Nikolić i Jahjaga u sredu u Briselu

Predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifeta Jahjaga, sastaće se 6. februara u Briselu, potvrdio je Nikolić na svom zvaničnom nalogu naTviteru.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.02.2013.

11:04

Default images

Sastanak će biti održan neposredno po povratku predsednika Nikolića iz zvanične posete Turskoj, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Njihov susret biće se pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Na sastanku bi trebalo da bude reči o izgledima za dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, rekli su izvori Bete iz Brisela.

Izvor Tanjuga nije mogao da saopšti dnevni red ovog sastanka, ali je napomenuo da je njegov prevashodni cilj da se još više utemelji dijalog koji već vode predsednici vlada i eksperti dveju zemalja.

"Više kontakata na raznim nivoima znači veće šanse za normalizaciju odnosa", rekao je on, podsećajući da je "vidljiv i održiv napredak" na ovom polju ključni uslov za to da Srbija polovinom godine dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU. Prema saznanjima Tanjuga u državnom vrhu Srbije, protokol sastanka Nikolića i Jahjage biće isti kao i pri susretima premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija. Taj protokol podrazumeva da će Nikolić i Jahjaga najpre imati odvojene susrete sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a potom zajedničku radnu večeru.

Iako plan sastanka i teme koje će biti otvorene još nisu sasvim razrađeni, zasad je izvestan jedino nesumnjiv značaj tog susreta.

U državnom vrhu Srbije ističu mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ideja je da to bude inicijalni susret i upoznavanje. Teme još nisu utvrđene, ali postoji mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine", naveo je sagovornik Tanjuga.

I Brisel i Beograd i Priština očekuju protokolarni sastanak, s koga će biti poslat pozitivan znak i otvoren prostor za rešavanje najtežnih pitanja na svim pregovaračkim nivoima.

Poznavaoci prilika u Beogradu i Prištini smatraju da od susreta Nikoilića i Jahjage treba očekivati pre svega dalju relaksaciju odnosa, podstrek budućim razgovorima, ali i pripremu za otvaranje političkih tema, koje neminovno slede.

Oni smatraju da i Nikolić i Jahjaga tim susretom potvrđuju rešenost i spremnost za nastavak dijaloga, navodeći da je uspeh već i to što će do susreta uopšte doći.

Analitičari Dušan Janjić i Fatmir Šeholi smatraju da se Nikolić i Jahjaga neće baviti nijednom temom posebno, što, kako ističu, nije ni cilj sastanka, ali će se, dodaju, sigurno razgovarati o severu Kosova, implementaciji postignutih sporazuma, a moguće je da budu pomenuti Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji.

"Nije isključeno da se tom prilikom dogovore i neki naredni koraci, koji podrazumevaju aktivnije učešće predsednika u dijalogu", rekao je Janjić Tanjugu.

Prištinski analitičar Fatmir Šeholi ukazuje na to da će susret Nikolića i Jahjage imati više protokolarni karakter, ali dodaje i da će verovatno biti otvorene teme vezane za primenu dogovora.

Prema njegovom mišljenju, ovo je samo prvi od budućih mnogih sastanaka koje će imati Nikolić i Jahjaga, ali razgovori o političkom rešenju za sever Kosova neće se voditi na tom nivou.

"Te razgovore će sigurno voditi premijeri, a Jahjaga i Nikolić će se time baviti u kontekstu pitanja šta tu može da se uradi. Ono što sigurno znamo - Platforma Srbije je više za unutrašnju upotrebu i mnogo je daleko od onoga što nudi Kosovo po paketu Ahtisarija, ali to ne znači da ne može doći do spajanja stavova u kontekstu Razvojnog fonda za sever Kosova", ocenio je Šeholi.

Bez susreta u Minhenu

Inače, ranije danas kosovski list "Kosova sot" je objavio da će predsednik Srbije i predsednica Kosova imati prilike da se sretnu već za dva dana u Minhenu, gde se održava Međunarodna konferencija o bezbednosti. Međutim, iz kabineta predsednika Srbije je demantovano da će se Nikolić i Jahjaga sresti u Nemačkoj, jer predsednik Srbije neće učestvovati na toj konferenciji.

Inače, ta konferencija okupiće do 3. februara oko 400 učesnika, među kojima su šefovi država i vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane, zvaničnici međunarodnih oraganizacija, političari, poslovni ljudi. Među njima neće biti zvaničnika iz Srbije. U Minhenu će tako biti, kako prenosi Beta, potpredsednik SAD Džozef Bajden, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Na spisku učesnika su i najviši zvaničnici svih zemalja regiona, osim iz BiH i Srbije.

Na skupu učestvuju i kosovska predsednica Atifete Jahjaga i ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, premijer Albanije Salji Beriša i slovenački ministar odbrane Aleš Hojs.

Na spisku učesnika objavljenom na sajtu Konferencije je i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Glavne teme ovogodišnje Međunarodne konferencije o bezbednosti biće sukobi u Siriji i Maliju i nuklearni program Irana. Najavljeno je i mnoštvo rasprava o unapređivanju međunarodne saradnje i dijaloga u rešavanju kriza, budućnosti EU i geostrateškim pitanjima.

Jedan od panela biće posvećen bezbednosti u jugoistočnoj Evropi i na Kavkazu, a kao učesnici najavljeni su predsednici Hrvatske i Makedonije Ivo Josipović i Đorđe Ivanov, i bivši izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo Marti Ahtisari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: