Počela sednica SB o radu Tribunala

U Njujorku je počela sednica Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena radu Haškog tribunala i tužilaštva u proteklih šest meseci.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

21:29

Default images

Na sednici izveštaje predstavljaju predsednik Tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, dok stavove Srbije zastupa prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Najavljujući pre nekoliko dana izlaganje pred najvišim telom svetske organizacije Vučić je rekao da će oštro i argumentovano kritikovati rad tribunala.

U izveštajima Merona i Bramerca u koji je Tanjug imao uvid, ne navode se najnovije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao ni bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pošto su pisani i predati pre izricanja tih presuda.

U međuvremenu, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić je izjavio da je važno da danas na sednici bude istaknuto šta je Srbija učinila u saradnji sa Tribunalom, ali i da je Tribunal umesto da zadovolji pravdu zadovoljio nečije interese.

On je danas uputio pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu i predsedniku Tribunala Teodoru Meronu povodom zahteva da pojedini haški zatvorenici izdržavaju kaznu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: