Skoplje: Kamenicama na policiju

Više od 200, mahom mladih, Makedonaca održalo je u Skoplju protest kao reakciju na jučerašnje demonstracije Albanaca u tom gradu.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 12.05.2012.

15:42

Default images

Iako su organizatori za danas najavljivali da će protest biti miran, demonstranti su na policiju bacali flaše i kamenice.

Protesti Albanaca su juče organizovani zbog nezadovoljstva policijskom akcijom "Monstrum", u kojoj je posle ubistva petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, prošlog meseca, uhapšeno više radikalnih islamista.

Demonstranti su danas osudili ubistvo kod Smiljkovskog jezera i zatražili da se ubicama sudi. Pošto su se okupili ispred zgrade makedonske vlade, podelili su se na dve grupe, od kojih se jedna uputila ka gradskom parku, dok je druga ostala ispred zgrade vlade.

Okupljeni su nosili transparente sa slikama Adolfa Hitlera, uzvikujući parole "Za vas je samo Aušvic", "Srebrenica dva", "Šiptarska vlada" i "Smrt za šiptare", javlja RTS.

Ispred zgrade vlade su bile jake policijske snage, na koje su okupljeni bacali flaše i kamenice. Napadnut je i snimatelj RTS-a, ali, srećom, nije povređen. Demonstranti ispred zgrade su prekrili svoja lica majicama i nisu dozvoljavali medijima da im priđu.

Na mestu zbivanja, ispred sedišta Vlade Makedonije bilo je mnogo policajaca sa štitovima, a u blizini su bila i vozila za razbijanje demonstracija.

U jučerašnjim protestima povređeni su televizijski snimatelj i jedan policajac, dok je polomljeno nekoliko prozora na zgradi vlade i na opštinskoj zgradi u naselju Čair. Komandir skopske policije rekao je za RTS da u tim protestima nije povređen jedan policajac, kako su mediji izvestili, nego čak 20 policajaca.

Za danas po podne je bio planiran još jedan protest Albanaca, ali je, posle poziva Islamske verske zajednice, otkazan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: