Rusija: Milijarde za raketni sistem

Rusija ulaže u modernizaciju čuvenog raketnog sistema „Iskander-M“, nevidljivog za radare i napravljenog po tehnologiji ”stelt”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

22:34

Default images

Za gradnju i modernizaciju fabrika koje će serijski proizvoditi poznate raketne komplekse ”Iskander-M” ruska vlada je izdvojila 24 milijarde rubalja (1 evro 40 rubalja).

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je posetio u Podmoskovlju grad Kolomnu gde se nalazi konstruktorski biro za protivtenkovske i raketne sisteme ”Iskander-M”.

Medvedev je naglasio je su obezbeđena sredstva za modernizaciju 17 preduzeća koja rade za ovaj operativno-taktički raketni kompleks. Pored novca iz budžeta i preduzeća koja prave vojnu tehniku uložiće 16 milijardi rubalja. Zaposleni naučno-proizvodne korporacije ”Konstrukcijski biro mašinogradnje” pokazali su ruskom premijeru najsavremenije sisteme za borbu protiv oklopnih vozila.

U Kolomni se pravi samohodni protivtenkovski sistem ”Hrizantema-S” za kojeg konstruktori tvrde da nema premca u svetu. Sa Medvedevom su bili i potpredsednik vlade Rogozin zadužen za modernizaciju vojne industrije i ministar odbrane Serdjukov.

Ruska vojna industrija planira nove objekte a i novu opremu. Nove fabrike bi trebalo da budu završene 2014.

Još dok je bio predsednik Medvedev je govorio da će ”Iskander-M” biti na bojevom dežurstvu u Kalinjingradskoj oblasti kao i na zapadnim granicama Rusije.

Njime bi Rusija mogla sa lakoćom da uništi američke radare u sistemu protivraketne odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: