BiH: Protest podrške narodu Gaze

U Sarajevu održan protest podrške stanovnicima Gaze, sa kog je upućen apel za "zaustavljanje krvoprolića koje Izrael sprovodi u Gazi".

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

13:40

Default images

Kako javlja agencija Anadolija, protest podrške organizovala je društvena mreža "Stend for džastis", na Trgu dece Sarajeva, nekoliko metara od Spomenika ubijenoj deci Sarajeva u minulom ratu u BiH.

Nakon okupljanja na Trgu dece Sarajeva, stotinak demonstranata, među kojima su bili i građani BiH i Palestinci koji žive u toj zemlji, krenulo je u protestnu šetnju ka Baščaršiji kojom su skrenuli pažnju javnosti na događanja u Gazi. Članica grupe "Stend for džastis" Nermina Karačić istakla je da današnji protest ima za cilj da pruži podršku prvenstveno deci, a zatim i celom narodu Palestine. "Nije u pitanju nacionalna opredeljenost, već humanost. Toj deci uskraćena su temeljna ljudska prava, a mi u BiH smo prošli kroz istu stvar. Sarajevo se po mnogo čemu solidariše sa Palestinom", rekla je ona i dodala da je Sarajevo, poput palestinskih gradova, mesto na kojem se mogu videti pripadnici svih religija kako žive zajedno. N adanašnji protest došao je i Mohammad Al-Saidi, Palestinac je koji već godinu i po živi u Sarajevu, Kako kaže na protest se odlučio jer je „protiv zločinačkog rata koji se vodi protiv naroda u Gazi". "Narod u Gazi žrtva je zločinačkih napada izraelskog naroda. Izraelska vojska napada ih konstantno već šest dana, 120 ljudi je ubijeno. Svako ljudsko biće treba da stane u odbranu naroda Palestine", poručio je Al-Saidi. Narod u Gazi, kako kaže, živi u zatvoru, bez hrane, vode, medicinske pomoći, obrazovanja i osnovnih životnih namirnica. Njima treba sloboda, to traže i za to se bore, kaže Al-Saidi i dodaje "da im to izraelski narod ine dozvoljava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: