Četvrtak, 31.01.2013.

20:36

Funkcioneri se sastajali sa Šarićem

Nekoliko državnih funkcionera sastajalo se s pripadnicima narko-klana Darka Šarića tokom 2008. i 2009, što je zabeleženo na 130 diskova, prenosi RTS.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Kako se navodi u službenoj belešci UKP, u tom materijalu registrovani su telefonski razgovori i druge komunikacije člana Šarićevog klana Rodoljuba Radulovića sa funkcionerima MUP-a.

Kako RTS saznaje u tužilaštvu i policiji, istražni sudija Specijalnog suda, na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, doneo je 7. novembra 2008. naredbu o uspostavljanju mera nadzora i snimanja telefonskih i drugih komunikacija, kao i optičkih snimanja, Rodoljuba Radulovića, jednog od najviše rangiranih članova Šarićevog klana.

Prema izvorima više stranih obaveštajnih službi, on je bio zadužen za transport kokaina od Južne Amerike do Evrope, za šta je često koristio i svoje brodove.

Srpsko tužilaštvo protiv njega je podiglo optužnicu za krijumčarenje 1,8 tona kokaina.

Posle jučerašnjeg intervjua "Novom magazinu", u kome je bivši koordinator službi bezbednosti Miodrag Rakić rekao da je nekoliko državnih funkcionera bilo u kontaktu s pripadnicima narko-klana Darka Šarića i da o tome postoje dokazi, i potpredsednik Vlade Aleksandar Vućić potvrdio je da i on ima saznanja o tome.

Prema navodima u jednoj od službenih beležaka UKP, koja je aprila 2010. dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal, postoje dokumentovani audio-snimci Radulovićevih razgovora i susreta sa funkcionerima MUP-a.

Kako napominje RTS, o daljem toku pretkrivičnog postupka koji se tiče posrednih i neposrednih komunikacija najviših funkcionera MUP-a odlučuje Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako je potvrđeno RTS-u iz tužilaštva, u petak će policiji biti prosleđen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o spornim komunikacijama i mogućem odavanju službenih tajni nekadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića.

Naredne nedelje očekuje se i da Lazarević bude pozvan na informativni razgovor, prenosi RTS. Krimninolog Zlatko Nikolić je, gostujući u vestima B92, rekao da nije isključeno da je Šarić, s obzirom na to da se godinama uspešno prikrivao, imao insajdere. On je, komentarišući Rakićevu i Vučićevu izjavu, rekao da su oni najinformisaniji i da, što se tiče takvih istraga, pravilo je da "znaju dva, jer kad zna treći, može da iscuri".

„Premijer je javna ličnost, ali tajne službe nisu. Ono što premijer traži iz političkih razloga ne mora da znači da je obaveza za šefove tajnih službi. Ali gospodin Rakić i gospodin Vučić su oni koji su najinformisaniji od svih dosadašnjih funkcionera u jednoj administraciji i kada se njihove izjave poklapaju u tome, onda treba apsolutno verovati. Ali postoji termin kod tih informacija da su dezinfikovane ili filtrirane, jer kada je postupak u toku, kada nemamo još tačne podatke gde je, ko je, šta je, kada ne znamo za tih 130 diskova koji je validan, koji ima dokaznu snagu, onda moramo da sačekamo da tužioci odlučuju o tome koji će se od tih diskova koristiti kako“, kaže Nikolić.

Na podsećanje da je premijer Dačić rekao da je od BIA i VBA dobio potvrdu da ne poseduju informaciju da je bilo ko od pripadnika MUP-a bio u kontaktu s pripadnicima narko-klana Darka Šarića, Nikolić kaže da ono što Dačić traži iz političkih razloga ne mora da obavezuje šefove službi.

On je rekao da prislušne uređaje nemaju samo istražni organi, već i kriminalne grupe.

„Nije daleko od pretpostavke za sumnju da, pošto je uspešno izmicao potragama, da je imao neke insajdere u ovoj kući, i da je koristio te informacije za uspešno prikrivanje. Prislušne uređaje nemaju samo službeni organi...imaju i oni koji se bave prljavim poslovima. Jer oni ako nemaju informacija na vreme gde je postavljeno, šta je postavljeno, njihove pošiljke bi brzo završavale tamo gde ne treba. Vi nemate visokoorganizovani kriminal bez direktne veze ili uticaja na visokopozicionirane organe vlasti. Ne možete da govorite da je Šarić ili bilo ko drugi mogao da kupi one latifundije u Vojvodini bez direkte komunikacije sa organima vlasti u toj pokrajini ili u republičkoj vlasti. Vi i ja smo mogli da imamo sav taj novac, ne bismo dobili nijedan hektar...Zašto izbeći pretpostavku da je on imao direktne veze sa nekim iz vrha policije i vrha vlasti? Ako se otkrije i kada se i dokaže, zna se. Da li će vlada biti poljuljana time, to je već stvar drugih zakonitosti, koje možemo svrstati u unutarpartijske, unutarvladine zakonitosti kretanja vlasti i tako dalje“, objašnjava Nikolić.

On je ocenio da ovaj slučaj nije lak i da ne treba postupke analizirati po medijima, već treba prepustiti službama da vode istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: