"Medijske reforme kasne godinama"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija nada se da bi novi zakon o informisanju kao prvi iz seta medijskih zakona mogao da se nađe pred poslanicima na jesen.

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2013.

16:22

Default images

ANEM upozorava da su svi rokovi za početak medijske reforme u Srbiji probijeni i da donošenje Zakona o informisanju kasni sedam godina, a donošenje Zakona o elektronskim medijima pet godina.

Od najavljene rekonstrukcije vlade ne strepe samo ministri i njihovi saradnici već i mediji, jer i njihov rad i opstanak zavisi od brzine izvršne i zakonodavne vlasti.

U ANEM-u se pribojavaju toga da bi rekonstrukcija u ministarstvu kulture imala za posledicu novo prolongiranje postojećih rokova, što je, kako kažu, politička realnost u Srbiji.

"Isto tako je realnost da smo od donošenja strategije pre dve godine imali izbore, formiranje vlade, sada imamo period koji se troši na rekonstrukciju vlade. Sve u svemu, dosta praznog hoda koji sasvim sigurno treba uzeti u obzir, ali isto tako je činjenica da se medijima i novinarima u Srbiji jako žuri, da je situacija više nego dramatična", kaže predsednik ANEM-a Saša Mirković.

O predlogu novoga Zakona o elektronskim medijima tek se očekuje javna rasprava, dok je zakon o javnim servisima još u početnoj fazi pisanja. Istovremeno zbog smanjenja novca za medijsko oglašavanje u medijima pitanje finansiranja iz javnih sredstava svakim danim postaje sve važnije.

"Sada kada biste onu jednu cifru koja se iz godine u godinu smanjuje, a to su opšti marketinški budžeti na celom tržištu, uporedili sa cifrom davanja budžetskih sredstava za medije, shvatili biste koliko je država uticajna na tom tržištu i koliko ona može kroz svoje različite budžete da praktično kontroliše u potpunosti medijsku scenu u Srbijii", kaže Slobodan Kremenjak, advokat Pravne službe ANEM-a.

U ANEM-u napominju da je baš zato ključno pitanje medijske reforme uvođenje reda u taj sistem, na koji država utiče novcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: