Skupština APV "menja" Ustav Srbije?

Milivoj Vrebalov izjavio da će u septembru s koalicionim partnerima DS u pokrajinskom parlamentu razgovarati o inicijativi za izmenu Ustava Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

21:39

Default images

"Očekujem da će sledeći korak Skupštine APV, posle tih konsultacija u koaliciji, biti zvanična inicijativa za izmenu Ustava, koja će krenuti upravo iz Vojvodine", kaže Vrebalov, potpredsednik Skupštine Vojvodine i funkcioner DS, za Danas.

"Aktuelni Ustav ne samo da je vojvođansku autonomiju sveo na fasadnu, već je i generator svih problema u Srbiji. Dobro znamo na koji način je izglasan, kao i da je duže trajalo glasanje na dvodnevnom referendumu nego javna rasprava o njemu", kaže Vrebalov.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije mora da bude promenjen i zbog toga što "predstavničko telo dva miliona ljudi (Skupštinu Vojvodine) stavlja u podređen položaj u odnosu na bilo kog republičkog poslanika".

Da bi ova inicijativa uspela, Skupština APV treba da donese odluku o inicijativi za izmenu Ustava, za šta je Vrebalovu potrebna podrška koalicionih partnera LSV i SVM.

Ta odluka se zatim šalje Skupštini Srbije, koja takođe mora da je usvoji.

Čudno vreme, vrcave ideje

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor kaže za Danas da "promenljivo vreme, u meteorološkom smislu, ne pogađa svakog na isti način, zbog čega pojedini vrcaju razne ideje po medijima".

On se, u istom ironičnom stilu, nada da će se uskoro vreme stabilizovati, "pa ćemo se svi pomalo odmoriti od svega, pa i od ovakvih ideja". Na pitanje kakav je stav SVM o promeni Ustava, Pastor je odgovorio da se "nada da će se vreme stabilizovati i da će frontovi da prođu“.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za Danas kaže da je ta stranka spremna da podrži svaku inicijativu koja ide u pravcu ostvarivanja Liginog programa, što znači zakonodavna, sudska i izvršna vlast u Pokrajini, kao i zagarantovani izvorni prihodi i imovina. Upitan da li inicijativa koju predlaže Vrebalov može da uspe, Kostreš kaže da je više nego jasno da su vladajuće stranke u Republici spremne da primene evropske standarde.

"Jedno od važnih pravila u Evropi jeste da se ne mogu umanjivati već stečena prava regiona i zajednica. Voleo bih da vladajuća koalicija u Srbiji shvati da je autonomija Vojvodine korisna za čitavu Srbiju i da Vojvodina treba da bude most između Srbije i Evrope, te da je ne treba finansijski gušiti nego pomagati. Ne deluje mi nemoguće da će vladajućoj koaliciji u republici biti u redu da o tome razgovara, ali kada će se to dogoditi, to ne mogu da prognoziram", navodi Kostreš.

SNS i SPS neće da žure

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković za Danas kaže da je sigurna da je Milivoj Vrebalov "dobio zadatak od vladajućeg režima u Vojvodini da o ovakvim stvarima priča, ne bi li skrenuo pažnju s problema koje okupiraju građane i građanke Vojvodine, a to su teška ekonomska situacija i afere“.

"Ustav se ne menja tako što to pitanje iz političkih razloga pokreće jedna stranka, jer je to ozbiljan posao do koga će doći, ali na sveobuhvatan i ozbiljan način", zaključuje Gojkovićeva.

Pavle Budakov, šef opozicione poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u Skupštini Vojvodine, kaže za Danas da nije čuo za pokretanje inicijative za promenu Ustava, osim da se za to zalažu pojedine nevladine organizacije i pojedinci. Prema njegovim rečima, sada nije trenutak za promenu Ustava.

"Stav SPS je da je promena Ustava ozbiljan državni posao i da se to ne može raditi preko medija, već morati biti utemeljeno, nakon široke rasprave i procene razloga i ciljeva. Takve inicijative se uglavnom odnose na promenu položaja AP Vojvodine, a mi smatramo da je u ovom trenutku stepen autonomije onoliki koliki se propisuje Ustavom i to mora da se uvažava. Ukoliko se takva inicijativa pokrene, to će biti naš stav“, navodi Budakov.

Potrebna većina teško dostižna

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati objašnjava za Danas da je promena Ustava neophodna u svakom slučaju.

"Nisam siguran baš kako će proći ta inicijativa u Skupštini Vojvodine", dodaje Goati, podsećajući da je Ustav donet bez javne diskusije i na osnovu "brzog i lošeg kompromisa“.

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu Union Bogoljub Milosavljević naglašava za Danas da u Vojvodini postoje određene rezerve i zamerke na to kako je uređen položaj Pokrajine u Ustavu, kao i da ima očekivanja da se autonomija proširi.

"Ako se ta inicijativa i izglasa u Skupštini Vojvodine, predlog mora da ide pred poslanike Narodne skupštine Srbije. Prema sadašnjem rasporedu političkih snaga, takav predlog će teško dobiti dvotrećinsku podršku u parlamentu“, zaključuje Milosavljević. Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić napominje da je početak pregovora o pristupanju EU prilika za promenu Ustava, koji „nema evrointegrativnu klauzulu, bez koje Srbija neće moći postati država članica“. „Srbija će pre ili kasnije biti prinuđena da uradi sve ono što su uradile evropske države, odnosno da uredi primat međunarodnih pravnih normi nad domaćim pravnim normama“, kaže Pajvančićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: