Sirene i detonacije i u Jerusalimu

Nakon eksplozija i sirene u Tel Avivu, uzbuna u Jerusalimu zbog raketa iz pojasa Gaze. Izrael nastavio raketiranje, vojska u pripravnosti. Egipat podržao Gazu.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

08:34

Default images

Zasad nema zvaničnih najava kopnene ofanzive, iako je u stanju pripravnosti 30.000 vojnika. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu sazvao hitan sastanak.

Strani izveštači javljaju o detonacijama u Tel Avivu, u blizini Jerusalima i na više lokacija u Gazi. Izveštaja o žrtvama nema, ali je jutros javljeno da su od eskalacije nasilja poginule 24 osobe.

Rojters prenosi da je 21 žrtva na palestinskoj strani, dok je stradalo troje Izraelaca.

Kako prenose agencije, napeto je i na samoj granici s pojasom Gaze, gde su tokom dana izraelske snage poručile novinarima da se "uklone iz opasne zone". Kako je jutros javljeno, izraelska vojska je gađala kuću Ismaila Hanijea, jednog od vođa Hamasa, ali on nije bio u kući u vreme udara. To što je Izrael ciljao njegov dom pokazatelj je znatne eskalacije "politike ciljanih ubistava", naveli su izraelski mediji.

Izraelski mediji su objavili i da su raketiranjem uništili "veći deo raketnih postrojenja Hamasa", ali je uprkos tome nekoliko sati kasnije proglašena uzbuna u Tel Avivu, praćena snažnom eksplozijom, javlja Rojters.

Gradonačelnik Tel Aviva je saopštio da su odmah otvorena sva skloništa.

Nekoliko sati kasnije sirene za uzbunu su se prvi put čule i u Jerusalimu, gde su, kako javljaju strani izveštači, ljudi počeli da se sklanjaju u skloništa. Javljeno je da su pale dve rakete, ali ne u samom gradu već u "njegovoj okolini" .

Izrael je uzvratio i, prema prvim izveštajima, "pogođena je meta u oblasti iz koje je ispaljena raketna paljba prema Tel Avivu". Svedoci javljaju da je u Gazi zabeleženo još nekoliko detonacija.

Hamas je saopštio da je, nakon jučerašnje dve, i danas ispalio rakete ka Tel Avivu, kasnije je javljeno i da su rakete ispaljene ka Jerusalimu.

Rojters prenosi da je danas iz Gaze ka severu ispaljeno još nekoliko raketa, koje je oborio antiraketni sistem "Gvozdena zavesa".

Izraelska strana procenjuje da palestinski ekstremisti imaju 12.000 raketa, uključujući i usavršenije oružje iz Irana i iz libijskog arsenala koje je prokrijumčareno nakon pada sa vlasti libijskog lidera Muamera Gadafija prošle godine.

Gomilanje vojske počelo sinoć

Beta, AP
Operacija nazvana "Stub odbrane" počela je "ciljanim ubistvom" komandanta vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija u sredu i od tada su se sukobi pojačali preteći da prerastu u novi rat između Hamasa i Izraela.

Portparol izraelske vojske najavio je u međuvremenu da se "talas planiranih, masivnih i tačnih napada na podzemne lansirne rampe" nastavlja od jutros.

Prošle noći je pogođena i zgrada koja pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova Hamasa i doma komandanta te organizacije Muhamada Sinvara u Kan Junisu, koji je, kao i ubijeni Džabari, osumnjičen za otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Osim vazdušnih udara koji su pojačani, Izrael je počeo da gomila vojnike, tenkove i oklopne transportere na granici s palestinskom teritorijom. Sve se češće mogu čuti najave moguće kopnene ofanzive, zbog čega se u izraelsko-palestinski sukob, kao posrednik, ponovo uključio Egipat, čiji je premijer već stigao u posetu pojasu Gaze.

On je naglasio da izraelska agresija na Palestinu mora odmah da prestane i rekao da su napadi na Gazu katastrofalni.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je da je prošle noći ciljala više od 130 meta, dok su palestinski ekstremisti ispalili 11 raketa.

Sinoć su rakete ispaljene sa severa Gaze u pravcu sedamdesetak kilometara udaljenog Tel Aviva. Time su sukobi pojačani naglo, ali žrtava u tom raketiranju nije bilo.

Izraelska vlada je kasnije odobrila mobilizaciju do 30.000 rezervista za moguću invaziju. Nakon toga, najmanje 12 kamiona je viđeno kako transportuju tenkove i transportere prema pojasu Gaze, dok su se autobusi sa vojnicima takođe kretali ka graničnom području.

Izraelske televizijske stanice izvestile su da se operacija očekuje danas, ali su vojni zvaničnici kazali da odluka nije doneta. Troje Izraelaca poginulo je juče ujutru kada je raketa pogodila jednu stambenu zgradu na jugu Izraela.

Eksplozije širom pojasa Gaze čule su se čitave prošle noći i nastavile su da potresaju grad Gazu rano jutros. Osamdeset pet raketa eksplodiralo je za samo 45 minuta u tom gradu, a izraelska vojska tvrdi da je ciljala rampe za ispaljivanje raketa. Jedna raketa je pogodila palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Palestinski ekstremisti su nastavili u međuvremenu da raketiraju izraelske gradove. Do četvrtka uveče ispaljeno je više od 350 raketa iz pojasa Gaze, a 130 je presreo raketni štit "gvozdena" kupola, preneo je Bi-Bi- Si.

Ovi sukobi su samo još više pojačali nestabilnost u regionu Bliskog istoka, a posebno prete da naruše ionako napete odnose između Izraela i Egipta.

U međuvremenu, Kairo tvrdi da intenzivno posreduje između Izraela i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, da se postigne prekid vatre. I SAD su apelovale, pored Egipta, i na Tursku i na evropske sile, koje imaju kontakta sa Hamasom, da pozovu na prekid raketiranja Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: