Vulin: Biće ustupaka, i to bolnih

Vlada ima strategiju za rešavanje problema Kosova i iza nje će stati čitava Srbija, rekao je u intervjuu za B92 direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

16:59

Default images

On kaže da će predsednik Srbije aktivno biti uključen u pregovore, a da je Beograd spreman na ustupke, od kojih će neki biti i bolni. Isto očekuje i od Prištine.

B92: Kada predsednik Srbije najavi da se pregovori o Kosovu podižu na „viši nivo“, šta to, konkretno, znači?

To znači da se niko neće zaklanjati iza nekog nižeg činovnika, nekog parafa ili potpisa koji on može da stavi, već će to voditi najvažniji ljudi ove zemlje. Za nas je to najvažnije pitanje. O timu će odluku doneti Vlada i predsednik Republike. Za razliku od nekih prošlih vremena i prošlih vlasti, ova će preuzeti odgovornost imenom i prezimenom. Možete da očekujete da će predsednik republike biti aktivno uključen u te pregovore... B92: Šta to znači?

To znači da se bez njega pregovori neće voditi, to znači da će i biti prisutan, to znači da će čitava država, najviši političari biti u to uključeni. Ali, kada kažem viši nivo, ja ne mislim na vlast samo, mislim i na opoziciju.

B92: Ko, onda, sedi s druge strane stola? Predsednik, premijer Kosova?

Sa druge strane stola će sedeti predstavnici albanske nacije. Na Kosovu nema države, već samo predstavnika albanskog naroda. Ko će to biti, na njima je da odgovore. Mi, naravno, imamo problem sa tim da Hašim Tači bude sa bilo koje strane stola dok SE ne završi istragu o trgovini ljudskim organima.

B92: Koji su Vaši sledeći koraci? Pitam, koja je strategija i očekujem da mi konkretno kažete šta ćete da uradite.

To jeste legitimno pitanje, ali, odmah da Vam kažem ne, sačekajmo da počnu pregovori. Ono što najšire mogu da vam kažem – pregovori, bili tehnički ili politički, neće moći da se vode parcijalno. Ne možete da razgovarate o telekomunikacijama, a da pri tom ne pomenete da je odlukom UNMIK-a dozvoljen rad kosovske Telekomunikacione agencije, a zabranjen rad Telekoma.. Ono što vi mene pitate je da li smo mi spremni na neke ustupke? Jesmo. Da li će ti ustupci biti bolni? Hoće. Da li je svaki ustupak koji date ljudima koji su vam otcepili 15 posto teritorije države, jeste...

B92: Šta je naš ustupak? Šta će biti bolno?

I sami pregovori koje vodite sa onima koji, evidentno, ne priznaju vašu državu, su već bolni. Zar stvarno mislite da ću vam to reći?

B92: Sami ste s tim krenuli i jako je bitno da objasnite.

Pregovori i razgovori će se voditi u celini, ne može se više dozvoliti parcijalna stvar. To znači, ako razgovaramo o fusnoti, ili imamo ustupke oko administrativnih prelaza, onda ćemo dobiti nešto na fusnoti. Ako imamo ustupke na fusnoti, onda hoću da dobijem nešto na slobodi kretanja. Ne može se više, kao do sada, pregovara se samo o slobodi kretanja, a ne govori se o bezbednosti. Onda dogovorite nešto o slobodi kretanja, a ne pitate kako je moguće da se povratnici konstantno ubijaju i da se do dana današnjeg ne zna ko je ubio decu u Goraždevcu. Dakle, to je celina stvari. Svaki ustupak je bolan, ali, koliko god da je bolan, izvinite, očekujemo i neke ustupke s prištinske strane. Koji će to ustupci biti, videćemo, ali, do sada, za 12 godina, nije ih bilo, nijedan. Ne može dijalog biti kompletan ukoliko nema ustupaka i sa prištinske strane.

Intervju B92 sa Aleksandrom Vulinom u celini možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: