DSS: Odložiti dijalog s Prištinom

DSS traži odlaganje razgovora s delegacijom Prištine, pošto vlast nema većinu u parlamentu, pa pregovarač Borislav Stefanović nema mandat za razgovore u Briselu

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

13:32

Default images

Odlaganje pregovora traži i Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije.

"Tek kada se završe izbori i kada bude formirana nove skupština i nova vlada, moguće je krenuti sa novim pregovorima, ali suštinskim i pod okriljem Saveta bezbednosti UN", rekao je portparol DSS Petar Petković.

Petković je dodao da ti pregovori ne treba da budu pod pokroviteljstvom Brisela koji, kako je ocenio, pokušava da od 2008. godine, preko Euleksa, Srbiji otme Kosovo.

"Stefanović sutra može da u razgovorima sa Editom Tahiri predstavlja samo sebe, ali ne i građane Srbije, a naročito ne Srbe sa Kosova, koji su na referendumu rekli odlučno 'ne' institucijama Kosova", rekao je on.

Portparol DSS je ocenio da je vlast Srbije "ucenjena" očekivanjem kandidature za prijem u EU. Ona želi da kandidaturu dobije po svaku cenu da bi sprovela "izbornu prevaru" kao na prethodnim izborima sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

On je ocenio da je nedopustivo da se država odriče integriteta da bi vlast na izborima dobila "neki glas više".

Petković je ponovio da temelj za bilo kakav razgovor s Prištinom mora da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, što su pokazali i Srbi na Kosovu, koji su na referendumu jasno pokazali da žele da žive u Srbiji.

SNV: Pregovori ugrožavaju nacionalne interese

I Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije zatražilo je da se otkažu razgovori timova Beograda i Prištine jer, kako smatra, ugrožavaju državne i nacionalne interese.

Kako se navodi u saopštenju SNV, šef beogradskog tima Borislav Stefanović nema legitimitet da pregovara u ime kosovskih Srba.

Uz to se ukazuje da se dosadašnji dogovori dve strane ne mogu sprovesti, jer će se tome suprotstaviti "srpski narod svim legitimnim sredstvima".

Dodaje se da su građani izgubili poverenje u vlasti, o čemu najbolje svedoče rezultati referenduma na severu Kosova.

"Svi prethodni pregovori Beograda s Prištinom, koje je u ime Borisa Tadića vodio Borislav Stefanović, samo su dodatno pogoršali položaj kosmetskih Srba. Njima, zbog kapitulantskih sporazuma... preti opasnost da izgube srpsko državljanstvo i svoj identitet", piše u saopštenju.

Prošle nedelje je na severu Kosova održan referendum, na koji je izašlo oko 75 odsto birača, a protiv kosovskih institucija se izjasnilo 99,7 odsto izašlih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: