NVO traže oslobađanje Albanaca

Organizacije članice Kuće ljudskih prava i demokratije zatražile su večeras od Vlade Srbije da oslobodi dvojicu uhapšenih kosovskih Albanaca.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

21:58

Default images

U saopštenju, koje su potpisale Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku, od vlade se traži da, kako se navodi, “prestane sa političkim zatvaranjem kosovskih Albanaca” i oslobodi uhapšene zbog “uvođenja recipročnih mera".

“Po rečima ministra policije Ivice Dačića, dvojica Albanaca su uhapšena kao deo mera reciprociteta zbog hapšenja četvorice kosovskih Srba od strane kosovske policije. Hapšenje ljudi na osnovu političke odluke predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i u potpunosti urušava vladavinu prava u Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nijedan zakon u Srbiji ne poznaje mere reciprociteta kao osnov za lišavanje slobode.

“Srbija ima na raspolaganju sva diplomatska i pravna sredstva da se izbori za poštovanje ljudskih prava Srba na Kosovu”, navodi se u saopštenju, u kojem se dodaje da "tužilaštvo mora da reaguje hitno i ispita krivičnu odgovornost ministra Dačića i svih koji su učestvovali u protivpravnom zatvaranju ljudi".

Albanci Hasan Abazi i Adem Urseli uhapšeni su jutros na Končulju, prvi zbog špijunaže po poternici suda iz Gnjilana, a drugi zbog droge po poternici Policijske uprave Beograda, rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: