"O trajnom rešenju Kosova 2013."

Ivica Dačić kaže da će 2013. Srbija biti spremna za razgovor o trajnom rešenju za KiM i dodao da mnogi u Vladi ne razumeju u kakvoj se situaciji Srbija nalazi.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 05.12.2012.

11:02

Default images

Premijer Srbije, koji je u Briselu na Forumu o napretku Balkana, kaže da je teško očekivati da će Srbija na decembarskom samitu EU dobiti datum za početak pregovora sa EU i da će se to najverovatnije desiti na proleće ili na leto naredne godine.

"Mnogi ljudi, čak i neki iz vlade, ne razumeju situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Dačić novinarima. On je objasnio da korake koje Srbija preduzima u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Evropskoj uniji ne shvataju kao dovoljan razlog za određivanje datuma za početak pregovora.

"Mi sada samo preduzimamo one korake na koje se prethodna vlada obavezala da bi Srbija dobila status kandidata. Sa stanovišta EU to nije napredak", rekao je on.

Dačić je rekao da će u narednim rundama dijaloga s Prištinom, koje će biti održane sledeće godine, Beograd nastojati da ispuni kriterijume koje je Evropski savet zadao. "Pridruživanje EU je u interesu kako Srbije i regiona, tako i Unije", zaključio je Dačić.

Govoreći o pregovorima s Prištinom, premijer je istakao da oni doprinose vidljivom napretku odnosa Beograda i Prištine, a da će se sledeće godine otvoriti i neke političke teme.

Dačić je, otvarajući skup u Briselu, ukazao i na to da su odnosi u regionu pogoršani, posebno između Srbije i Hrvatske, zbog odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

"Odluka Tribunala ne doprinosi opstajanju principa da svi zločinci treba da budu kažnjeni", rekao je Dačić i podsetio da su Srbi u haškom sudu osuđeni ukupno na više godina zatvora nego Nemci tokom procesa u Nirnbergu. "Kako da imamo pomirenje ako nismo spremni da osudimo zločince?", upitao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da, uprkos tome, treba graditi bolje odnose. "Nemojmo da pravimo sami sebi led i da gradimo svoj identitet na ponižavanju drugih identiteta", upozorio je on.

"Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite interese i poglede na prošlost, možda i na sadašnjost, ali mi treba da nađemo ono što je zajedničko svima", ukazao je predsednik Vlade Srbije.

On je rekao da je uplitanje velikih sila, takođe, doprinelo nesporazumima na Balkanu.

"Koja velika sila ima najviše uticaja na Balkanu", zapitao se Dačić i odgovorio: "Izgleda nijedna, nego svaka pomalo, jer sve velike sile imaju 'svoje' narode na Balkanu". "Mi svi radimo za druge, umesto da radimo za sebe", rekao je on.

Forum o napretku Balkana svake godine organizuje nevladina organizacija Prijatelji Evrope. Pored premijera Srbije, učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan File, direktor Direktorata EU za Zapadni Balkan Stefano Sanino, poslanice EP Tanja Fajon i Doris Pak i drugi.

Kako je najavljeno iz kabineta premijera Srbije, Dačić će tokom dana učestvovati i na Ministarskoj konferenciji "Globalna alijansa protiv seksualnog zlostavljanja dece preko interneta".

Premijer Srbije će se tokom posete Briselu sastati sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

On se sinoć, u sklopu treće runde pregovora u Briselu, sastao s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Na tom sastanku je dogovoreno da do kraja decembra prorade četiri administrativna prelaza između centralne Srbije i Kosova, kao i da probna primena sporazuma o upravljanju prelazima (IBM) počne 10. decembra. Dačić je nakon sastanka izjavio da prelazi neće biti granice.

Srbi sa severa Kosova od juče mirno protestuju i protive se izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima, koje vide kao uspostavljanje granice. Srbi su po velikoj hladnoći proveli noć na Jarinju, a sinoć su u pismu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću zatražili hitne odgovore na pitanje šta je tačno dogovoreno u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: