SNS predlaže ministarstvo za EU

Srpska napredna stranka preložiće koalicionim partnerima formiranje ministarstva za evropske integracije u okviru predstojeće rekonstrukcije Vlade, piše Danas.

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

20:15

Default images

Naprednjaci smatraju i predložiće na sastanku o rekonstrukciji Vlade Srbije da bi najlogičnije bilo da se, zbog otvaranja pregovora o pristupanju EU formira posebno ministarstvo za evropske integracije, koje bi objedinilo Kancelariju za evropske integracije i Kancelariju za Kosovo i Metohiju, saznaje Danas iz izvora u vrhu SNS.

Prema rečima sagovornika lista Danas, jedan od najboljih kandidata za to mesto je Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije.

"Tanja Miščević je istovremeno i jedan od kandidata za šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU, koji će biti imenovan do kraja jula, zajedno s novim kadrovskim rešenjima u Vladi Srbije. Za osnivanje novog ministarstva u Vladi, ili za spajanje dva resora, bila bi neophodna promena Zakona o ministarstvima, a još nije jasno da li će se ići na tu opciju", kaže izvor lista Danasa iz vrha SNS-a.

Od smena tokom predstojeće rekonstrukcije Vlade, o kojoj bi sutra trebalo da razgovaraju lideri vladajuće koalicije, zaštićeni su, čini se, samo lideri tri vodeće stranke Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić. Sudbina svih ostalih ministara zavisiće od dogovora njih trojice i njihove spremnosti na ustupke i korenite rezove.

Iako socijalisti navode da su spremni na dubinsku i suštinsku rekonstrukciju, o smeni ministra prosvete Žarka Obradovića, čiju odgovornost za aferu male mature traže mnoge organizacije, gotovo da ne žele ni da govore. Razumljivo, jer je reč o jednom od najvažnijih funkcionera u SPS-u, zameniku predsednika partije, koji je istovremeno i glavni stranački kadrovik.

Što se ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića tiče, njegova pozicija i nije baš tako sigurna, i to ne samo zbog pritiska javnosti, već i zato što u delu SPS-a prema njemu postoji negativan odnos. Jedno od rešenja po kome bi Mrkonjić na najlakši način izašao iz Vlade je spajanje, nelogično razdvojenih, ministarstava za infrastrukturu i saobraćaj, na čijem čelu bi ostao Velimir Ilić.

Da će Mrkonjić najverovatnije biti zamenjen indirektno je sa skupštinske govornice poručio Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, koji je rekao da će ključna tema predstojeće rekonstrukcije biti realizacija infrastrukturnih projekata.

Dinkić je naveo da je "potrebno veliko spremanje" i da su "u pitanju putevi, železnica, energetika i navodnjavanje", te da nije povučeno 3,3 milijarde evra inostranih kredita za infrastrukturu.

"Ne može dalje ovako", upozorio je Dinkić i istakao da je najveći problem u poslednjoj deceniji "loša organizacija u gradnji infrastrukture", te je u tom kontekstu najavio podršku onima koji budu tražili sankcije za JP "Putevi Srbije", rekavši da je u decembru održan sastanak sa predstavnicima tog preduzeća i banaka kako bi se "jednom za svagda rešilo pitanje dugova putarima”.

"Tada se ispostavilo da se sa pet milijardi dinara rešava ceo problem. To smo platili, a zatim se pojavilo još 1,35 milijardi dinara", objasnio je Dinkić i ponovio da se "tačno zna" ko je u Vladi postigao loše rezultate i da će ti ljudi biti smenjeni.

Lider URS, međutim, nije bio voljan da govori o smeni nekog od ministara iz njegove stranke, navodeći da su Verica Kalanović, Suzana Grubješić i on najbolje što URS ima.

Ipak, stav SNS-a je da će Dinkić morati da se odrekne nekog od ministara. Kao jedna od žrtava rekonstrukcije spominje se Verica Kalanović, zadužena za regionalni razvoj, mada je to malo verovatno, ne samo zbog najnovije titule "najboljeg ministra u regionu", već i zbog toga što je ona najbliža Dinkićeva saradnica.

Mesto potpredsednika Vlade za evropske integracije Suzane Grubješić ipak nije toliko sigurno, upozoravaju iz SNS-a.

Naprednjaci, s druge strane, juče nisu želeli da licitiraju ko bi od njihovih ministara mogao da ode iz Vlade. Napominju da će se sve znati nakon sednice Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da bude održana krajem sledeće sedmice i podsećaju da će članovi GO SNS-a sveobuhvatno analizirati podnete izveštaje o radu ministara, ali i državnih sekretara i direktora javnih preduzeća.

Nikola Selaković (SNS), ministar pravde i državne uprave, rekao je da rekonstrukcija Vlade ne znači da će biti zamenjen samo jedan ili dva ministra, već da će biti promena i na nižim nivoima.

"Ozbiljna rekonstrukcija ne znači promenu jedne ili dve osobe koje sede u ministarskim stolicama već i promenu državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća", rekao je Selaković i dodao da će rekonstrukcija biti onakva kakvu je i najavio prvi potpredsednik Vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić, dakle, da neće biti "šminka".

Komentarišući mogućnost formiranja ministarstva za EU, direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović objašnjava za Danas da je bitno da postoji politički i ekspertski deo pregovaračkog tima.

"Ukoliko bi na čelu tog ministarstva bio neko ko poznaje proces pregovora i ko ujedno ima političku težinu, to bi moglo ubrzati proces pregovora. Nije neophodno takvo ministarstvo, ali bi pomoglo bržem ispunjavanju kriterijuma", navodi Joksimovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: