Pantić: Nije opozicioni referendum

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, rekao je da je sve spremno za referendum i da će biti organizovan kao i lokalni izbori 2010. godine.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 13.02.2012.

09:05

Default images

On je za Radio B92 rekao da je referendum organizacija opozicionih stranaka, već "izraz volje i htenja svih Srba sa Kosova i Metohije da jasno i glasno kažu da neće prihvatiti jednostrane i nasilne akcije".

Pantić je dodao da je efekat referenduma "ojačavanje pozicije pregovaračkog tima Srbije" i smanjivanje "pritiska na sever Kosova".

"Ovo je prilika da se svi uvere kakvo je raspoloženje stanovnika na severu Kosova, a ne da se daju paušalne ocene. Položaj pregovaračkog tima će biti ojačan, jer će iza sebe imati 70. 000 Srba, koji su odlučno rekli da ne žele kosovske institucije i da neće prihvatiti nikakvo jednostrano i nasilno nametanje rešenja", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

Pantić je rekao da je Beograd bio protiv referenduma, zato što se "na vladu i predsednika Borisa Tadića vršio ogroman pritisak" i dodao da su poslanici DS, G17 i SPS s Kosova listom za referendum i da su to i govorili u javnim nastupima.

"Ovim referendumom biće ojačan položaj Srba na severu, Vlade i Srba koji žive južno od Ibra jer će, verujem, i oni uskoro organizovati referendum u srpskim sredinama i pokazati da se niko od nas nije odrekao Kosova i Metohije", rekao je Pantić.

Kuči veruje da neće biti incidenata

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izrazio je uverenje da tokom referenduma na severu Kosova neće biti međuetničkih incidenata.

Kako prenosi dnevnik "Koha ditore", Kuči je rekao da albanski građani imaju poverenje u domaće i strane institucije.

"U potpunoj smo koordinaciji sa svojim snagama, ali i sa Kforom i Euleksom. Spremni smo da rukovodimo svakom situacijom, ali smo i
potpuno ubeđeni da neće biti incidenata međuetničkog karaktera, niti da će bilo ko uzimati pravdu u svoje ruke, već da će vlada ispuniti svoje obaveze", rekao je on.

Kuči je rekao da izvršna vlast vrlo ozbiljno shvata srpski referendum na severu.

"To je nezakoniti referendum, bez pravnog ili političkog efekta, to je pokušaj grupe tamošnjih Srba da dobiju demokratsku legitimnost nasuprot ostalih Srba, a takođe pokušavaju da to bude još jedno političko sredstvo za buduća događanja na severu", rekao je zamenik premijera Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: