"Snimaću o Nemcu sa srcem Srbina"

Reagujući na najevu Prištine da će biti proglašen personom non grata zbog filma o trgovini organima, Emir Kusturica kaže da nije on izmislio priču o tome.

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 03.04.2013.

08:55

Default images

"Kao specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je podneo izveštaj o trgovini organima. Niti sam je ja izmislio, niti razumem nervozu predsednika kosovskog udruženja filmskih umetnika. Ipak, smatram da je Ćeljaj razborit čovek i da ubuduće neće davati ovakve izjave, koje zadaju veliki udarac kosovskoj demokratiji", kaže Kusturica za Danas.

Kusturica je za Danas objasnio da se radi o ideji koja bi trebalo da bude realizovana u naredne tri godine, ali je drugom listu, Blicu, rekao da će film o trgovini ljudskim organima na Kosovu snimiti na osnovu istinite priče, ispovesti jednog Nemca kome je ugrađeno srce Srbina koji je bio žrtva zločina u "žutoj kući".

Kusturica, međutim, nije želeo da otkriva više detalja o tome ko je taj Nemac, gde mu je transplantacija srca izvršena, ali napominje da će njegovo ostvarenje otvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda o kojoj istorija, literatura i kinematografija svesno ćute sa ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, a nikako kao žrtve.

Film će, kaže, snimati u Rusiji, gde ima puna prijatelja koji će mu pomoći da izgura taj poduhvat. Od države Srbije, napominje, ne očekuje novčanu pomoć niti će je tražiti.

Podsetimo, predsednik Udruženja filmskih umetnika Kosova Ljirak Ćeljaj traži da se Emir Kusturica proglasi nepoželjnim zbog najava da će snimiti film o trgovini organima i najavljuje da će za to tražiti međunarodnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: