Utorak, 11.12.2012.

12:15

I u regionu sneg, ali nije kritično

Sneg je okovao i Hrvatsku, gde je otežan železnički saobraćaj, dok su putevi prohodni. U Makedoniji poteškoća u planinskim predelima, dok BiH muči jak vetar.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Na većem delu puteva u Hrvatskoj vladaju zimski uslovi uz restrikciju saobraćaja za šlepere, drumski saobraćaj odvija se bez većih problema, ali železnički kasni. Železnički saobraćaj odvija se uz kažnjenja, dok su zbog jakog vetra (bure) neke brodske linije prema ostrvima na srednjem Jadranu otkazane.

Sve železničke pruge otvorene su za saobračaj, ali zbog hladnog vremena i velikih količina snega ima problema, pre svega s lokalnim vozovima.

Zbog toga brzi vozovi staju na svim stanicama, pa u proseku kasne od 20 do 60 minuta. Na području Novske, Vinkovaca i Siska deo putničkih, odnosno regionalnih vozova je otkazan, a na relaciji Rijeka - Šapjane voze autobusi.

Situaciju usložnjava i što su, prema pisanju "Novog lista", zbog nedostatka lokomotiva otkazani neki vozovi na relaciji Zagreb - Rijeka koja je jedna od kucavica železničkog saobraćaja u Hrvatskoj.

Ipak drumski saobraćaj je bez ograničenja moguć i na autoputu i na magistrali od Zagreba prema Rijeci, pa grad nije odsečen.

Zbog vetra je za neke kategorije vozila zabranjen saobraćaj autoputem Zagreb - Split od Svetog Roka i Maslenice, kao i deonice jadranske magistrale kod Karlobaga.

Gradski saobraćaj u Zagrebu, pre svega tramvajski, nije se normalizovao ni danas, treći dan od prestanka snežnog nevremena koje je uz 40 santimetara napadalog snega bilo najžešće od 1955. godine razlog tome su što neke
ulice još nisu do kraja očišćene, ali i što su se novi tramvaju od kojih svaki košta dva miliona evra pokazali neprikladnim za takav sneg. Otpadali su im blatobrani i poklopci točkova, pa je tom prilikom lakše povređen jedan prolaznik. Po pisanju "Jutarnjeg lista", u čišćenju snega nije bilo koordinacije pa su ralice bacale sneg na prugu i skretnice koje su time bile onesposobljene.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH veoma su otežani uslovi za vožnju na svim putevima, posebno preko planinskih prevoja, gde je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Sneg i dalje pada u istočnim krajevima RS, a na području donjeg Podrinja, u Hercegovini i romanijskoj regiji napadalo je od 20 do 30 centimetara novog snega.

I dalje su neprohodni regionalni putevi Klanci-Ulog i prevoj Morine kod Nevesinja, kao i pravci Chesim - Berkovići preko prevoja Trusine.

Sneg koji od juče pada u Makedoniji izazvao je poteškoće u saobraćaju, posebno u planinskim predelima zapadnog dela zemlje gde je uvedena zabrana kretanja teretnim vozilima.

Bez prekida za sada se odvija avio saobraćaj, kao i domaći i međunarodni železnički i autobuski prevoz gde se beleže zakašnjenja od oko pola sata - uobičajeno za zimske uslove.

Na graničnim prelazima nema većih zadržavanja niti za ulazak, niti za izlazak iz zemlje, a za danas meteorolozi predviđaju veoma hladno vreme, sa jutarnjim temperaturama od minus 11 stepeni Celzijusa.

Predviđene maksimalne dnevne temperatire biće između minus 2 do plus pet stepeni na jugu zemlje. Duvaće severni i severoistočni vetar čija će jačina u pojedinim delovima Makedonije dostizati i do 30 kilometara na sat. Jaka snežna oluja i obilna kiša izazvali su mnogobrojne probleme u saobraćaju širom Albanije, a mnoge ruralne oblasti u zemlji ostale su izolovane.
Kako je javila albanska agencija ATA, zbog naslaga leda i snega bio je blokiran i glavni auto-put u zemlji.

U gradu Kukeš sneg je dostigao visinu od 30 centimetara, dok u obližnjim izolovanim ruralnim oblastima visina snežnog pokrivača iznosi 70 centimetara, i problem je što ne prestaje da pada.

Zvaničnici lučkog grada Drač su rekli albanskoj agenciji da je u toj oblasti, uprkos obilnoj kiši, situacija pod kontrolom i da trajekt na relaciji do italijanske i luke Bari normalno saobraća.

Sneg je jutros prekrio gotovo celu Crnu Goru, osim jadranske obale. Više puteva zatvoreno je za saobraćaj, kao i aerodrom u Podgorici.

I u Srbiji je i danas veoma hladno. Sneg pada u Beogradu, kao i na jugu i zapadu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: