Svet 1

25.05.2024.

19:58

Sprema se velika fešta: "Trn u oku" Izraelu

Nakon što je premijer Španije Pedro Sančez najavio kako će ova zemlja 28. maja i zvanično priznati državnost Palestine, zvaničnici Španije odlučili su se i za još jedan korak koji će u Izraelu gotovo pa sigurno okarakterisati kao provokaciju.

Izvor: Klix.ba

Sprema se velika fešta: "Trn u oku" Izraelu
Profimedia

Podeli:

Naime, španski mediji pišu kako je Ministarstvospoljnih poslova ove zemlje najavilo proslavu odluke o priznanju državnosti Palestine, te bi ona trebala biti organizovana 29. maja u Monkloi, odnosno rezidenciji predsednika Vlade Španije.

Kako piše "El Confidencial", Španija će taj dan organizovati slavljenički sastanak s ministrima nekoliko arapskih, odnosno, islamskih zemalja.

Prisustvo na događaju već je potvrdilo nekoliko ministara spoljnih poslova uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Indoneziju, Egipat, Katar, Jordan i Nigeriju.

Takođe, pretpostavlja se kako će se događaju pridružiti i ministri Norveške i Irske koje su takođe najavile kako će njihovo priznanje državnosti Palestine biti pravosnažno 28. maja.

"Sastanak osim slavljeničkog dela ima za cilj predstavljanje ujedinjenog fronta koji poziva na prekid vatre i promoviše mirovnu konferenciju. Španska diplomatije je sve ubrzala kako bi se događaj poklopio s priznanjem države Palestine", piše španski "El Confidencial".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: