorije Kosova - srpsko?

modesty

pre 10 godina

Nikada ne prodati, nikada ne kapitulirati, ne dozvolti komsijama koji su vec rasprodali svoje drzave za koje su ratovali, da nas ubace u bedak svojim zluradim komentarima. Samo u se i svoje kljuse, mi smo antikna civilizacija, mi znamo kako da sacuvamo svoje. Samo polako i pametno, triput meri jednom seci itd. Dopada mi se sto se koncentrisu na prikupljanje dokaza, jer jedino tako mogu da se odbrane od ovih na medjunarodnim sudovima.

Pristevac

pre 10 godina

58%, to je malo !
Za vreme Milosevicevog rezima vecina imovine Kosova je prepisana
U ime treceg. Najvise se to dogodilo 1998 kada je slobo znao da ce
Izgubiti Kosovo. Zamislite cak i objekat i dvoriste Univerziteta u centru
Pristine je 1998 poklonjen/prepisano vlasnistvo srbskoj pravoslavnoj crkvi.

visi

pre 10 godina

Svi Srbi koji su imali Zemlju u Opstini Pristina i Okolini su Bukvalno milioneri. Ar zemljesta je prodat i do 15.ooo hiljade evra pa racunajte npr. 1 hekter tojest 100 ari ravno je 1.5 miljona evra. Ovo je istina , i svako ko ne veruje moze da proveri. Zato se nemojte cuditi sto Srbi sa Kosova po Srbiji imaju najskuplje automobile ,najbolje stanove, najbolje kuce itd.

sarajlija

pre 10 godina

Radovan Karadžić je svojevremeno provalio kako je 70% Bosne i Hercegovine pripada Srbima.On,koji u Bosni nema ni saksiju zemlje to tvrdi.
Međutim,stvarnost je sasvim drugačija.57,4 % planina,livada,šuma,potoka i rijeka pripada državnom vlasništvu a ostatak od 42,6 % pripada Srbima,Bošnjacima,Hrvatima ( i ostalim) tj. privatno vlasništvo.Kako onda 70% Bosne može biti srpsko?
Tako i ova glupost kako je XY % teritorije Kosova - srpsko?

Puska je moja tapija

pre 10 godina

Za vreme srpske klonizacije Kosova u cilju menjanja etnicke slike stanovnistva, sprovodi se "agrarna reforma" radi opskrbe obradivom zemljom srpskih kolonista. Albanci znaju koja zemlja kada i kome je pripadala do pre 1912 g. i nasilnog etnickog ciscenja autohtonog stanovnistva i svaka prica o nekakvom srpskom "vlasnistvu" je bez ikakve pravne ili druge osnove te samim tim potpuno bespredmetna.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Procenjuje se da srpska nepokretna imovina, koja čini 58 odsto imovine na KiM, vredi 1,5 milijardi evra.

I zbog te 1,5 milijardi evra Srbija NIKADA nece priznati Kosovo ?
Pa tih "pisljivih 1,5 milijardi evra" moze svaki "ugledni biznismen" sa Kosova ako treba da "POKLONI" toj GLADNOJ SRBIJI" samo da Srbija vise ne "ZAPOMAZE" za Kosovom !

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Vulin je dodao da je svako potraživanje važno i da naš pregovarački tim mora sve to da zna, kako bi znao šta može da potražuje i šta bi mogao da dobije.

Ne znam šta sve "naš pregovarački tim može da potražuje" ali znam vec sada "šta bi mogao da dobije" al' necu da napisem posto ta rec spada u onu kategoriju reci koju B92 ne objavljuje na svom sajtu !

sa cenzurom

pre 10 godina

Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana.
(bez_cenzure, 22. jul 2013 13:06)
Kad iznosiš ovakve nebuloze iz srpske ratne propagande, bilo bi lijepo da to i potkrijepiš nekakvim linkom sa činjenicama.Prihvatam svu validnu dokumentaciju do peroda tzv.antibirokratske revolucije u Srbiju.Od tog trenutka laž je postala sastavni dio života ove zemlje...

Petar

pre 10 godina

Srbija nazalost moze na KiM da potrazuje samo ono sto je privatizovano a od nekadasnje drzavne imovine nazalost moze da se pozdravi jer nas niko ne bi podrzao u nastojanjima da se borimo i za drzavnu imovinu. SPC takodje moze da trazi povracaj svoje imovine. Ne lazite i ne zamajavajte narod ovom pricom jer od toga nema nista.

pera

pre 10 godina

"U celom svetu imovina je neprikosnoveno pravo pojedinaca i organizacija."

Nije tačno. Ovo važi samo kada je u pitanju imovina nekog ko nosi "veliki pištolj". Ostala imovima nije ni pravo ni svetinja niti nešto bitno.

Na žalost, na Kosovu će se ovo pitanje rešiti tako što će nam biti ponuđen dogovor "ratna odšteta koju ćete platiti u iznosu je jednaka imovini koja postaje naša". I ako prihvatimo, idemo dalje. Ako ne, cena ratne odštete će porasti za cenu južnih opština.

slobo

pre 10 godina

Вулине како те бре није срамота да изађеш у јавност и плус и даље лупеташ, па поднео си оставку и гле чуда није усвојена а то значи да је ниси ни поднео, плачеш на ТВ еу за малом Милицом у Призрену која је сама пшитам те шта си урадио као велики кадар СНС да мала Милица не буде сама лажи једно име једну породицу коју си вратио, 99 сте предали србе јужно од Ибра Приштини а сада и србе са севера и то је за вас велики успех јер кажете како сте донели веома храбру одлуку да предате на тацни србе са севера Тачију, То је могао да уради свако пре вас али схватите већ једном да то Тадић никад није ни помислио да уради. Поднеси праву оставку.

decko sa barikada

pre 10 godina

Svaka firma koju su albanci uzurpirali posle 12 juna 1999 je opljackana i upropascena,npr,trepca u jusnom delu kosovske mitrovice i delovi termoelektrane obilic...

bez_cenzure

pre 10 godina

I više od 58% imovine je u srpskom vlasništvu što u privatnom što u državnom. Albanci su dosta imovine uzurpirali i nelegalno prodali ali sve će to morati vratiti.

bez_cenzure

pre 10 godina

@sarajlija

Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana. Na Kosovu a pogotovo u Metohiji taj procenat jeste i viši od 58%. To što si ti neinformisan je drugi par cipela.

modesty

pre 10 godina

Nikada ne prodati, nikada ne kapitulirati, ne dozvolti komsijama koji su vec rasprodali svoje drzave za koje su ratovali, da nas ubace u bedak svojim zluradim komentarima. Samo u se i svoje kljuse, mi smo antikna civilizacija, mi znamo kako da sacuvamo svoje. Samo polako i pametno, triput meri jednom seci itd. Dopada mi se sto se koncentrisu na prikupljanje dokaza, jer jedino tako mogu da se odbrane od ovih na medjunarodnim sudovima.

Бојче

pre 10 godina

A када ће наше две репке одиграти уз xимне меч на Маракани? Не још дуго остане ли Вучић и гарнитура на власти. Изд...це сви од реда!

Nelson

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko među ljudima koji komentarišu ima neznanja, kontriranja, zluradosti.

1991. g. Albanaca ima 81%, trenutne procena 88% - čisto informacije radi.

Pominje se "srpska imovina".
1. privatna imovina Srba
2. Srpska pravoslavna crkva
3. Državna imovina (republička tj Rebulike Srbije)
4. Društvena imovina
4b. naročito imovina preduzeća iz centralne Srbije na Kosovu

Istina da je SPC velike delove dobila 90-ih godina (ne 1998. g. kako neko reče) ne zbog toga što je Milošević nešto znao da gubi ili ne znam šta već u okviru denacionalizacije. Crkva je pre Drugog svetskog rata imala ogromne posede koji su joj nacionalizovani (možda se može reći da je iz političkih razloga revnosnije srpovođena na ovom primeru ali apsolutno postoji osnov)

Vlast Republike Kosova prodavala je sve i svašta, privatizovala, mimo prava, prozvoljno, jednostrano - u krajnjoj liniji čist kriminal i ako ni zbog čega drugog, barem zbog toga treba biti protiv načina na koji je sve rađeno, a sad da li je u pitanju 55% ili 35% ili 15% nečega i nečijeg vlasništva ostavite po strani.

I još jedna bitna stvar, kada su kosovske vlasti prodavili državne i društvene fabrike, institucije, objekte, davali pod zaku (koncesije) ..... novac je gotovo isključivo išao Albancima ne i srbima koji su na to imali pravo.

ah, taj katastar

pre 10 godina

"Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana.
(bez_cenzure, 22. jul 2013 13:06) "
=====================

Tacno, ali ako kao polaznu godinu uzmes 1878 kada je Austrugarska anektirala Bosnu, jednostavnom uredbom oduzela zemlju agama i begovim i podelila je Srbima koji su mahom bili bezemljasi.

A recimo katastarki 1910 su Albaci bili vlasnici 90% zemlje na Kosovu a onda je Srbija nakon Balkankih ratova 1912, okupirala Kosovo i zemlju podelila Srbima.
Znaci, sve zavisi koliko 'duboko' ides u istoriju.
'Katastarski' u cetvrtom veku 0% zemlje je bilo u vlasnistvu Srba - nisu nista imali jer nisu bili ni doselili na Balkan.

Bacvanin

pre 10 godina

A nesrpskog stanovnistva na Kosovu, jel' se njih odricete?
Tu i dolazi problem i razlog zasto je Zapadni svet reagovao kako je reagovao i 91' i 99', jer mnogima u Srbiji i van nje je stalo samo do teritorije i para, ali ljude koji nisu Srbi nekako nece ...
Pogledajte RS, ili nekadasnju SAO Krajinu, Slavoniju, itd

v.i.r.u.s.

pre 10 godina

Ovo je pitanje svih pitanja - pitanje svojine.

Prave rezervnu drzavu na tudjoj teritoriji, a sada ce da nauce i da je svojina svetinja i da se to ne moze otudjiti bez pravnih posledica. Uskoro ce moci da rade u firmama u sopstvenom vlasnistvu, da seku sumu u sopstvenom vlasnistvu ili da napasaju stoku na livadama koje su iskljucivo njihove. Mozda na kraju shvate da braca u 'originalnoj' drzavi imaju mnogo vise slobode nego sto su oni mogli sebi da je daju na Kosmetu. Zivi bili!

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 10 godina

(Bucko razmisljam, 22. jul 2013 13:27)
bucili ajde molim te raspitaj se kolika je vrednost raznoraznih rudi po kosmetu i zasto su upravo te rudnike pokupovali vesli klark,olbrajtova i ostali?evo mala pomoc.preko sto milijardi evra vrednost rude lignita,a gde su rude zlata itd....e sad zamisli sta bismo mi mogli da uradimo nasoj zemlji da je to nase ostalo(vratice se kad tad)

v.i.r.u.s.

pre 10 godina

Da li to pravilo važi i za imovinu slovenačkih i hrvatskih firmi u Srbiji?
(Uh, 22. jul 2013 13:11)

Ovo je pitanje koje tek treba da se resi, a u nekim slucajevima je vec i reseno. Isti je slucaj i sa imovinom firmi iz Srbije koja se sada nalazi u Sloveniji ili Hrvatskoj. Mozda su najreprezentativniji primeri vlasnistvo nad odmaralistima koje su nase firme posedovale u Dalmaciji ili npr. primeri decijih odmaralista.

Sto se tice imovine na KiM to nije uporedivo sa primerom koji si naveo/navela. Uporedivo bi bilo npr. da je doslo do potpunog osamostaljenja terotorija pod kontrolom Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj. Tada bi maticne Hrvatske firme mogle da potrazuju imovinu na teritoriji RSK.

dragan

pre 10 godina

Setimo se Vojvodine po poslednjem popisu iz Kraljevine Jugoslavije na toj teritoriji je bilo 30%srba, 30%madjara, 30%nemaca a kad udjemo u EU sva zemlja i imovina nemaca, madjara se mora vratiti. U Hrvatskoj su tako morali vracati imovinu Italiji.

probaj mozak da koristis umesto puske

pre 10 godina

@Puska je moja tapija

Ma sta naprica... Kakvog "autohtonog stanovnista"? Kolonizovali su vas Turci na zemlji Srba koje su oterali ili koji su sami otisli sa Kosova. Imas cak i turske popise stanovnstva gde se jasno vidi ko je vecina na Kosovu. Uostalom, zasto korsitite srpski naziv "Kosovo" ako ste tamo "autohtoni"? Niste bili u stanju ni svoj naziv da smislite za taj deo zemlje? Zasto niste nista izgradili na tom Kosovu a srpski "kolonizatori" tamo imaju crkve i manastire od pre Turaka? Mani se te vase albanske SciFI "istorije" i zabavljaj malu decu sa tim bajkama, mozda oni poveruju.

nije tebi lako

pre 10 godina

@Bucko razmisljam

Mnogo je zeznuto nemati zivot, porodicu, biti nerealizovan, frustriran, nikada prihvacen u novoj sredini, imati visoko misljenje o sebi a u realnosti biti tako prosecan... i onda sve to kompenzovati nekakvim komentraisanjem i izgravanjem veceg Albanaca od Albanaca, zar ne Bucko?

mint

pre 10 godina

Za vreme srpske klonizacije Kosova u cilju menjanja etnicke slike stanovnistva, sprovodi se "agrarna reforma" radi opskrbe obradivom zemljom srpskih kolonista. Albanci znaju koja zemlja kada i kome je pripadala do pre 1912 g. i nasilnog etnickog ciscenja autohtonog stanovnistva i svaka prica o nekakvom srpskom "vlasnistvu" je bez ikakve pravne ili druge osnove te samim tim potpuno bespredmetna.
(Puska je moja tapija, 22. jul 2013 15:00)

Samo da te podsetim da se za vreme, kako kažeš kolonizacije Kosova, višestruko povećalo Albansko stanovništvo, dok je broj Srba višestruko smanjen. Tako da ispada da su žrtve srpskog etničkog čišćenja upravo Srbi. To što si napisao su neistine i gluposti, dovoljno je da pogledamo broj stanovnika od 1912. do 1999. godine činjenice su potpuno drugačije. Srbi su vekovima vlasnici većine zemlje na Kosovu, uprkos prodaji i nasilnoj predaji u zadnjih 100godina. Takodje SPC ima velike teritorije na Kosovu, još od srednjeg veka, koje su joj oduzeli komunisti. Mada je izgleda problem što još uvek ima Srba na Kosovu.

bez_cenzure

pre 10 godina

Turskim okupatorima i njihovim slugama u BiH (agama i begovima) nakon oslobođenja BiH od Osmanlija oduzimana je zemlja i djeljena je većinom Srbima čija je i bila prije otimanja. Tako da Srbi jesu do 1991. imali skoro 70% zemlje u svom vlasništvu.

alek

pre 10 godina

magda
Pa da razjasnimo ono sto je nejasno oko teritorije na KiM-u.Po svim relevantnim podacima Abanci su do kraja Drugog svetskog rata bili neznatna vecina na KiM-u,i onda je doslo do naglog porasta nataliteta gde je prosek bio 6,7 dece po porodici (nas vam je poznat) i proterivanja i napustanja Kosmeta u zadnjih 5 decenija ,,jer su lepo ziveli". Valjda ce vam sada biti jasnije.

bez_cenzure

pre 10 godina

I više od 58% imovine je u srpskom vlasništvu što u privatnom što u državnom. Albanci su dosta imovine uzurpirali i nelegalno prodali ali sve će to morati vratiti.

decko sa barikada

pre 10 godina

Svaka firma koju su albanci uzurpirali posle 12 juna 1999 je opljackana i upropascena,npr,trepca u jusnom delu kosovske mitrovice i delovi termoelektrane obilic...

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 10 godina

(Bucko razmisljam, 22. jul 2013 13:27)
bucili ajde molim te raspitaj se kolika je vrednost raznoraznih rudi po kosmetu i zasto su upravo te rudnike pokupovali vesli klark,olbrajtova i ostali?evo mala pomoc.preko sto milijardi evra vrednost rude lignita,a gde su rude zlata itd....e sad zamisli sta bismo mi mogli da uradimo nasoj zemlji da je to nase ostalo(vratice se kad tad)

Nelson

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko među ljudima koji komentarišu ima neznanja, kontriranja, zluradosti.

1991. g. Albanaca ima 81%, trenutne procena 88% - čisto informacije radi.

Pominje se "srpska imovina".
1. privatna imovina Srba
2. Srpska pravoslavna crkva
3. Državna imovina (republička tj Rebulike Srbije)
4. Društvena imovina
4b. naročito imovina preduzeća iz centralne Srbije na Kosovu

Istina da je SPC velike delove dobila 90-ih godina (ne 1998. g. kako neko reče) ne zbog toga što je Milošević nešto znao da gubi ili ne znam šta već u okviru denacionalizacije. Crkva je pre Drugog svetskog rata imala ogromne posede koji su joj nacionalizovani (možda se može reći da je iz političkih razloga revnosnije srpovođena na ovom primeru ali apsolutno postoji osnov)

Vlast Republike Kosova prodavala je sve i svašta, privatizovala, mimo prava, prozvoljno, jednostrano - u krajnjoj liniji čist kriminal i ako ni zbog čega drugog, barem zbog toga treba biti protiv načina na koji je sve rađeno, a sad da li je u pitanju 55% ili 35% ili 15% nečega i nečijeg vlasništva ostavite po strani.

I još jedna bitna stvar, kada su kosovske vlasti prodavili državne i društvene fabrike, institucije, objekte, davali pod zaku (koncesije) ..... novac je gotovo isključivo išao Albancima ne i srbima koji su na to imali pravo.

bez_cenzure

pre 10 godina

@sarajlija

Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana. Na Kosovu a pogotovo u Metohiji taj procenat jeste i viši od 58%. To što si ti neinformisan je drugi par cipela.

sarajlija

pre 10 godina

Radovan Karadžić je svojevremeno provalio kako je 70% Bosne i Hercegovine pripada Srbima.On,koji u Bosni nema ni saksiju zemlje to tvrdi.
Međutim,stvarnost je sasvim drugačija.57,4 % planina,livada,šuma,potoka i rijeka pripada državnom vlasništvu a ostatak od 42,6 % pripada Srbima,Bošnjacima,Hrvatima ( i ostalim) tj. privatno vlasništvo.Kako onda 70% Bosne može biti srpsko?
Tako i ova glupost kako je XY % teritorije Kosova - srpsko?

modesty

pre 10 godina

Nikada ne prodati, nikada ne kapitulirati, ne dozvolti komsijama koji su vec rasprodali svoje drzave za koje su ratovali, da nas ubace u bedak svojim zluradim komentarima. Samo u se i svoje kljuse, mi smo antikna civilizacija, mi znamo kako da sacuvamo svoje. Samo polako i pametno, triput meri jednom seci itd. Dopada mi se sto se koncentrisu na prikupljanje dokaza, jer jedino tako mogu da se odbrane od ovih na medjunarodnim sudovima.

Puska je moja tapija

pre 10 godina

Za vreme srpske klonizacije Kosova u cilju menjanja etnicke slike stanovnistva, sprovodi se "agrarna reforma" radi opskrbe obradivom zemljom srpskih kolonista. Albanci znaju koja zemlja kada i kome je pripadala do pre 1912 g. i nasilnog etnickog ciscenja autohtonog stanovnistva i svaka prica o nekakvom srpskom "vlasnistvu" je bez ikakve pravne ili druge osnove te samim tim potpuno bespredmetna.

probaj mozak da koristis umesto puske

pre 10 godina

@Puska je moja tapija

Ma sta naprica... Kakvog "autohtonog stanovnista"? Kolonizovali su vas Turci na zemlji Srba koje su oterali ili koji su sami otisli sa Kosova. Imas cak i turske popise stanovnstva gde se jasno vidi ko je vecina na Kosovu. Uostalom, zasto korsitite srpski naziv "Kosovo" ako ste tamo "autohtoni"? Niste bili u stanju ni svoj naziv da smislite za taj deo zemlje? Zasto niste nista izgradili na tom Kosovu a srpski "kolonizatori" tamo imaju crkve i manastire od pre Turaka? Mani se te vase albanske SciFI "istorije" i zabavljaj malu decu sa tim bajkama, mozda oni poveruju.

Pristevac

pre 10 godina

58%, to je malo !
Za vreme Milosevicevog rezima vecina imovine Kosova je prepisana
U ime treceg. Najvise se to dogodilo 1998 kada je slobo znao da ce
Izgubiti Kosovo. Zamislite cak i objekat i dvoriste Univerziteta u centru
Pristine je 1998 poklonjen/prepisano vlasnistvo srbskoj pravoslavnoj crkvi.

nije tebi lako

pre 10 godina

@Bucko razmisljam

Mnogo je zeznuto nemati zivot, porodicu, biti nerealizovan, frustriran, nikada prihvacen u novoj sredini, imati visoko misljenje o sebi a u realnosti biti tako prosecan... i onda sve to kompenzovati nekakvim komentraisanjem i izgravanjem veceg Albanaca od Albanaca, zar ne Bucko?

v.i.r.u.s.

pre 10 godina

Ovo je pitanje svih pitanja - pitanje svojine.

Prave rezervnu drzavu na tudjoj teritoriji, a sada ce da nauce i da je svojina svetinja i da se to ne moze otudjiti bez pravnih posledica. Uskoro ce moci da rade u firmama u sopstvenom vlasnistvu, da seku sumu u sopstvenom vlasnistvu ili da napasaju stoku na livadama koje su iskljucivo njihove. Mozda na kraju shvate da braca u 'originalnoj' drzavi imaju mnogo vise slobode nego sto su oni mogli sebi da je daju na Kosmetu. Zivi bili!

v.i.r.u.s.

pre 10 godina

Da li to pravilo važi i za imovinu slovenačkih i hrvatskih firmi u Srbiji?
(Uh, 22. jul 2013 13:11)

Ovo je pitanje koje tek treba da se resi, a u nekim slucajevima je vec i reseno. Isti je slucaj i sa imovinom firmi iz Srbije koja se sada nalazi u Sloveniji ili Hrvatskoj. Mozda su najreprezentativniji primeri vlasnistvo nad odmaralistima koje su nase firme posedovale u Dalmaciji ili npr. primeri decijih odmaralista.

Sto se tice imovine na KiM to nije uporedivo sa primerom koji si naveo/navela. Uporedivo bi bilo npr. da je doslo do potpunog osamostaljenja terotorija pod kontrolom Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj. Tada bi maticne Hrvatske firme mogle da potrazuju imovinu na teritoriji RSK.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Procenjuje se da srpska nepokretna imovina, koja čini 58 odsto imovine na KiM, vredi 1,5 milijardi evra.

I zbog te 1,5 milijardi evra Srbija NIKADA nece priznati Kosovo ?
Pa tih "pisljivih 1,5 milijardi evra" moze svaki "ugledni biznismen" sa Kosova ako treba da "POKLONI" toj GLADNOJ SRBIJI" samo da Srbija vise ne "ZAPOMAZE" za Kosovom !

sa cenzurom

pre 10 godina

Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana.
(bez_cenzure, 22. jul 2013 13:06)
Kad iznosiš ovakve nebuloze iz srpske ratne propagande, bilo bi lijepo da to i potkrijepiš nekakvim linkom sa činjenicama.Prihvatam svu validnu dokumentaciju do peroda tzv.antibirokratske revolucije u Srbiju.Od tog trenutka laž je postala sastavni dio života ove zemlje...

mint

pre 10 godina

Za vreme srpske klonizacije Kosova u cilju menjanja etnicke slike stanovnistva, sprovodi se "agrarna reforma" radi opskrbe obradivom zemljom srpskih kolonista. Albanci znaju koja zemlja kada i kome je pripadala do pre 1912 g. i nasilnog etnickog ciscenja autohtonog stanovnistva i svaka prica o nekakvom srpskom "vlasnistvu" je bez ikakve pravne ili druge osnove te samim tim potpuno bespredmetna.
(Puska je moja tapija, 22. jul 2013 15:00)

Samo da te podsetim da se za vreme, kako kažeš kolonizacije Kosova, višestruko povećalo Albansko stanovništvo, dok je broj Srba višestruko smanjen. Tako da ispada da su žrtve srpskog etničkog čišćenja upravo Srbi. To što si napisao su neistine i gluposti, dovoljno je da pogledamo broj stanovnika od 1912. do 1999. godine činjenice su potpuno drugačije. Srbi su vekovima vlasnici većine zemlje na Kosovu, uprkos prodaji i nasilnoj predaji u zadnjih 100godina. Takodje SPC ima velike teritorije na Kosovu, još od srednjeg veka, koje su joj oduzeli komunisti. Mada je izgleda problem što još uvek ima Srba na Kosovu.

visi

pre 10 godina

Svi Srbi koji su imali Zemlju u Opstini Pristina i Okolini su Bukvalno milioneri. Ar zemljesta je prodat i do 15.ooo hiljade evra pa racunajte npr. 1 hekter tojest 100 ari ravno je 1.5 miljona evra. Ovo je istina , i svako ko ne veruje moze da proveri. Zato se nemojte cuditi sto Srbi sa Kosova po Srbiji imaju najskuplje automobile ,najbolje stanove, najbolje kuce itd.

alek

pre 10 godina

magda
Pa da razjasnimo ono sto je nejasno oko teritorije na KiM-u.Po svim relevantnim podacima Abanci su do kraja Drugog svetskog rata bili neznatna vecina na KiM-u,i onda je doslo do naglog porasta nataliteta gde je prosek bio 6,7 dece po porodici (nas vam je poznat) i proterivanja i napustanja Kosmeta u zadnjih 5 decenija ,,jer su lepo ziveli". Valjda ce vam sada biti jasnije.

bez_cenzure

pre 10 godina

Turskim okupatorima i njihovim slugama u BiH (agama i begovima) nakon oslobođenja BiH od Osmanlija oduzimana je zemlja i djeljena je većinom Srbima čija je i bila prije otimanja. Tako da Srbi jesu do 1991. imali skoro 70% zemlje u svom vlasništvu.

pera

pre 10 godina

"U celom svetu imovina je neprikosnoveno pravo pojedinaca i organizacija."

Nije tačno. Ovo važi samo kada je u pitanju imovina nekog ko nosi "veliki pištolj". Ostala imovima nije ni pravo ni svetinja niti nešto bitno.

Na žalost, na Kosovu će se ovo pitanje rešiti tako što će nam biti ponuđen dogovor "ratna odšteta koju ćete platiti u iznosu je jednaka imovini koja postaje naša". I ako prihvatimo, idemo dalje. Ako ne, cena ratne odštete će porasti za cenu južnih opština.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Vulin je dodao da je svako potraživanje važno i da naš pregovarački tim mora sve to da zna, kako bi znao šta može da potražuje i šta bi mogao da dobije.

Ne znam šta sve "naš pregovarački tim može da potražuje" ali znam vec sada "šta bi mogao da dobije" al' necu da napisem posto ta rec spada u onu kategoriju reci koju B92 ne objavljuje na svom sajtu !

Бојче

pre 10 godina

A када ће наше две репке одиграти уз xимне меч на Маракани? Не још дуго остане ли Вучић и гарнитура на власти. Изд...це сви од реда!

Bacvanin

pre 10 godina

A nesrpskog stanovnistva na Kosovu, jel' se njih odricete?
Tu i dolazi problem i razlog zasto je Zapadni svet reagovao kako je reagovao i 91' i 99', jer mnogima u Srbiji i van nje je stalo samo do teritorije i para, ali ljude koji nisu Srbi nekako nece ...
Pogledajte RS, ili nekadasnju SAO Krajinu, Slavoniju, itd

Petar

pre 10 godina

Srbija nazalost moze na KiM da potrazuje samo ono sto je privatizovano a od nekadasnje drzavne imovine nazalost moze da se pozdravi jer nas niko ne bi podrzao u nastojanjima da se borimo i za drzavnu imovinu. SPC takodje moze da trazi povracaj svoje imovine. Ne lazite i ne zamajavajte narod ovom pricom jer od toga nema nista.

slobo

pre 10 godina

Вулине како те бре није срамота да изађеш у јавност и плус и даље лупеташ, па поднео си оставку и гле чуда није усвојена а то значи да је ниси ни поднео, плачеш на ТВ еу за малом Милицом у Призрену која је сама пшитам те шта си урадио као велики кадар СНС да мала Милица не буде сама лажи једно име једну породицу коју си вратио, 99 сте предали србе јужно од Ибра Приштини а сада и србе са севера и то је за вас велики успех јер кажете како сте донели веома храбру одлуку да предате на тацни србе са севера Тачију, То је могао да уради свако пре вас али схватите већ једном да то Тадић никад није ни помислио да уради. Поднеси праву оставку.

dragan

pre 10 godina

Setimo se Vojvodine po poslednjem popisu iz Kraljevine Jugoslavije na toj teritoriji je bilo 30%srba, 30%madjara, 30%nemaca a kad udjemo u EU sva zemlja i imovina nemaca, madjara se mora vratiti. U Hrvatskoj su tako morali vracati imovinu Italiji.

ah, taj katastar

pre 10 godina

"Katastarski 70% zemlje u BiH do rata jeste bilo u vlasništvu Srba. Danas nije jer je ili prodana ili uzurpirana.
(bez_cenzure, 22. jul 2013 13:06) "
=====================

Tacno, ali ako kao polaznu godinu uzmes 1878 kada je Austrugarska anektirala Bosnu, jednostavnom uredbom oduzela zemlju agama i begovim i podelila je Srbima koji su mahom bili bezemljasi.

A recimo katastarki 1910 su Albaci bili vlasnici 90% zemlje na Kosovu a onda je Srbija nakon Balkankih ratova 1912, okupirala Kosovo i zemlju podelila Srbima.
Znaci, sve zavisi koliko 'duboko' ides u istoriju.
'Katastarski' u cetvrtom veku 0% zemlje je bilo u vlasnistvu Srba - nisu nista imali jer nisu bili ni doselili na Balkan.