Sreda, 03.07.2013.

13:02

Pajtić: Promena Ustava sad nerealna

Predsednik Vlade Vojvodine i zamenik predsednika DS Bojan Pajtić izjavio da mogućnost promene Ustava nije realna u narednim mesecima ili tri do četiri godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Međutim, dodao je on, najviši državni akt će sigurno biti promenjen u procesu pridruživanja naše zemlje EU.

Nakon izjave potpredsednika Skupštine Vojvodine da će razgovarati s koalicionim partnerima DS u pokrajinskom parlamentu radi davanja inicijative za izmenu Ustava, Pajtić je rekao da je taj stav legitiman, ali da o tome nije razgovarano u DS.

Mi o tome u Demokratskoj stranci nismo razgovarali, ni na pokrajinskom ni na nacionalnom nivou , izjavio je Pajtić novinarima uoči sednice pokrajinske skupštine, na kojoj poslanici razmatraju rebalans pokrajinskog budžeta.

U ovom trenutku ja ne vidim uslove da se uđe u neki proceš promene Ustava, niti verujem da je to realno u narednim mesecima, možda čak i
narednih dve, tri ili četiri godine , kazao je Pajtić.

On je naglasio da će sigurno, u procesu pridruživanja EU, Srbija morati da upodobi svoje pravne akte sa pravnim propisima EU i zaključio da će u jednom trenutku, u narednim godinama sigurno doći do promene Ustava.

Pajtić je ponovio da o toj temi u DS-u nije razgovarano i napomenuo da zvanična inicijativa za promenu Ustava ne postoji, ali je dodao da Vrebalov ima pravo na svoje mišljenje o tome.

U krajnjoj liniji, ono nije pogrešno, ali u ovom trenutku mislim da nije realno i nije aktuelno , rekao je Pajtić.

Inicijativa koju je najavio Milivoj Vrebalov u medijima, izazvala je i negativna reagovanja predstavnika ozicije u pokrajinskoj skupštini.

Mirović: Ima važnijih poslova od promene Ustava

Potpredsednik Srpske napredne stranke i šef poslaničke grupe okupljene oko naprednjaka u Skupštini Vojvodine Igor Mirović izjavio je da u Srbiji ima važnijih poslova nego što je promena Ustava.

Najvažnije je da se svi posvete rešavanju ekonomskih problema, od lokalnih samouprava, preko pokrajine do republičke vlade, kako bi se hitno i zajedničkim delovanjem povećala ekonomska moć naše zemlje, rekao je Mirović novinarima.

"To je centralna tema a opštepolitičke i teme vezane za Ustav su u ovom trenutku na marginama", ocenio je Mirović povodom najavljene inicijative potpredsednika Skupštine Vojvodine Milivoja Vrebalova za promenu Ustava Srbije.

Mirović podseća da je procedura za promenu Ustava predvidjena samim tim aktom i dodaje da su takve pojedinačne ideje i vizije dozvoljene u političkom životu ali da one ne mogu zameniti učešće u tom procesu parlamentarnih stranaka, stručne javnosti i gradjana.

DSS: Ustav brana secesiji

Milenko Jovanov iz DSS smatra da Ustav ne treba menjati.

"DSS smatra da je Ustav danas jedina brana svakoj secesiji koja se u Srbiji javlja bilo da je u pitanju KiM bilo da je u pitanju Vojvodina, Raška, Vlaška bilo da su u pitanju sva ona nova žarišta koje nam pod znacima navoda naši evropski prijatelji otvaraju u Srbiji. Ono što je činjenica je da taj ustav predstavlja najveću branu odnosno najveću smetnju onima koji žele da otvaraju ta nova žarišta", kaže Jovanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: