DS: Nesposobnost i separatizam

DS: Protestom protiv deklaracije Vlade Vojvodine vlast pokušava da svoju nesposobnost prikrije pominjanjem separatizma. SNS: DS reaguje "histerično i uplašeno".

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.04.2013.

16:20

Default images

DS je danas pozvala SNS i SPS da se ne skrivaju iza studentskih i nevladinih organizacija i udruženja građana nego da "pokažu dovoljno političke hrabrosti i korektnosti i kažu građanima da one stoje iza sutrašnjeg protesta i da time preuzmu odgovornost za sva dešavanja u Novom Sadu".

Ta stranka u saopštenju navodi da "nema nikakvu dilemu da će sutra u Novi Sad doći autobusi prepuni aktivista stranaka na vlasti i raznih ekstremistićkih organizacija iz cele Srbije".

Oni će "suprotstavljajući se nepostojećem separatizmu, pokušati da prikriju svoju nesposobnost da reše ijedan problem u ovoj zemlji", navodi DS.

"Najpre su od 2013. pokušavali da naprave 1999. i Rambuje, a sutra će pokušati da naprave 1988. godinu i ponovljenu 'jogurt revoluciju'", navedeno je u saopštenju.

DS dodaje da je "to i prošli put bilo razračunavanje sa političkim neistomišljenicima i pokušaj da se nasilno dođe na vlast, a verujemo da će to biti namera i sada".

Na mitingu protiv Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, koji organizuju studenti i sindikati, učestovaće SPS, Jedinstvena Srbija, PUPS i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), rekao je prethodno danas predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović.

Učešće na mitingu "Stop razbijanju Srbije" najavili su i naprednjaci, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Pokret socijalista.

Vlada Vojvodine objavila je ranije danas na sajtu Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, u kojoj se, između ostalog, konstatuje pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini.

Mirović: Miting će biti miran i dostojanstven

Foto: Beta, Arhiva
Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je da će ključni zahtevi na sutrašnjem protestu pred Vladom Vojvodine biti povlačenje Deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića. Mirović je rekao da bi se Pajtićevom ostavkom stekli uslovi za prevremene izbore u Pokrajini.

On je na konferenciji za novinare poručio da će miting biti miran i dostojanstven i pozvao građane Novog Sada da mu se priključe i da ponesu sa sobom lalu ili neki drugi cvet "i tako pokažu da nismo revolucionari, već pristojni građani koji se protive opstanku privatne države Vojvodine".

"Nećemo dozvoliti provokacije niti narušavanje javnog reda i mira, uprkos nekim informacijama o mogućim izrežiranim incidentima od onih koji su produkovali ovu Deklaraciju", kazao je Mirović i dodao da učesnici skupa žele da pokažu da nisu za revoluciju, već da su civilizovani ljudi i da istorija ne mora nužno da se ponavlja.

Mirović je pozdravio današnji apel predsednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora da pokrajinska Vlada povuče Deklaraciju.

"To je znak da i u nekim strankama vladajuće koalicije u Pokrajini postoji interes za dijalog i kompromis. Zato pozdravljam poruke i iz SVM-a i LSV-a, a to je za nas i signal da u vladajućoj koaliciji postoje neslaganja oko načina predstavljanja Deklaracije, ali i oko njenog sadržaja", kazao je on.

Mirović je najavio da će SNS učestvovati u radu svih skupštinskih odbora i da podržava dijalog u institucijama, ali na tragu njihove incijative kojom se osporava legitimitet aktuelne pokrajinske vlasti.

Naveo je i da će uz protestno okupljanje pred Banovinom biti organizovana i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama u Novom Sadu, ali nije mogao da potvrdi da li će se mitingu pridružiti i lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Srpska napredna stranka je potom saopštila je da je zabrinuta zbog, kako navodi, neodgovornog ponašanja pokrajinske vlasti i DS, koji na najavu održavanja skupa ispred pokrajinske vlade, "reaguju histerično, uplašeno i nervozno".

Naprednjaci kažu da pokrajisnka vlada i DS reaguju "histerično" iako su organizatori skupa najavili da će doći sa cvećem pred zgradu u kojoj "stoluje" Bojan Pajtić, "ne bi li mu svojim brojem pokazali da nema legitimitet i da nema pravo da urušava Vojvodinu".

SNS je upitala DS kada su to naprednjaci silom dolazili na vlast i naglasili da im ne pada na pamet da zauzimaju i spaljuju pokrajinske institucije "na način na koji su to oni nekada činili".

"Srbiji i Vojvodini su potrebni mir, blagostanje i pristojna vlast i zato se Vojvodina bori protiv režima Bojana Pajtića, njegove pljačkaške politike i za promene koje će obezbediti prosperitet severne srpske pokrajine", poručili su naprednjaci u saopštenju.

DSS za smenu Pajtića i izbore

Foto: Tanjug, Arhiva
Demokratska stranka Srbije očekuje da će veliki broj građana Vojvodine, sutra u Novom Sadu prisustvovati protestu za, kako kažu, smenu vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i raspisivanju pokrajinskih izbora.

Ta stranka u današnjem saopštenju navodi da Pajtić "zbog svog separatizma više ne može da ostane na vlasti" i upozorava "vojvođansku vlast da ne posežu izazivanju incidenata i provokacija".

DSS je pozvala građane da se u što većem broju odazovu narodnom protestu "Stop razbijanju Srbije", koji će biti održan u Novom Sadu, izjavio je portparol te stranke Petar Petković.

On je naveo da "DSS očekuje da će veliki broj građana AP Vojvodine prisustvovati protestu za smenu Bojana Pajtića koji zbog svog separatizma više ne može da ostane na vlasti".

"Upozoravamo vojvođansku vlast da na sutrašnjem protestu ne poseže izazivanju incidenata i provokacija, jer građani sutra dolaze da mirnim putem ostvare svoje legitimno pravo da se raspišu novi pokrajinski izbori", rekao je Petković.

On smatra da je vlast Pajtića "izgubila svaki legitimitet onda kada je najavila da će na dan NDH 10. aprila vojvođanski parlament usvojiti Deklaraciju kojom se raspiruje separatizam u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: