Burgas: Napadač nije iz Bugarske

Bombaš samoubica koji je usmrtio šest osoba u napadu na autobus pun izraelskih turista u Burgasu nije bugarski državljanin. Tela poginulih sahranjena u Izraelu.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2012.

07:46

Default images

"Ovde govorimo o osobi koja nije bugarski državljanin", rekao je ministar policije Cvetan Cvetanov na konferenciji za novinare.

On je rekao da bugarske vlasti pokušavaju da ustanove identitet napadača, koji je i sam poginuo, u saradnji sa još dve države, ne navodeći o kojim zemljama je reč, preneo je Rojters.

Bugarsko tužilaštvo je saopštilo da muškarac za koga se veruje da stoji iza napada ima kratku kosu, a ne dugu, kako su mediji prenosili na osnovu pregledanih snimaka bezbednosnih kamera sa aerodroma.

Na snimku je prikazan muškarac duge kose kako luta po terminalu aerodroma, sa bejzbol kapom na glavi, obučen u majicu i šorts.

Tužilac Kalina Čapkanova izjavila je da je osumnjičeni muškarac pokušao da iznajmi automobil u jednoj rent-a-kar agenciji u gradu Pomorju, u blizini Burgasa, uoči napada, ali da je vlasnik agencije odbio to da učini jer je posumnjao u ispravnost vozačke dozvole koju mu je on pokazao.

Čapkanova je navela da je vlasnik agencije preneo policiji da je muškarac govorio engleski jezik, sa specifičnim akcentom.

"Vlasnik agencije je rekao da je muškarac imao kratku kosu, dok je na vozačkoj dozvoli slika muškarca sa dugom kosom. On je rekao da u njegovom ponašanju nije bilo ništa sumnjivo i da je bio veoma smiren i da ga čak to što nije uspeo da iznajmi automobil nije ni malo uzrujalo", navela je ona.

Ministar Cvetanov je rekao da je osumnjičeni proveo najmanje četiri dana u priobalnim gradovima Ravdi i Pomorju, u blizini Burgasa.

Bugarske vlasti u medjuvremenu nastavljaju zajedno sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i Interpolom rad na utvrdjivanju identiteta, koristeći se otiscima prstiju sa tela napadača, DNK analizom i pronadjenom lažnom vozačkom dozvolom, navodno izdatom u Mičigenu, u SAD.

Tela petoro Izraelaca, četiri mlada muškaraca i jedne žene, ubijenih u sredu u terorističkom napadu u Bugarskoj, preneta su noćas nešto posle ponoći u Izrael gde su sahranjeni. Juče popodne u Izrael su stigla dva aviona sa 32 turista ranjenih u tom napadu i još 65 turista koji nisu želeli da ostanu na letovanju posle ove tragedije.

Kasnije je iz bolnice u Sofiji preneto i troje ozbiljno ranjenih Izraelaca.

"Stojimo ispred ovih kovčega i nase srce krvari. Ne možemo ponuditi bilo kakvu istinsku utehu. Oni su ubijeni za jednostavan greh što su Izraelci i Jevreji", rekao je ministar turizma, a njegove reči su dočekane jecajima slomljenih porodica.

Izraelski mediji su objavili da će žrtve biti sahranjene u petak.

Aerodrom u crnomorskoj luci Burgasu otvoren je 24 sata nakon što je zatvoren kada je izvršen teroristički napad. Broj poginulih u napadu na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj porastao na osam.Policija je saopštila da je napad izveo bombaš samoubica.

SAD: Hezbolah iza napada

Veruje se da ekstremistička grupa Hezbolah koju podržava Iran stoji iza samoubilačkog napada na autobus sa izraelskim turistima u bugarskom crnomorskom letovalištu Burgas, u kome je poginulo najmanje sedam ljudi, rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želeo da mu se pominje ime.

Neimenovani zvaničnik rekao je to za agenciju AP, ne iznoseći više detalja.

I izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da iz bombaškog napada u sredu popodne u Burgasu stoji šiitski Hezbolah, i dodao je da će Izrael "uzvratiti udarac". Iran je, pak, juče te optužbe nazvao "neosnovanim".

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov naveo je da je eksplozija u autobusu bila delo "napadača samoubice", čiji identitet još nije utvrdjen.

On je dodao da je napadač imao lažnu vozačku dozvolu izdatu u Mičigenu u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: