Četvrtak, 06.09.2012.

17:07

Ko sprema "kulturni ustanak"

Umesto razvoja kulture i unapredjenja umetničkog stvaralaštva Srbija će izgleda dobiti kulturni ustanak. To predlaže pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević.

Izvor: B92

Default images

On je u autorskom tekstu za "nosioce i izvršioce pogubne antisrpske politike" naveo glumce, reditelje i pevače koji su na prošlim izborima podržali lidere DS-a i LDP-a i zato kaže da je "vreme za prvi srpski kulturni ustanak". Njegov tekst objavljen 13. avgusta ponovo je postao akutelan, nakon što je predsednik DS-a Boris Tadić zatražio njegovu smenu.

Čovek koji smatra da u Srbiji 2012. treba da se desi kulturni ustanak je Dragan Kolarević. On je pomoćnik ministra kulture, zadužen je za medije. Tokom devedesetih bio je urednik u informativnom programu RTS-a. U autorskom tekstu pominje 47 imena javnih ličnosti koje su po njemu pogubni za srpsku kulturu pa zato predlaže "prvi srpski kulturni ustanak". Tom predlogu rešenja prethodi spisak. Na njemu su i Mira Banjac, Svetozar Cvetković, Zdravko Čolić, Bajaga, Slobodan Šijan...a zatim piše:

"Ima li izlaza iz ovakve situacije? Protiv okupacije postoji samo jedan lek. A to je ustanak, ovde se misli na kulturni ustanak, Prvi srpski kulturni ustanak. Zašto ne bismo svi koji volimo i živimo za jezičku umetnost žrtvovali deo sebe za bolju budućnost, za naše potomke? Zašto svojim skromnim novcem, sa glumcima koji imaju nacionalnu svest ne bismo stvorili alternativno pozorište. Nisu nam potrebne prljave mafijaške pare ni mrvice sa bogate državne trpeze titoističke birokratije".

Prozvani teoatrolog Jovan Ćirilov i režiser Puriša Đorđević, koji su takođe prozvani i nalaze se na spisku, kažu za B92 da su mislio da je vreme spiskova nepodobnih za nama.

"Zaista se mora reagovati i to vrlo oštro. Ja se sećam tih ekstremno nacionalističkih izjava koje su bile u fašizmu tamo tridesetih godina, ili sam čitao ili sam bio mali pa sam ih baš i čuo. To je opasno i protiv toga se mora boriti jer to može da odvede u vrlo opasne vode. Ja sam vrlo ponosan što sam na tom spisku, ali nisam ponosan što se to u našoj sredini dešava", kaže Ćirilov.

"Ajde da počnemo od imena. Kolariću, paniću, pletemo se samiću... Ja se nadam da će nam u ovom slučaju pomoći ministar kulture koji će ga opomenuti i nas koji smo prozvani pozvati u svoju poslastičarnicu. ja inače volim doboš tortu...", navodi Đorđević.

Od ministra Petkovića ili Kolarevića nismo uspeli da dobijemo izjavu. Državni sekretar u tom ministarstvu Miroslav Tasić je za agenciju Beta rekao je ministarstvo dobilo zahtev predsednika DS-a Borisa Tadića za smenu Dragana Kolarevića, ali da se nije razgovoralo o njegovoj odgovornosti ili pokretanju postupka.

Pisci Vladimir Kecmanović i Vladimir Arsenijević rekli su gostujući u emisiji Hoću da znam B92 ocenili da je tekst pomoćnika ministra besmislen i da je apsurdno da čovek koji je državni činovnik poziva na ustanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: