Četvrtak, 17.01.2013.

22:30

Žaljenje ako je nekog uvredio Marš

UN izrazile žaljenje ukoliko je nekog uvredilo izvođenje pesme "Marš na Drinu" na koncertu u Generalnoj skupštini. Jeremić: Žalosno izvrtanje značenja pesme.

Izvor: B92, Beta

Default images

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Martin Nesirki je na pitanje novinara u vezi sa izvođenjem pesme "Marš na Drinu" odgovorio: "Svesni smo da su neki ljudi uvređeni tom pesmom i žao nam je ukoliko se to desilo zbog izvođenja pesme koja inače nije bila uvrštena u zvanični program.

Generalni sekretar očigledno ili nije bio svestan o čemu je ta pesma ili o tome kako je u prošlosti ona sve bila korišćena".

Društvo iseljenika iz BiH u SAD kao i Udruženje Srebreničke majke u protestnom pismu Ban Ki Munu su naveli da je "koncert bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH, jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pesmu 'Marš na Drinu'".

Kabinet predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića je, povodom svega, saopštio da su žalosni pokušaji da se izvrne značenje pesme "Marš na Drinu".

"Uz dužno poštovanje svih žrtava tragičnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, ovo je veoma žalostan pokušaj izvrtanja značenja muzičkog dara koji je ponuđen svetu ove nedelje", navodi se u saopštenju Jeremićevog kabineta i ističe da je to duboko uvredljivo za srpski narod.

Podsetimo, predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić organizovao je proslavu Nove godine po julijanskom kalendaru i predstavljanje Srbije u velikoj sali Generalne skupštine, čemu je prisustvovao i Ban Ki Mun koji je aplauzom propratio ceo koncert.

Pogledajte kako je protekla redovna konferencija za novinare u UN gde je na pitanja odgovarao portparol generalnog sekretara Ban Ki Muna Martin Nesirki. Pitanje u vezi sa izvođenjem pesme "Marš na Drini" je na 11 minutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

241 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: