Vulin: Pucano na vozilo Euleksa

Direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da su nepoznate osobe u Zubinom Potoku pucale na vozilo KPS i Euleksa, pri čemu je povređena pripadnica KPS.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.09.2012.

10:19

Default images

Incident se dogodio u selu Donje Varage jutros oko 9 sati.

Vulin, koji se nalazi u poseti Prizrenu, najoštrije je, u ime Vlade Srbije, osudio ovaj incident i zatražio od predstavnika međunarodne zajednice da vinovnike incidenta izvede pred lice pravde.

On se uputio ka severu Kosovske Mitrovice, ali kosovska policija nije dozvolila ovu posetu, jer, kako su rekli, ona nije najavljena.

Regionalni portparol KPS-a Avni Zahiti rekao je Tanjugu da su oko 9 sati nepoznata lica otvorila vatru na vozila KPS i Euleksa, kao i da nije bilo povređenih od vatrenog oružja.

Oba vozila su, kako je naveo, oštećena, a jedna pripadnica policije, srpske nacionalnosti, koja je bila u patroli, lakše je povređena od stakla prozora vozila, koje je prslo usled pucnja. Njoj je ukazana pomoć u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je puštena na kućno lečenje.

Upravnica centra Milena Cvetković rekla je da je policajka u Mitrovicu dovezena iz Zubinog Potoka, i da je nakon pregleda na očnom odeljenju puštena kući.

Prema rečima Cvetkovićeve, policajka je u incidentu zadobila povrede od stakla koje nisu oštetile ništa vitalno u organizmu.

Prema Zahitiju, KPS pretpostavlja da je dva do tri lica otvorilo vatru, ali se detalji još ne znaju, jer je istraga u toku.

Vulin je naglasio da je država Srbija spremna da pruži svaku vrstu podrške ako je potrebna međunarodnoj zajednici da bi se vinovnici indicenta izveli pred sud.

On je u međuvremenu odlučio da prekine posetu južnom delu Kosova zbog incidenta na severu pokrajine.

Incident kod Donje Varage osudili su i šef Euleksa Gzavije de Marnjak i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

"Službenik Kosovske policije je lakše povređen i vozila KPS-a i Euleksa su oštećena. Jedan broj maskiranih lica se ovoga jutra pojavio na putu između Zupča i Zubinog Potoka. Oni su otvorili vatru na vozila", navodi se u saopštenju.

Jedan broj službenika Euleks policije je bio na putu prema Zubinom Potoku da bi sproveli svoje uobičajene dužnosti u lokalnoj policijskoj stanici kada je došlo do napada, ističe se dalje u saopštenju, dodajući da je vozilo KPS bilo u pratnji.

"Počinioci moraju što pre biti dovedeni pred lice pravde. Apelujem na sve koji imaju informaciju u vezi sa ovim incidentom da kontaktiraju policiju", rekao je De Marnjak.

"Oštro osuđujem ovo delo okrutnog nasilja. Životi su bili ugroženi. Ovo oslikava i pojačava potrebu za snažnijom vladavinom prava u ovom delu Kosova", istakao je Žbogar, dodajući da će Euleks i njegova kancelarija nastaviti da zajednički rade na tome. Predstavnici Srba sa severa Kosova izjavili su danas da niko na severu pokrajine neće štititi ljude koji su spremni da uzmu puške u ruke i ugroze bezbednost.

Predstavnici Srba sa severa Kosova su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekli da insistiraju da se jutrošnji oružani napad na Euleks i kosovsku policiju kod Zubinog Potoka istraži kako bi se saznala istina o tome.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da je u pozadini svega verovatno pokušaj da se sva ljaga baci na sever Kosova.
On je ocenio da se na ovaj način žele optužiti gradjani sa severa pokrajine i ljudi koji dežuraju na barikadama, a da se zapravo, kako je rekao, verovatno radi o nečem drugom.

Ono što se jutros desilo mi zajedno osudjujemo, ali je strašna stvar da se nasilje ponavlja u proteklih nekoliko dana na severu Kosova, rekao je Ristić koji je govorio u ime predstavnika Srba sa severa Kosova.

To sve ostavlja sumnju da iza tih incidenata stoji neka organizovana grupa, rekao je Ristić i dodao da se boji da iza incidenata stoje neke strukture koje deluju južno od Ibra, kako bi se sever predstavio kao kriminogena zona i područje u kojem je potrebno veliko vojno i policijsko prisustvo.

On je podsetio da je Vulinu zabranjen dolazak od strane kosovske policije na sastanak sa predstavnicima Srba u severni deo Mitrovice i da se boji "da ista ruka koja je zaustavila Vulina da dodje na sever, ta ista ruka komanduje naoružanim grupama". On je pozvao bezbednosne strukture Kfor, Euleks i policiju da istraže ovaj slučaj kako se ne bi sve završilo na priči, a kasnije imali nove incidente.

"Niko na severu Kosova na bilo koji način neće štititi ljude koji su spremni da uzmu u ruke puške i ugroze bilo čiju bezbednost i insistiraćemo i apelujemo da želimo istinu o ovom incidentu", naglasio je Ristić.

Predsednik opštine Zubin Potok je objasnio da se incident kod Zubinog Potoka dogodio oko 9:10, kada je naoružana tročlana grupa ljudi, u maskirnim uniformama, sa pancirima i fantomkama na glavi izašla na magistralni put.

Oni su tada zaustavili kolonu vozila u kojoj su bili vozilo kosovske policije i iza dva Euleksova i otvorili vatru na njih, rekao je Ristić.
Kazao je da je prvo pucano u pravcu vozila kosovske policije koje je nastavilo put prema Zubinom Potoku a potom i prema Euleksovim vozilima koja su se vratila nazad, rekao je Ristić.

Na konferenciji za novinare bili su pored Ristića prisutni i ostali predstavnici opština sa severa pokrajine i načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković.

Dačić osudio napad na Euleks

Ivica Daèiæ (Tanjug, arhiva)
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najoštrije je danas osudio napad na vozila Euleksa i kosovske policije na severu Kosova i Metohije, ocenivši da je taj akt uperen protiv srpskih interesa na KiM, kao i da bi mogao biti alibi da neko napadne sever Kosova .

"Ovo ko god da je uradio, uradio je na štetu srpskih interesa na KiM. Incident se desio na severu Kosvoa i prva reakcija ide ka tome da su to počinili Srbi. To nisu počinili Srbi već kriminalci i oni time narušavaju interese Srba", izjavio je Dačić novinarima.

Dačić je zapitao kako neko misli da Srbija stekne povoljnu poziciju u pregovorima oko Kosova ako puca na pripadnika Euleksa i kosovske policije.

"Ne možemo podržati ovakav besmislen akt uperen protiv srpskih interesa na KiM i pružićemo pomoć da se uhapse odgovorni", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sa opstankom Srba na KiM se ne treba igrati, a današnji napad bi mogao biti alibi da neko napadne sever Kosova.

"Vlada će raspravljati sa svim strukturama na severu Kosova, jer ako ćemo da radimo zajedno moramo da imamo i zajedničku politiku", poručio je Dačić.

Bogdanović: Neodgovoran čin

Goran Bogdanoviæ (Tanjug, arhiva)
Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović osudio je napad na misiju Evopske unije i pripadnike kosovske policije na severu Kosova i Metohije i poručio da je to neodgovoran čin, koji "može imati nesagledive posledice po stabilnost u pokrajini".

"Ovaj napad čin je neodgovornih pojedinaca i uperen je pre svega protiv srpskih interesa i mirnog rešavanja kosmetskog problema. Vinovnici napada na Euleks kao i napada poslednjih nekoliko dana na istaknute Srbe na severu pokrajine moraju biti otkriveni i kažnjeni", poručio je Bogdanović.

On je kazao da svako ko pribegava nasilju radi protiv interesa mira i stabilnosti, a time protiv interesa sopstvenog naroda i dodao da mora odgovarati imenom i prezimenom.

"Apelujem na sve građane na severu pokrajine da budu odgovorni i dostojanstveni i učine sve da sacuvaju mir i ne daju povod koji bi nekom bio izgovor da pribegne jednostranim akcijama", zaključio je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: