Odluka o prekidu vanredne situacije

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije naredne nedelje bi trebalo da bude doneta odluka o tome kada će biti ukinuta vanredna situacija u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

20:29

Default images

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da bi realno bilo očekivati da vanredna situacija na snazi bude još nedelju dana, kada se očekuje da će veći deo neprohodnih puteva u Srbiji biti i očišćen.

On je naveo da na odluku o ukidanju vanredne situacije utiče više faktora, a da su neki od njih elektroenergetska situacija, potencijalna opasnost od poplava...

"Ideja je da se nakon sutrašnje sednice Štaba za vanredne situacije održi i sednica u sredu sledeće nedelje, na kojoj će biti doneta odluka kada će se ukinuti vanredna situacija", kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, trenutno je 5.700 stanovnika u Srbiji zavejano i do njihovih domaćinstava moguće je doći samo helikopterom.

Najkritičnija situacija je, kako je naveo, u Sjenici, Priboju, Novoj Varoši, gde je duvao jak vetar i naneo velike količine snega na puteve, ali je na terenu dosta mašina i ekipa koje rade na čišćenju. Govoreći o mogućim poplavama, on je kazao da su najave od Direkcije za vode i Hidrometeorološkog zavoda prilično umirujuće, ali da postoji potencijalna opasnost na malim rekama.

Državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić rekao je da su akumulacije na minimumu i da će moći da se primi dovoljna količina leda, ako se on ne bude naglo otapao.

On je ukazao da bujice ne mogu da ugroze dalekovode i naveo da je elektroenergetski sistem Srbije bio stabilan.

Mrakić je kazao da je tokom ledenog talasa u Srbiji zabeležena rekordna potrošnja struje te da su zato upućeni apeli za štednju.

"Tačno je da kada se ugasi jedna sijalica na tri miliona brojila ima efekta", rekao je on navodeći da ipak nije bilo opasnosti od restrikcija. On je podsetio da u mnoge zemlje poput Francuske morale da uvoze električnu energiju, a da su slične probleme imale i zemlje u okruženju.

Državni sekretar Ministartva prosvete Zoran Kostić kazao je u istoj emisiji "Oko" da će nastava u osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama biti nastavljena naredne nedelje.

"U 176 škola od 1.796 ima problema sa prokišnjavanjem, ali nijedna neće prestati sa radom, jer su prokišnjavanja u jednoj ili dve učinioce, nekim kabinetima...", naveo je Kostić.

On je kazao da predstavnici lokalnih samouprava uz pomoć vatrogasaca, alpinista rade na otklanjanju posledica izazvanih velikim količinama snega.

Kostić je rekao da će nastava početi u 97 odsto škola u Srbiji, a da jedino nastavu u početku neće imati jedino đaci iz pojedinih škola u Ivanjici, Tutinu i Sjenici, gde ima problema, jer zbog snega ne može da se organizuje nastava.

Kada je reč o tome kako će školska godina biti nastavljena, on je kazao da će drugo polugodište trajati pet dana duže i da će se školska godina završiti 14. juna.

Kostić je rekao da će škole dostaviti Ministarstvu prosvete predloge kako će biti nadoknađeni izgubljeni časovi. On je izrazio očekivanje da će to biti rešeno bez problema, jer postoji dovoljan broj subota da se nastava nadoknadi, a da ne bude ugrožen prolećni raspust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: