Pogubljen Troj Dejvis

Amerikanac Troj Dejvis, koji je pre 20 godina osuđen za ubistvo policajca, pogubljen je kasno sinoć u saveznoj američkoj državi Džordžija.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

07:56

Default images

Vrhovni sud je prethodno odbacio žalbu koju su uložili njegovi advokati, tvrdeći da su dokazi izneti protiv optuženog lažni.

Dejvis je pogubljen smrtonosnom injekcijom u zatvoru u gradu Džekson, nešto posle 23 sata po lokalnom (23.00 CDT), odnosno pet sati jutros po srednjoevropskom vremenu (05.00 CET), javio je Rojters.

Vrhovni sud je nakon četvoročasovnog razmatranja odbacio žalbu koja je uložena neposredno pred izvršenje smrtne kazne, koje je najpre bilo zakazano za jedan sat posle ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Dejvis je osuđen zbog učešća u pucnjavi u Savani (Džordžija) 1989. godine, kada je poginuo policajac, ali ne postoje materijalni dokazi koji ga dovode u vezu sa ubistvom, a nekoliko svedoka povuklo je svoja ranija svedočenja.

Dejvis je tokom dve decenije, koliko traje sudski proces protiv njega, postao zaštitno lice svetske kampanje za ukidanje smrtne kazne.

Slučaj je izazvao polemike o tome da li je okršaj bio rasno motivisan, jer je policajac, koga je Dejvis navodno ubio, bio belac, a Dejvis, koji je u to vreme imao 20 godina, crnac.

U SAD je od početka ove godine smrtna kazna izvršena nad 34 osobe.

Još jedno pogubljenje

Amerikanac Lorens Rasel Bruer (44) pogubljen je danas zbog rasistički motivisanog ubistva koje se dogodilo pre 13 godina, jednog od najbrutalnijih ubistava u novijoj istoriji savezne američke države Teksas.

Bruer je 1998. godine, zajedno sa još dve osobe, lancem vezao Džejmsa Birda (49) za kamion i vukao ga asfaltiranim putem nedaleko od mesta Džasper, severoistočno od Hjustona, a ostatke tela žrtve bacio između obližnje crkve i groblja.

Smrtna kazna je izvršena smrtonosnom injekcijom u prisustvu Bruerovih roditelja i dve Birdove sestre.

Dan uoči egzekucije nije uložena žalba na izvršenje presude.

Pored Bruera, smrtna presuda izrečena je i Džonu Vilijamu Kingu (36), ali je u toku razmatranje žalbe, dok je treći optuženi u ovom slučaju, Šon Beri (36), osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Osuda iz Evropske unije

EU osuðuje pogubljenja u SAD
Evropska unija „duboko žali” zbog pogubljenja Troja Dejvisa u američkoj državi Džordžiji, s obzirom na sumnje u njegovu krivicu, objavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Portparolka Maja Kocijančič podseća da je EU u više navrata intervenisala zahtevajući da smrtna kazna bude preinačena s obzirom na „ozbiljne i očigledne sumnje” u krivicu Troja Dejvisa.

„Iako smo potpuno svesni patnje žrtava tog nasilnog zločina i njihovih porodica, podsećamo da u slučaju smrtne kazne svaka greška pravosuđa na koju nije imun nijedan pravosudni sistem, znači nepovratan gubitak ljudskog života.”

Portparolka je ponovila da se članice Evropske unije u načelu protive smrtnoj kazni.

„EU se protivi pribegavanju smrtnoj kazni bez obzira na okolnosti i apeluje na uvođenje moratorijuma u svetu kao prvi korak ka njenom univerzalnom ukidanju u skladu sa više rezolucija Generalne skupštine UN”, dodala je portparolka evropske komesarke za spoljne poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: