Vučić: Srbija zahteva pravdu

Pravo i pravda moraju da budu iznad politike. Mnogi će promeniti stav prema Srbiji kad čuju današnju raspravu u Savetu bezbednosti, kaže Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

21:48

Default images

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je večeras, uoči obraćanja pred Savetom bezbednosti UN, da je Srbija posvećena evropskoj budućnosti i regionalnoj stabilnosti, ali da želi pravdu i da zahteva da oni koji su počinili zločine nad Srbima bez izuzetka odgovaraju.

"Verujemo da će mnogi u svetu imati drugačiji stav prema Srbiji kada čuju današnju raspravu i mnogo argumenata koji govore o tome da je Srbija sve uradila, da oni koji su pripadali njenom narodu i koji su sa teritorije naše države odgovaraju za zločine, a da je sve što mi tražimo da za počinjene zločine nad srpskim narodom odgovoraju predstavnici drugih naroda i država i to bez ikakvog izuzetka", poručio je Vučić, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Naglasivši da je Srbija potpuno posvećena evropskoj budućnosti i regionalnoj stabilnosti i miru, on je naglasio da Srbija želi pravdu za sebe kakvu imaju svi drugi.

"Želimo da se medjunaordno pravo poštuje na prostorima cele bivše Jugoslavije, a da ne važi samo za jedan narod i da za ostale naorde ili neke druge države u regionu ta pravda i pravo ni na koji način ne važe", kazao je Vučić.

On je dodao da je posao Srbije da ukaže na ogorčenje koje s razlogom postoji u srpskom narodu i Srbiji zbog katastrofalinih presuda koje su, kako je rekao, mimo prava i pravde donete u Haškom tribunalu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i protiv Ramuša Haradinaja.

"Naš posao je da se borimo i za drugačiji i bolji status koji će Srbija imati u budućnosti i ovde u UN, a nadamo se i kad udjemo u EU u njenim organima i telima", poručio je Vučić.

Vučić je u izjavi dopisniku Tanjuga, pred početak sednice, istakao da su Gotovini, Markaču, kao i Ramušu Haradinaju donete na skandalozan način, a da se iz neoubičajeno jakog otpora sudija koji su bili protiv takvih presuda, postavlja pitanje da li je politika bila iznad prava i pravde.

“Za nas pravo i pravda moraju da budu iznad politike i to je ključna stvar koju ćemo danas preneti svim članicama Saveta bezbednosti”, rekao je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo i očekivalo i ispunila je sve medjunarodno pravne obaveze, iako joj je bilo najteže da to ispuni.

“Na kraju smo dočekali to da oni koji su učestvovali čak i u neposrednom izvršenju zločina budu za te zločine oslobodjeni, rekao bih i nagradjeni”, ocenio je Vučić.

On je kazao da se samo traži da postoji jednak odnos prema žrtvama srpskog naroda kao prema žrtvama drugih naroda.

“Mi smo bili spremni da prihvatimo odgovornost za zločine koje su pojedini pripadnici našeg naroda počinili, ali isto to tražimo i za pripadnike drugih naroda, za one koji su ubijali Srbe širom bivše Jugoslavije”, dodao je Vučić. On je naglasio da ti zločini ne mogu da ostanu prećutani.

“Jednostavno ne postoji argument kojim vi možete da objasnite da niko nije odgovoran za 250.000 proteranih Srba sa njihovih ognjišta u akciji Oluja. Ne postoji čovek koji može da objasni argument da za hiljade pobijenih ljudi niko nije kriv i odgovoran”, rekao je predstavnik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: